Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziwny dźwięk po odpaleniu w Audi A4 B9 2.0 TFSI

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez matekboss,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam problem z moim a4 (2.0 tfsi, 252km, stronic, oznaczenie silnika to CYMC). (Na końcu wypowiedzi link do filmu)  Problem polega na tym że po postoju przez noc odpalam samochód i wszystko jest ok, żadnych dźwięków rozrządu itd do momentu aż nie zejdzie ze ssania.. po zejściu ze ssania po chwili pojawia się dźwięk tak jak na filmie.. dźwięk trwa cyklicznie przez kilka/kilkanaście sekund i koniec. takie cykliczne ocieranie (nwm nawet jak to nazwać).. ciężko wysłuchać skąd dokładnie pochodzi. Po kolejnym odpaleniu już cisza, dopiero jak postoi przez noc. Na ssaniu żadnych objawów itd. Rozrząd był sprawdzany 10tys km temu przez okienko i napinacz jest wyciągnięty dopiero niecałe 2 ząbki (140 tys km przebiegu na tą chwilę) czy ktoś miał coś podobnego? Problem zauważyłem teraz jak na dworze jest w przedziale 0-5 stopni. Latem tego problemu nie zauważyłem. Wrzucam film z uchwyconym dźwiękiem, dźwięk na filmie pojawia się po kilku sekundach. Czy to normalne i ten typ tak ma, czy coś nie tak? Wydaje mi się że chyba tak nie powinno być 😅 Film przedstawiający problem

Opublikowano

Jak dźwięk dochodzi z przodu silnika to obstawiam że któraś rolka na pasku osprzętu mówi papa. Na dwumasę to nie wygląda bo bardziej daje taki dźwięk jakby pokrywka podskakiwała na garnku. 

Opublikowano

@matekboss właśnie ciężko zdiagnozować bo trwa to tylko chwilę po zejściu ze ssania, tak jak na filmie😏 nie ma zbyt dużo czasu żeby osłuchać, ale jest to słyszalne w całej komorze, najbardziej wydaje mi się jednak że z okolic alternatora i sprężarki klimy. Dzisiaj na noc stane w ogrzewanym garażu i sprawdzę czy rano będzie też jeśli postoi w ciepłym. Bo chyba nie jest to dźwięk rozrządu? Przy odpaleniu cisza totalna i na ssaniu 

Opublikowano

koło dwumasowe...

Opublikowano
10 minut temu, janusz75 napisał(a):

koło dwumasowe...

Nie ma takiej opcji, dwumas jest zdrowy, nie daje żadnych dźwięków, wibracji itd ani na postoju, ani na biegach.  😀 dźwięk ewidentnie dochodzi z silnika. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol20101999 napisał(a):

@matekboss właśnie ciężko zdiagnozować bo trwa to tylko chwilę po zejściu ze ssania, tak jak na filmie😏 nie ma zbyt dużo czasu żeby osłuchać, ale jest to słyszalne w całej komorze, najbardziej wydaje mi się jednak że z okolic alternatora i sprężarki klimy. Dzisiaj na noc stane w ogrzewanym garażu i sprawdzę czy rano będzie też jeśli postoi w ciepłym. Bo chyba nie jest to dźwięk rozrządu? Przy odpaleniu cisza totalna i na ssaniu 

Dźwięk z rozrządu pojawia się praktycznie zaraz po odpaleniu i jest to metaliczne cykanie albo w agonalnym stadium skrobanie metal o metal, a tu bardziej piszczy i w dodatku pojawia się i znika. Obstawiam którąś rolkę, ale cały komplet nie jest turbo drogi.

Opublikowano
7 minut temu, matekboss napisał(a):

Dźwięk z rozrządu pojawia się praktycznie zaraz po odpaleniu i jest to metaliczne cykanie albo w agonalnym stadium skrobanie metal o metal, a tu bardziej piszczy i w dodatku pojawia się i znika. Obstawiam którąś rolkę, ale cały komplet nie jest turbo drogi.

Też mi się właśnie wydaje, że nie rozrząd.. ciężki przypadek będzie do zdiagnozowania bo ciężko cokolwiek zrobić tak szybko się to dzieje.. do mechanika też nie dojadę bo już słychać nie będzie 😆 przetestuje, może zimno coś wpływa i chwilę hałasuje 😅 póki co chyba muszę obserwować, chyba że ktoś z forumowiczów skomentuje i miał taki sam przypadek 😅

• Rozwiązanie
Opublikowano

Miałem tak samo w BMW, problemem była rolka na alternatorze. Na zimnym szurało, jak silnik dostał temp to przestawało. Zregenerowałem przy okazji alternator bo szczotki były zjechane i całość wyszła mnie koło tysiaka. Jak chcesz mieć szybką diagnozę to weź drugą osobę do środka odpal na zimnym stój przy otwartej masce i jak dźwięk się pojawi to niech druga osoba doda lekko gazu, jak dźwięk się zmieni razem z obrotami to masz odpowiedź.