Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Aktualizacja softu nawigacji w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, poczytałem troche o aktualizacjach softu, ale nie znalazlem nikogo kto by aktualizował taki stary jak ja mam.

1. Może ktoś powiedzieć jakie po kolei softy musze wgrywać, żeby wgrać do najnowszego? (Standardowe nagłośnienie jak i wszystko wiec powinienem normalnie moc wgrywać jeden po drugim?)

2. Czy na początku musze wgrać patcha jakiegoś?

3. Czy to "Oprogramowanie MU: 0159" też osobno trzeba aktualizować, czy to jest razem z tym softem ?

4. Czy nawigacje/mapy rownież moge odblokować i wgrać?

Screenshot_20250105_095209_Facebook.thumb.jpg.250908406951cf0ec34122c93c6e9a24.jpg

Edytowane przez Danko23
Opublikowano

@Muskel1 dasz rade pomóc?

Opublikowano
3 godziny temu, Danko23 napisał(a):

1. Może ktoś powiedzieć jakie po kolei softy musze wgrywać, żeby wgrać do najnowszego?

MHS2_ER_AU_K0129 -> MHS2_ER_AU_K0471 ->  MHS2_ER_AU_P2035

2. Czy na początku musze wgrać patcha jakiegoś?

Jednostkę patc**je się na samym końcu po wgraniu ostatniego Firmware, w tym przypadku aktywatorem Congo.

3. Czy to "Oprogramowanie MU: 0159" też osobno trzeba aktualizować, czy to jest razem z tym softem ?

Wgrywa się automatycznie razem z Firmware.

4. Czy nawigacje/mapy rownież moge odblokować i wgrać?

Jeżeli nie masz nawigacji, to odblokowanie jest też możliwe ale potrzebny jest do tego dodatkowo program diagnostyczny w celu zmiany kodowań.

• Super 1
Opublikowano

@Muskel1 po wpisaniu 1wszego oprogramowania w mib-solution klikam w punkcie 2 - Download firmware i przenosi mnie do strony mib solution i mam pobrać to co mi wyświetla?

20250117_132413.jpg

20250117_133106.jpg

Opublikowano

Tak.

Screenshot (21).png

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.01.2025 o 10:17, Danko23 napisał(a):

Screenshot_20250105_095209_Facebook.thumb.jpg.250908406951cf0ec34122c93c6e9a24.jpg

Chce się upewnić tylko, tutaj na zdj mam MHS2_EU_AU_K0129 a Ty mowisz zeby pierwszego softa wgrał MHS2_ER_AU_K0129, czyli tylko tym EU na ER sie różni, tak?

Edytowane przez Danko23
Opublikowano

Powinno być EU w nazewnictwie wkradł się błąd, ale jak widzisz na stronie mibsolution nie ma ER, jest tylko EU i tak jest prawodłowo.

K0129 masz już wgrany, czyli następnym krokiem jest wgranie K0471.

Opublikowano

Ok, wolałem dopytać. Jutro będe dzialał, dzięki :)

Opublikowano

Ok, softy sobie przygotowałem, a patch na końcu jaki wgrać?

Opublikowano
1 godzinę temu, Danko23 napisał(a):

a patch na końcu jaki wgrać?

Tak. Aktywator Congo.

Opublikowano

Skąd pobrać tego patcha? Nie moge znaleźć. To ma być ten co zaznaczyłem? Jak wiesz jaki do tego softu co wgram "P2035" to podrzuć

Screenshot_20250119_170939_Chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)

Gdzie ten plik wkleić/wgrać?
Myślałem, że to też jakiś folder plików i podobnie jak softa sie wgrywa tylko przez zielone menu, przynajmniej tak na YT widziałem

Edytowane przez Danko23
Opublikowano

Czytałeś w ogóle co wcześniej napisałem? chyba nie.

Opublikowano

Sugerowałem się tym filmikiem na Youtube

Mówiłes o aktywatorze congo. Nie znalazłem tego, jedyne co to na mib solution, tylko czy to to?20250119_202828.thumb.jpg.c0df7daaee9c81866f2e6372d33cf59f.jpg

Tutaj znalazłem jeszcze to:

20250119_203250.thumb.jpg.cbe12f24489592e81fd773e59e62932a.jpg

A ten link, to co to za plik co wrzuciłeś?

Opublikowano
1 minutę temu, Danko23 napisał(a):

Sugerowałem się tym filmikiem na Youtube

To nie jest przeznaczone dla Twojej jednostki. Ty masz nawigację Delphi i tam aktywujesz mapy aktywatorem Congo, albo z mojego linka, albo ze strony mib solution (widocznej na screenach, które wrzuciłeś). Obojętnie skąd, jest to ten sam aktywator.

Opublikowano

Poprawka, aktywator z Twoich screenów nie jest przeznaczony do Twojej jednostki, teraz dopiero zauważyłem, że jest on do MST2.

Opublikowano (edytowane)

Czyli to z twojego linku, na końcu po aktualizacjach softa, wrzucam na SD ten 1 plik i wkładam do auta i aktualizuje patcha? 

Czy pobrać mam to wszystko z screena pierwszego (mib solution) ?

Nie ma jako tako jasnej instrukcji jak to z patchować

Edytowane przez Danko23
Opublikowano (edytowane)

Pobierasz Firmware MHS2_ER_AU_K0471 oraz  MHS2_ER_AU_P2035 następnie instalujesz je w wyżej opisanej kolejności.  

Następnie pobierasz aktywator z mojego linka. 

Aktywator rozpakowujesz i plik dlphi.sh wrzucasz na pustą kartę SD do katalogu głównego. Tak przygotowaną kartę wsuwasz do slotu SD1 (drugi slot SD2 jest pusty) i czekasz. Jednostka MMI zrestartuje się automatycznie 2 razy. Przy drugim razie pojawi się zielony ekran z komunikatem o pomyślnym zakończeniu. 

To wszystko. Opisałem to już nie wiem ile razy na forum.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano
3 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Następnie pobierasz aktywator z mojego linka. 

Ok dzięki, ale w twoim linku jest tylko plik o nazwie i rozszerzeniu dlphi.sh