Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Uboga mieszanka w Audi A3 8L 1.8 LPG

luckY102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od dłużeszgo czasu palił sie checkengine, kupiłem vcds sprawidzłem bład i okazało sie że uboga mieszanka.

Zrobiłem LOGA i wyglada na to że jest bardzo ubogo.  Sonda lamda długoterminowa 20%. 

Boję sie troche jeździć, żeby nie wypalić tłoków.

LOG-01-002-033-xxx.CSV

Pierwszy pomiar na gazie, drugi na benzynie.

Edytowane przez luckY102

Jak masz od kogo to podmienić. To jest wolnossace 1.8? Powinien wskazywać przynajmniej o 10 g więcej przepływu.

Mozesz go przemyc izopropanolem albo czyms podobnym ale nie mechanicznie, bo całkiem go uszkodzisz. Może kilka gram przybedzie.

7 godzin temu, przem8 napisał(a):

Jak masz od kogo to podmienić. To jest wolnossace 1.8? Powinien wskazywać przynajmniej o 10 g więcej przepływu.

Mozesz go przemyc izopropanolem albo czyms podobnym ale nie mechanicznie, bo całkiem go uszkodzisz. Może kilka gram przybedzie. Mógłbyś podac jaki przeplywcpowinien być ?

Tak, wolnossoncy. Dzisiaj spróbuję wyczyścić go. 

Wyczyściłem przepustnice, na biegu jałowym przy 3k RPM  z 7.5gs wzrosło do ponad 8 g/s przepływu. Jutro zrobię logo.

Przy okazji sprawdziłem dolot do przepustnicy wyglądał ok, jedynie co mnie zastanawiało to że dmucha z odmy trochę, może przy większym obciążeniu tamtędy dostaje się wiesza ilość powietrza. 

14 minut temu, luckY102 napisał(a):

Wyczyściłem przepustnice,

Miałeś przeczyścić przepływomierz, a nie przepustnice. Na jałowym to se można sprawdzać...

57 minut temu, przem8 napisał(a):

Miałeś przeczyścić przepływomierz, a nie przepustnice. Na jałowym to se można sprawdzać...

Źle napisałem, wyczyściłem przeplywke. Dlatego też zrobię jutro logi. 

Zrobiłem logi po przeczyszczeniu przepływomierza. Delikatna poprawa jest.

I teraz nie wiem czy wymienić przepływomierz czy szukać dalej.

LOG-01-002-003-033.CSV

3 godziny temu, przem8 napisał(a):

Sprawdź ciśnienie paliwa, bo za długie czasy wtrysków masz.

Będę musiał udać się do mechanika, bo nie posiadam żadnego manometru aby to zmierzyć. 

Nie miałem czasu wcześniej się tym zająć, byłem u mechanika aby sprawdził mi ciśnienie paliwa. Niby sprawdził, powiedział że jest ok 3 bary. Powiedział że do wymiany sonda lambda na początek bo gdyby ciśnienie paliwa było niskie to na gazie było by ok a nie jest. 

A na jakiej niby podstawie sonda do wymiany? Gaz też możesz miec do regulacji.

Logi były z jazdy na benzynie?

Edytowane przez przem8

29 minut temu, luckY102 napisał(a):

Pierwszy log był robiony dwa razy pierwszy na gazie później na benzynie, drugi tylko na benzynie.  

A kasowałeś błędy zaraz przed logiem?

Dla mnie to przeplywka jeszcze zaniża i za długie czasy wtrysku trochę jak na ten silnik więc pompę bym wymienił. 

Nie chcę Ci nic sugerowac ale sondę bym zostawił w spokoju. Ciśnienie paliwa poza tym się sprawdza podczas jazdy, a Ty miales zmierzone pewnie na postoju.

40 minut temu, przem8 napisał(a):

Dla mnie to przeplywka jeszcze zaniża i za długie czasy wtrysku trochę jak na ten silnik więc pompę bym wymienił. 

Nie chcę Ci nic sugerowac ale sondę bym zostawił w spokoju. Ciśnienie paliwa poza tym się sprawdza podczas jazdy, a Ty miales zmierzone pewnie na postoju.

Wiesz co, gościowi postawiłem auto i on sprawdzał sam, ciężko powiedzieć. Dziwny człowiek :) Pompa była wymieniana bo urwałem uszkodziłem stare, na starej pompie było to samo. Pompę kupiłem używana więc wszystko jest realne. Przeplywka może zaniżać bo odma daje za dużo powietrza do układu ? Bo nieszczelności w układzie raczej nie ma. Albo winna przeplywki po prostu.