Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem ze skrzynią biegów Tiptronic ZF8HP w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od kilku tygodni mam problem z S4, nie mogę przełączyć skrzyni biegów na pozycję parkowania (P), samochód sam przełącza się na pozycję (N) . Miałem kilka razy ten problem ale troche podjechałem/cofnąłem i Parking zaskoczył, od dwóch dni praktycznie pozycja P jest nie do wrzucenia.. Jak zgaszę auto na neutralu to nie da się go zapalić, kombinowałem pare razy już z rozblokowaniem ręcznym skrzyni, miał ktoś podobny problem z tiptronicu? Z tego co widziałem w polifcie b9 nie ma praktycznie niczego na zewnątrz skrzyni prócz linki od ręcznego rozblokowania skrzyni. Mam pare błędów z vcds

S4 b9.5 2020r,  3.0tfsi tiptronic zf8hp oznaczenie TMB

IMG-20241230-WA0000.jpg

IMG-20241230-WA0001.jpg

IMG-20241230-WA0002.jpg

Opublikowano

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan,  a nie zdjęcia czy kody błędów. 

Opublikowano

Jeżeli to skrzynia ZF podejrzewam że tam jest coś takiego jak pozycioner położenia dźwigni zmiany biegów bo jak ma problem z ustaleniem w jakiej pozycji jest skrzynia np. na neutral nie odpalisz samochodu bo musi byc na P. BMW tą sama skrzynie miałem i miałem taki problem zablokowała się na 2 biegu ? Tylko moje bmw to było e38 z 1998 roku i też miało skrzynię ZF8HP a teraz Audi A4 B9 ?

Edytowane przez Silver3833

Opublikowano

ZF8HP ma pozycjoner niestety jest gleboko w skrzyni i do wymiany trzeba ja wyjac i mocno rozbebeszyc. Ta sama skrzynia wystepuje w BMW i to znany problem :(

Opublikowano
3 godziny temu, Petroholic napisał(a):

ZF8HP ma pozycjoner niestety jest gleboko w skrzyni i do wymiany trzeba ja wyjac i mocno rozbebeszyc. Ta sama skrzynia wystepuje w BMW i to znany problem :(

No skrzyni mi nie sciagali tam jest taki elektroniczny pozycioner przy skrzyni mówie tu o swoim przypadku e38 1998 skrzynia ZF8HP chłopaki z Mysłowic ASB Palka zrobili mi to za 500 zl lecz to było 10 lat temu ? dodam że podmienili mi na częśc uzywaną. Lecz wszystko idzie z postępem i duchem zarobkowym więc mozna sie spodziewac że teraz to co kiedyś było na zewnatrz jest w skrzyni ?

Edytowane przez Silver3833

Opublikowano
  • Autor

Jak narazie po ściągnieciu osłony pod skrzynią ukazała się taka metalowa podkładka od ręcznego cięgna do rozblokowania skrzyni i była lekko podgięta i to cięgno nie otwierało sie do końca,po wyjeciu podkładki wszystko narazie działa i za kazdym razem skakuje "P" parking. Zobaczymy co dalej ;) 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam taki sam problem w Q7, skrzynia ZF8HP, brak możliwości wbicia P i ten sam błąd skrzyni 27041 + P07BE. U mnie problem wystepuje od niedawna i tylko  podczas opadów (deszcz, śnieg) czyli duża wilgotność. Masz fotki tej "podkladki", albo jej położenie? 

Edytowane przez Uneek Eth

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jak zdejmiesz osłonę pod skrzynią to będziesz widział metalowe cięgno , ta podkładka jest tam pomiędzy, u mnie po wyjęciu jej bo się skrzywiła problem zniknął :)

Opublikowano

Nie wiem czy o to cięgno chodziło (fotki) ale przeczyściłem i spryskałem wszystko smarem miedzianym.

Latam już od tygodnia w deszczu, śniegu, mrozie i jest OK

?

20250122_165959.jpg

20250122_165957.jpg