Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kiedy wymieniać filtry w skrzyni S-Tronic TFE w Audi A4 B9 2.0 TFSI?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Samochód to Audi A4 B9 2,0TFSI 140 KW 190KM z 2018 roku silnik DLVA skrzynia z oznaczeniem TFE  najprawdopodobniej OCK300045H. Auto ma przebieg 58 tys. km. Kilka dni temu oddałem go do warsztatu na wymianę oleju w skrzyni biegów prosząc, aby wymianę oleju zrobić zgodnie ze standardami audi dla samochodu z takim przebiegiem. Wóz odebrałem. Na rachunku był tylko koszt 4 litrów oleju, koszt dwóch korków spustowych i robocizna  3,5 godziny. Nic więcej. Aha szef warsztatu dodał tylko że przy tym przebiegu wymieniono olej tylko w jednej części skrzyni. Mam w związku z tym pytanie do Kolegów (niestety trochę za późno, bo olej już wymieniony), czy nie popełniłem błędu, na zlecając wprost  zdjęcia całej mechatroniki i wymianę także wszystkich filtrów i wymianę oleju także w drugiej części skrzyni, czyli domyślam się, że w części mechanicznej? Jakie są dobre praktyki przy tego typu skrzyniach aby służyły mi niezawodnie  przez wiele lat? Jeśli byłaby taka konieczność, to pojadę jeszcze raz do tego warsztatu i zlecę już całość. Proszę o podpowiedź. Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli mowa o skrzyni 0CK/0CJ 7-biegowy s-tronic/dwusprzęgłówka:

Wymienili tylko olej ATF w części mechatronicznej (tak to zaleca producent).

Aby zadbać o skrzynię powinno się zdemontować mechatronikę, na której znajdują się trzy filtry i je wymienić (przy tej operacji trzeba zastosować też nowe uszczelki).

Jest jeszcze olej w części przekładniowej (według producenta dożywotni), w praktyce to on szybciej ulega degradacji (patrząc pod kątem zmiany koloru / ciemnienia oleju).

Ja u siebie przy 60tyś. km wymieniłem oleje w obu częściach: mechartronicznej i przekładniowej. Olej lałem RAVENOL, a filtry i uszczelki oe AUDI.

Przy skrzyni 0CJ (odpowiednik 0CK z dostawką quattro ultra) zalecana jest także wymiana oleju w przystawce quattro, gdzie często z oleju robi się galareta (wtedy zaleca się kilkukrotne płukanie nowym olejem).

Zadowolony jesteś z pracy tej skrzyni biegów / masz jakieś zastrzeżenia ?