Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Android Auto i CarPlay w RNS-E A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Zakładam nowy temat by trochę zaaktualizować informację o modyfikacji mającej na celu uruchomienie Android auto / CarPlay na radiu RNS-E w 2024 roku. Jak wiadomo, autka już są trochę leciwe, technologia się zmienia. Wiele rzeczy zostało już uproszczone wiec myślę, że warto coś takiego poruszyć ponownie. 

Z tego co się dowiedziałem potrzebuję:
-Raspberry Pi z systemem OpenAuto
-Adapter VIM / odblokowanie VIM (wcześniej widziałem posty o specjalnych adapterach, teraz znalazłem stronę angielską z modyfikowanem softem który między innymi odblokowuje VIM, a i posty z forum że można samemu to zrobić) - tutaj prosił bym o potwierdzenie 

Widziałem, że guzikami w radiu można nawigować po systemie OpenAuto/Android auto, jednak nie odnalazłem informacji na jakiej zasadzie odbywa się ta komunikacja? Czy są jakieś specjalne PINY z kostki radia wpięte w Raspberry / specjalny emulator?

Jakie okablowanie będzie mi potrzebne (AUDIO/VIDEO)? Czy mogę je sam zrobić? Czy są gotowce?

Trochę nad tym ostatnio siedziałem i większość linków które widziałem są już nie aktualne, dlatego prosił bym o w wsparcie.

Myślę że mogę odwdzięczyć się tutorialem ze zdjęciami dla potomnych :)

Opublikowano

Wcześniej sporo się tym tematem interesowałem ale koniec końców odpuściłem przez niedopracowanie w stosunku do kasy jaką trzeba na to wydać. Co do Twoich pytań:

1. Najnowsza wersja oprogramowania od pcbbc bez wykupionego pakietu funkcji umożliwia bez specjalnego adaptera wyświetlanie obrazu i dźwięku na RNS-E czyli wystarczy konwerter sygnału z CVBS->RGBS. W skrócie RNS-E sam potrafi sobie zasymulować, że ma podłączony moduł telewizyjny i możemy wejść w tryb TV bez żadnych "oszustw" firm zewnętrznych. Ja próbowałem wyświetlić obraz przez konwerter VGA->HDMI z rezystorami z poradnika poniżej ale nie udało mi się uzyskać czytelnego obrazu. Możliwe, że adapter CVBS->RGBS zdałby egzamin. 

WWW.DRIVE2.RU

Audi Navigation Plus (RNSD) + Raspberry PI Вариант получения видео на RNSD. HDMI-VGA адаптер и 2 резистора по 1К Подключение к CANBUS на RNSD Вариант получения видео на RNSE. HDMI-VGA...

2. Komunikacja Raspberry Pi z RNS-E odbywa się za pomocą CAN z czego potrzebujemy również dodatkową płytkę CAN do Raspberry Pi by sygnał do niego dochodził. Przyciski z RNS-E wysyłają informację przez CAN jaki przycisk jest wciśnięty i jak długo. Tak samo wygląda komunikacja między RNS-E a multifunkcją. 

3. Okablowanie audio/wideo to osobna karta dźwiękowa nawet na USB a wideo to kable cinch, konwerter cinch-hdmi no i urządzenie VIM który obraz odpowiednio przetworzy dla RNS-E z komputerka. Ewentualnie oprogramowanie od pcbbc i konwerter CVBS->RGBS.

Dlaczego zrezygnowałem z tego? 

Brak wsparcia FIS czyli możemy zapomnieć o informacjach z Android Auto na FIS (Inne źródła oczywiście będą normalnie działać)

Włączenie urządzenia to około 30s, potrafią zdarzyć się problemy z połączeniem z telefonem, obraz jest tragicznej jakości przez to że jest przesyłany analogowo a nie cyfrowo (na LED trochę lepiej to wygląda przez większą rozdzielczość)

Problemy z obsługą multifunkcji czyli nie mamy możliwości przewijania utworów z poziomu kierownicy tylko wszystko za pomocą RNS-E. Multi działa jak pokrętło w RNS-E.

