Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Szarpanie i smród spalenizny przy wysokich obrotach w Audi A4 B6 1.8 T BFB

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Kontra666,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mój problem to szarpanie podczas przyspieszania od 3500-4000 obrotów w górę oraz zapach spalenizny w tym czasie (być może to niezwiązane ze sobą). Auto kupiłem pod koniec czerwca tego roku i do tej pory wymieniłem olej motul 5w40, filtr oleju, filtr powietrza i kabinowy, uszczelkę pokrywy zaworów oraz wywaliłem układ wtórnego powietrza i wstawiłem zaślepkę. Uszczelka pokrywy zaworów i tak zaczęła znowu przeciekać po około 2000 km. Wymieniłem też świece ale wstawiłem spowrotem poprzednie bo było jeszcze gorzej - na wymienionych świecach rozpoczęło się to szarpanie , zmniejszyłem przerwę na świecy, wtedy przyspieszał normalnie ale delikatnie poszarpywał przy jeździe z równą prędkością i zdarzało się że po dynamicznej jeździe przy dojeżdżaniu do np skrzyżowania i wciśnięciu sprzęgła obroty spadały do zera i auto gasło. Więc wstawiłem świece z którymi kupiłem auto i było wszystko dobrze do tej niedzieli kiedy zaczęło się znowu to szarpanie a wczoraj podczas przyspieszania silnik nie dawał rady wkręcić się wyżej niż 5,5 tys obrotów przy czym czuć było bardzo intensywny smród spalenizny. Dodam że zapach spalenizny przy wysokich obrotach było czuć zanim zaczęło się szarpanie. Czy może wyciekający olej spod pokrywy może powodować taki smród spalenizny ? Czy może to sprzęgło tak śmierdzi ? No i skąd może się brać to szarpanie przy wyższych obrotach ? Proszę o pomoc i wypowiedzcie się co waszym zdaniem może powodować takie dolegliwości.

Opublikowano
2 godziny temu, Kontra666 napisał(a):

No i skąd może się brać to szarpanie przy wyższych obrotach ?

Multum powodów, a należy zacząć od diagnostyki vcds'em.

Opublikowano

Czyli logi statyczne i dynamiczne ? Bo jedyny błąd jaki mam to od tej pompy wtórnego powietrza której niema

Opublikowano

Zrobiłem logi , dwa dynamiczne i jeden statycznyGroupA003GroupB020GroupC002(1).png.f2b69afd6d2f82c3948ffcadacc367fc.pngGroupA003GroupB020GroupC002.png.1e3ff55fd50dc31d9b6dc76a2fe64aab.pngGroupA001GroupB003(1).png.1a0ce82f893dd4c17b925f667859d25e.png

Opublikowano (edytowane)

I co po tych zdjęciach? Wrzuc linki do logów.

Poza tym loguje sie 2+33, 3+20 i 115+118. Statyczne sobie odpuść.

Edytowane przez przem8
Opublikowano (edytowane)
VAGLOGS.COM

VAGLOGS is a fast and easy to use application for displaying, storing, managing and sharing VCDS / VAG-COM logs.
VAGLOGS.COM

VAGLOGS is a fast and easy to use application for displaying, storing, managing and sharing VCDS / VAG-COM logs.

A na podstawie tych można coś powiedzieć ? Bo w programie narazie nie mam możliwości zrobienia takich jak napisałeś 

Edytowane przez Kontra666
Opublikowano
7 minut temu, Kontra666 napisał(a):

Bo w programie narazie nie mam możliwości zrobienia takich jak napisałeś 

A dlaczego?

Przeplywka zaniża.

Opublikowano

Program mi nie pozwala, żeby zrobić inne logi muszę zarejestrować vcdsa taki mam komunikat ale pokombinuje z tym na dniach 

Opublikowano
W dniu 16.10.2024 o 21:50, przem8 napisał(a):

Wrzuc linki do logów.

Poza tym loguje sie 2+33, 3+20 i 115+118.

Zrobiłem i wrzucam linki do tych logów:

002+033

VAGLOGS.COM

003+020

VAGLOGS.COM

115+118

VAGLOGS.COM

Opublikowano

Przepływka zaniża i sprawdź ciśnienie paliwa pod obciązeniem. Ubogo na maksa i stąd te objawy co masz.

Opublikowano

14 godzin temu, przem8 napisał(a):

Przepływka zaniża i sprawdź ciśnienie paliwa pod obciązeniem. Ubogo na maksa i stąd te objawy co masz.

Dzięki za odpowiedź a podpowiedziałbyś jak zmierzyć to ciśnienie? Bo zrobiłem coś takiego jak na zdjęciu ale na jałowych jak i na wysokich obrotach pokazuje 0 ciśnienia 

IMG_20241019_125255.jpg

IMG_20241019_125259.jpg

Opublikowano

A wykreciles ten jakby wentyl z listwy?

Opublikowano
1 godzinę temu, przem8 napisał(a):

A wykreciles ten jakby wentyl z listwy?

Nie wykręciłem, próbowałem kombinerkami ale nie chciał się ruszyć i tylko porysowałem go, widziałem na YT jak ktoś tylko tą czarna nakrętkę odkręcił, zapiął wężyk i zmierzył 

Czyli rozumiem że musze go jakoś wykręcić i dopiero się podpiąć?

Opublikowano
27 minut temu, Kontra666 napisał(a):

zapiął wężyk i zmierzył 

Pewnie miał adapter jakiś

Opublikowano

Zrobiłem jakąś prowizorkę i wyskoczyły ponad 3 bary tylko po przekręceniu zapłonu i na tym się skończyło bo moja prowizorka się porozszczelniala itp poszukam adapteru jakiegoś na dniach i spróbuję znowu

Opublikowano

Rozebrałem też przepływomierz i pytanie czy to powinno tak wyglądać ?

IMG_20241020_124741.jpg

IMG_20241020_124916.jpg

Opublikowano
W dniu 18.10.2024 o 22:44, przem8 napisał(a):

sprawdź ciśnienie paliwa pod obciązeniem.

Wczoraj sprawdzałem na postoju - 4,2 bara po przekręceniu kluczyka i podczas pracy

Przy przegazowaniu wskazówka lekko skacze w zakresie 0,2 bara ale po odjęciu gazu wraca na 4,2 

Dzisiaj podpiąłem manometr i pokazało 2,2 bara na jałowych 

Sprawdziłem pod obciążeniem i trzyma te 2,2 z wahaniami w zakresie 0,2 dodam że podczas tego testu pod obciążeniem samochód ładnie przyspieszał bez żadnego szarpania

Nie wiem skąd ten przeskok o 2 bary w ciągu jednego dnia, może manometr mnie w wuja robi

Opublikowano

Powinno być stałe 4 bary.

Opublikowano
54 minuty temu, przem8 napisał(a):

Powinno być stałe 4 bary.

Powiedzmy że ciśnienie jest okej , gdzie dalej szukać ? Pisałeś że przepływomierz zaniża, czyścić go, wymienić ?