Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi Q5 2.0TDI kopci przy wypalaniu DPF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Audi Q5 2.0 TDI 190 KM  2019rok

Filtr wyczyszczony, kalibracje wykonane a wypalanie załącza się co 150 km kopci na początku na szaro a później na biało i czuć spalony olej. Ok, to że olej czuć to rozumiem bo w wydechu jeszcze mogą być resztki oleju ponieważ wymieniałem silnik kompletny (poprzedni silnik został uszkodzony a turbo zaciągnęła olej). Ale skąd to wypalanie częste, a jak ostatnio załączyło się wypalanie to jeździłem godzinami i procedura się nie zakańcza.
Żadnych błędów nie mam,
Ciśnienie różnicy w filtrze, wartość adaptacji - 6hpa na wolnych obrotach, przy obrotach 2,5 tyś okolice 20hpa
Obliczona zawartość sadzy po ostatnim wypalaniu 10,03 L  zmierzona -8,65 G

Opublikowano

Co znaczy kalibracje zrobione? Co dokładnie?

Opublikowano (edytowane)

Różnicę najważniejsze DPF czyściłeś. A ustawiłeś że był wymieniony w komputerzę ??? Adaptację są po to żeby je przeprowadzać lecz w tym przypadku trzeba zaznaczyć filtr nowy wymieniony. Bo po czyszczeniu chyba trzeba tą czynność zrobić 

Edytowane przez Silver3833
Opublikowano
W dniu 29.09.2024 o 17:56, Muskel1 napisał(a):

Co znaczy kalibracje zrobione? Co dokładnie?

Cześć,   Wymianę filtra DPF, czujników różnicy ciśnień, sond, ciśnienia w cylindrach, kodowanie wtryskiwaczy, zaworów EGR, klapy wydechowej.
znów w ubiegły weekend załączyło się wypalanie dpf (po 130km) i nie dało się tego przerwać. Auto kopciło na szaro i biało przy dodawaniu gazu (nie zawsze).