Może jak to naprawią to będę chciał ten projekcik ogarnąć ale póki co zadowolę się bezawaryjnym modułem BT od Juna które emuluje AMI i RNS-E w wersji LED. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Super! Dzięki Piotrek, trochę rozjaśniłeś mi temat.

Ja temat będę ciągnął, specjalnie szukałem audi z RNS-E by móc trochę się pobawić z tym ekranem.

Oprogramowanie od pcbbc już mam, z tym że w źródłach TV mi się nie pojawia, podejrzewam że to trzeba jeszcze zakodować w VCDS.

Znalazłem fajną stronkę w temacie:

VAIPUI.WORDPRESS.COM

This guide will cover steps needed to configure Raspberry Pi 3 (2 works just fine too) to accept messages from RNS-E (via canbus). This will allow to use RNS-E buttons to control Kodi player on the Raspberry Pi...

Z tego co już wiem:
- potrzebuję wtyczkę 32pinową do rns-e najlepiej z kablami (21zł aliexpress) by wyprowadzić złącze video i audio.

- adapter HDMI > RGBS (będę szukał takiego jak w artykule powyżej)
- raspberry pi bądź alternatywny sprzęt.

Żeby to w miarę ekonomicznie wyszło, bynajmniej na razie odpuszczę z łączeniem raspberry z CAN, zamiast tego widzę dwie opcje, albo mini klawiatura USB do sterowania, albo dokupienie fabrycznych przycisków które są pod zapalniczką w tunelu środkowym (takie duże pokrętło jak w RNS-e). Z tego co czytałem, ten nazwijmy go pilot służy do gmerania w opcjach na FISie. Zastanawia mnie czy bez większych kombinacji można było by nim sterować raspberry pi.

Albo zamiast raspberry jakiś mikro tablet z wyjściem na tv zewnętrzny? 
Mój cel to mapy google i spotify na RNS-e.

Wracając do tego co napisałeś, to widziałem filmiki na YT (polskim) jak na FISie wyświetlały się informacje z Android Auto Pro np. kto dzwoni. 

Opublikowano

Chłopaki działajcie, bo też o tym myślałem, ale wiele wątków co czytałem na internetach to albo umarło własnym życiem, albo ludzie po prostu pisali, że im to działa i tyle - reszta wielka tajemnica. Co do spotify to u mnie działa przez adapter BT - działają nawet klawisze na kierownicy MF: poprzeni/kolejny utwór. 

Co do android auto i Raspberry  to ja u siebie mam kamery cofania i przednią i działają one właśnie na wejściu TV od rns'a i nie wiem jak by to można było zrobić, bo pewnie pasowało by jakieś trzecie wejście AV. Kolejną sprawą jest to, że kamera tylna włącza się po wstecznym, a po wyrzuceniu wstecznego obraz przełącza się na kamerę z przodu, a ona z kolei wyłącza się jak przekroczeniu 15km/h i pewnie jak bym dał obraz z AA na jakieś "trzecie" wejście to też by się wyłączał po przekroczeniu 15km/h bo ta opcja włączona jest w rns, a innej opcji nie widze jeśli chodzi o działanie kamer ;(

Opublikowano

@zdolny

Tak trzeba zakodować RNS-E w wyposażeniu że jest zamontowany Tuner TV, wtedy ta opcja się pojawia w źródłach. Jak nie masz wykupionego pakietu funkcji to obraz będzie do 5km/h bo trzeba jeszcze odblokować VIM. 

Też widziałem ten filmik gdzie było RNS-E z Android auto z dotykowym ekranem i wyświetlało na FIS połączenia ale tylko dlatego że to wyświetla fabryczny moduł Bluetooth. 

Jeśli chcecie więcej szczegółowych informacji to na forum bluewavestudio (czyli gości co stworzyli oprogramowanie na raspberry) jest kilka projektów, gdzie jest w miarę szczegółowo objaśniony cały etap tworzenia Android Auto.