Forrest1 Posted September 29, 2024 Posted September 29, 2024 Witam, Audi Q5 2.0 TDI 190 KM 2019rok Filtr wyczyszczony, kalibracje wykonane a wypalanie załącza się co 150 km kopci na początku na szaro a później na biało i czuć spalony olej. Ok, to że olej czuć to rozumiem bo w wydechu jeszcze mogą być resztki oleju ponieważ wymieniałem silnik kompletny (poprzedni silnik został uszkodzony a turbo zaciągnęła olej). Ale skąd to wypalanie częste, a jak ostatnio załączyło się wypalanie to jeździłem godzinami i procedura się nie zakańcza. Żadnych błędów nie mam, Ciśnienie różnicy w filtrze, wartość adaptacji - 6hpa na wolnych obrotach, przy obrotach 2,5 tyś okolice 20hpa Obliczona zawartość sadzy po ostatnim wypalaniu 10,03 L zmierzona -8,65 G
Muskel1 Posted September 29, 2024 Posted September 29, 2024 Co znaczy kalibracje zrobione? Co dokładnie?
Silver3833 Posted September 29, 2024 Posted September 29, 2024 (edited) Różnicę najważniejsze DPF czyściłeś. A ustawiłeś że był wymieniony w komputerzę ??? Adaptację są po to żeby je przeprowadzać lecz w tym przypadku trzeba zaznaczyć filtr nowy wymieniony. Bo po czyszczeniu chyba trzeba tą czynność zrobić Edited September 29, 2024 by Silver3833
Forrest1 Posted October 13, 2024 Author Posted October 13, 2024 W dniu 29.09.2024 o 17:56, Muskel1 napisał(a): Co znaczy kalibracje zrobione? Co dokładnie? Cześć, Wymianę filtra DPF, czujników różnicy ciśnień, sond, ciśnienia w cylindrach, kodowanie wtryskiwaczy, zaworów EGR, klapy wydechowej. znów w ubiegły weekend załączyło się wypalanie dpf (po 130km) i nie dało się tego przerwać. Auto kopciło na szaro i biało przy dodawaniu gazu (nie zawsze).
Recommended Posts