Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie załącza się wentylator chłodnicy w Audi A4 B8

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Muskel1,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

W A4 B8 przestał załączać się wentylator chłodnicy i wyskakuje następujący blad ( zdjęcia) . W lato było to sporadycznie teraz siadło wgl . W nastawach podstawowych również nie załącza się wentylator . Na co stawiacie . Sterownik wentylatora czy okablowanie?

20241201_214111.jpg

20241201_214120.jpg

Opublikowano

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan a nie zdjęcia czy kody błędów. 

Opublikowano

To jedyny blad jaki wystąpił w aucie , dlatego zrobiłem zdjęcie.  Autoscan mogę załączyć jutro po południu.   

Opublikowano

No ale ja nie pytałem czy to jedyny błąd.

Opublikowano

Ok jutro dodam tono co prosisz 

Opublikowano

Skoro bezpiecznik cały, to sprawdź  czy do sterownika wentylatora dochodzi napięcie.

Opublikowano

Zrobić test wentylatorow i wtedy sprawdzic czy dochodzi ? Bo w sterowniku nie ma napiecia po kluczyku cały czas ? A wiesz który kabel ? 

Opublikowano

Masz jeden czy dwa wentylatory?

Opublikowano

Jeden wentylator 

Opublikowano

Ok. Na dole obudowy wentylatorów masz wtyczkę (A1 na rys).

Screenshot(461).png.50cae3e0110983ed14eabc4c2b8a506e.png

Powinieneś mieć tam na pinie numer 1 (gruby czerwony przewód 6mm²) napięcie po zacisku 30, czyli stały plus 12 V z akumulatora. Jeżeli nie masz tam napięcia, to sprawdź bezpiecznik płytkowy S204 (na rys. pozycja 1) pod maską.

Screenshot(460).png.c83fbcf0526846f64ebbed0420bf36e2.png

Opublikowano

Rozumiem.  Czyli jak jest prad to uwalony sterownik. A jak nie ma i bezpiecznkk cały to okablowanie do sterownika?

Opublikowano

Jeżeli na pinie nr 1 nie będzie napięcia, to albo bezpiecznik S204 jest spalony, albo wiązka z tego bezpiecznika do tej wtyczki jest uszkodzona/przerwana.

Jeżeli na pinie nr 1 jest napięcie, to najprawdopodobniej sterownik wentylatora padł.

Opublikowano

Ok dzięki,  jutro sprawdzę prad czy jest we wtyczce . Jeśli jest to kupuje moduł wentylatora tzw szyszke . W razie coś do jednego wentylatora masz jakiś jej nr ?

Opublikowano

Musisz po VINie dobrać.

Opublikowano

Plus i masa w kostce jest . A więc duet szanse że sterownik? Wymiana powinna udać się bez większego rozbierania?

Opublikowano

Co o tym myślisz? Sterownik,  wentylator , jakas innanpropozcja ?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Najczęściej sterownik pada.

Opublikowano

Dziś zamowie to donpiatku będzie i się okaże.  Wymiana rozumiem od dołu bez jakiegoś większego nakładu pracy?

Opublikowano

Musisz sprawdzić od której strony jest lepsze podejście.