Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Alu 18'' 225/40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy mozliwe jest aby przy alu 18'' i oponkach 225/40 predkosciomierz oszukiwał ? bo mam wrazenie ze tak jest, tzn. pokazuje wiekszą predkośc niz w rzeczywistosci jadę , jesli tak to o ile przy takim rozmiarze

dzieki , pozdrawiam

Opublikowano

A jakie miałeś oryginalne koła??

Podaj rozmiar i powiedz, czy wtedy też Cię oszukiwał ??

Opublikowano

jezeli dobrze kojarze to do B6 byly standardowo m.in. 225/45/17, skoro ty masz 225/40/18 to wg kalkulatora opon twoj predkosciomierz pokazuje o 0,5% wyzsza predkosc niz na tamtych kolach.. czy to odczuwalna roznica to juz sam sobie odpowiedz

Opublikowano

jezeli dobrze kojarze to do B6 byly standardowo m.in. 225/45/17, skoro ty masz 225/40/18 to wg kalkulatora opon twoj predkosciomierz pokazuje o 0,5% wyzsza predkosc niz na tamtych kolach.. czy to odczuwalna roznica to juz sam sobie odpowiedz

Standardowo 17'' ??

Ja miałem 215/55 R 16, a koleżka mój z firmy ma jakies 15''[br]Dopisany: 10 Maj 2009, 01:28_________________________________________________Jeżeli miałeś takie jak napisałem, to różnica w wysokości koła wynosi 5mm, a na obwodzie 16mm.

Opublikowano

napisalem ze m.in.... s-line mial standardowo chyba taki wlasnie rozmiar, na pewno nie zmieniali licznika w s-line, te komplety kol sa ze soba zamienne

Opublikowano

Są zamienne ale nawet między nimi występują niewielkie różnice w średnicy. A co do przypadku kolegi to licznik pokazuje mu niewiele mniej niż naprawdę jedzie. W każdym bądź razie są to różnice poniżej 1% także bym się tym nie martwił :wink4:

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki, troche mnie uspokoiliście, standartowo mam 15'' 195/65, a pewnie tych 18'' i tak bym nie zmienił bo autko fajnie sie prezentuje :wink4: ... jeszcz raz dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam tak samo koła 225/40R18 i licznik pokzuje troszke więcej. Np licznikowo równo 150km/h a na nawigacji 146.

Z tego co pamiętam to odpowiedni rozmiar koła do B6 to 235/40R18.

Opublikowano

Pamiętajmy jeszcze o tym, że nawigacja też dokładnością nie grzeszy. Sam odczyt z satelitów następuje w określonych odstępach czasu i błąd zmienia się w zależności od prędkości jazdy.

Był gdzieś na forum wątek z testami, zrobiony przez jednego z kolegów.

Opublikowano

można prosić o ten wątek jeżeli ktoś znajdzie?

bo mi przykładowo na 18 mam wrażenie że zaniża przy maxymalnych prędkościach :mysli:

Opublikowano

Standardowo byly to 235/45/R17 :)

Opublikowano
  • Autor

.... ja mam wrazenie ze licznik pokazuje za duzo o ok. 10 km\h. Przy wskazaniu predkosciomierza 100km\h wydaje mi sie ze jade ok 85-90 km\h ale moze rzeczywiscie tylko mi sie wydaje :no: , wg kalkulatora opon przy tym rozmiarze przekłamania sa znikome, rzędu 0,3%-0,4%, wiec chyba wszystko jest ok :>

Opublikowano

Standardowo 17'' ??

Ja miałem 215/55 R 16, a koleżka mój z firmy ma jakies 15''[br]Dopisany: 10 Maj 2009, 01:28_________________________________________________Jeżeli miałeś takie jak napisałem, to różnica w wysokości koła wynosi 5mm, a na obwodzie 16mm.

Standardowo byla wlasnie 15' :naughty:[br]Dopisany: 13 Maj 2009, 00:47_________________________________________________

.... ja mam wrazenie ze licznik pokazuje za duzo o ok. 10 km\h. Przy wskazaniu predkosciomierza 100km\h wydaje mi sie ze jade ok 85-90 km\h ale moze rzeczywiscie tylko mi sie wydaje :no: , wg kalkulatora opon przy tym rozmiarze przekłamania sa znikome, rzędu 0,3%-0,4%, wiec chyba wszystko jest ok :>

Sprawdz Sobie z GPS-em zawsze to jakas mozliwosc :naughty:

Nie wiem na ile tylko GPS jest dokladny..

Opublikowano

Matematyka raczej nie kłamie :wink4: Jeżeli dobrze sprawdziłeś to na każdych 100 km/h jest różnica 0.3-0.4 km/h także minimalna.

Opublikowano

Dajcie ten kalkulator.. :evil:

Opublikowano

u mnie w serii było ( w s-line ) 235/45/17 teraz jest 225/40/18 i jak dla mnie to różnic nie widzę

Opublikowano

Mi według tego kalkulatora wyszło że na każdych 100km/h na liczniku pokazuje mi o 5,7% za mało

czyli miałem rację :decayed:

Opublikowano
  • Autor

u mnie wychodzi ze zegar pokazuje za duzo na "kazdych" 100 km/h o 0,4 km/h wiecej, wiec w rzeczywistosci jade 99,6 km/h. Tak ze jest to nie odczuwalne "oszustwo" :wink4: pozdrawiam