Jump to content
IGNORED

Problem z ogrzewaniem w Audi A5 8T

Recommended Posts

Posted

Witam miłośników Audi .

Od roku jestem posiadaczem pięknej A5 w Quattro.  

Jest to 2 litrowa benzynka  z roku 2012 po lifcie . 

Problem który zauważyłem to brak grzania,  temperatura silnika bardzo szybko dochodzi do 90stopni , układ szczelny, termostat sprawny .

Ostatnio robione

-:wymiana płynu chłodniczego 

-wymiana pompki pomocniczej elektrycznej 

Problem w tym że jadąc 30km czy nawet dalej  dmucha zimnym powietrzem,  climatronic dwu strefowy . Co zauważyłem  napisze to na przykładzie  jadąc te kilkadziesiąt km po wyłączeniu silnika odczekaniu kilkunastu minut i ponownie uruchomienie silnika zaczyna grzać,  bardzo to dziwne,  A5 było tydzień temu u mechanika,  wymienił pompkę (która jest za silnikiem, są dwie albo trzy ) no i po wymianie odebrałem samochód i grzał aż miło  . 

Dzień następny, rano  jadąc do pracy już tych przyjemności z jazdy w ciepłym aucie nie odczułem.  

PROSZĘ O RADY , POMOC 

Nie znam się ale czy to może być po stronie elektrycznej,  sterowania?? 

Zamiast mechanika  może warto wybrać się fo elektromechanika ?? 

Pozdrawiam 

20231105_081703.jpg

IMG-20231103-WA0006.jpg

Posted

Wrzć pełny auto-scan. 

Posted

Samochód wrócił ponownie na warszrat,  mechanik wymienił elektrozawór  umieszczony pod podszybiem który (jak twierdzi ma za zadanie regulacją przepływu płyny chłodzącego) 

Zaworek ten był  nie sprawny i obieg nagrzewnicy był zamknięty co by pasowało z uszkodzoną pompką która jest za silnikiem , (jedno z drugim wydaje mi się ma sens  bo jeśli pompką  pomocnicza podaję ciśnienie a zawór jest zamknięty to też mogła ulec uszkodzeniu) 

W skrócie..  

Wymieniona pompką 

Wymieniony elektrozawór 

Usterka naprawiona 

Autko grzeję aż miło