BartiC98 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Witam,posiadam od niedawna audi a4 b8 2013 r,od kupna w aucie nie działaj automatycznie przełączanie świateł po zmierzchu.Dzis udało mi się podpiąć komputer i wykazało błąd 03679 ,ponadto w blokach pomiarowych w grupie 008 night vision pokazuje jako niezalaczony.W kodowaniu czujnik był zaznaczony jako nieobecny,więc nie wiem czy ktoś go wyłączył wcześniej,bo po włączeniu wyskakuje błąd na desce od automatycznych świateł.Czy miał ktoś z Was podobny problem i jest w stanie pomóc? Czy wychodziły a4 b8 polift bez czujnika zmierzchu i może ja taka posiadam?
Muskel1 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Wrzucamy zawsze pełny auto-scan a nie kody błędów czy zdjęcia.
BartiC98 Opublikowano 24 Lutego Autor Opublikowano 24 Lutego Log-WAUZZZ8K2DA246441-259420km-161196mi.txt wrzucam pełny autoscan
Muskel1 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Napisz lepiej kto i co nagrzebał w kodowaniach bo masz tam ładny bałagan. Po pierwsze w polifcie nie ma sterownika 10 więc już tam ktoś nagrzebał. Po drugie w B8 nigdy nie było night vision, podobnie jak Head Up, więc nie mają prawa działać bo ich fizycznie nie ma.
BartiC98 Opublikowano 24 Lutego Autor Opublikowano 24 Lutego 39 minut temu, Muskel1 napisał(a): Napisz lepiej kto i co nagrzebał w kodowaniach bo masz tam ładny bałagan. Po pierwsze w polifcie nie ma sterownika 10 więc już tam ktoś nagrzebał. Po drugie w B8 nigdy nie było night vision, podobnie jak Head Up, więc nie mają prawa działać bo ich fizycznie nie ma. Właśnie nie było nic ruszane w kodowaniu ,chyba że poprzedni właściciel ale to już ciężko będzie dojść do tego można wyłączyć night vision i head up,aby nie wyrzucało błędów w vcds?
Muskel1 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Wejdź w sterownik 19 (Gateway), następnie w liste urządzeń i zrób zdjęcia z wszystkich urządzeń oraz je tu wstaw.
BartiC98 Opublikowano 24 Lutego Autor Opublikowano 24 Lutego 2 godziny temu, Muskel1 napisał(a): Wejdź w sterownik 19 (Gateway), następnie w liste urządzeń i zrób zdjęcia z wszystkich urządzeń oraz je tu wstaw. Mam nadzieję że o to chodzi
Muskel1 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Odznacz z listy sterownik 10 oraz 5F i zapisz, gdyż ich nie masz. 10 to sterownik pdc, którego w poliftach nie ma, poneważ w poliftach przejmuje tę funkcję sterownik BCM1 (09). 5F to MMI, którego też nie masz, gdyż masz radio Concert.
BartiC98 Opublikowano 24 Lutego Autor Opublikowano 24 Lutego 35 minut temu, Muskel1 napisał(a): Odznacz z listy sterownik 10 oraz 5F i zapisz, gdyż ich nie masz. 10 to sterownik pdc, którego w poliftach nie ma, poneważ w poliftach przejmuje tę funkcję sterownik BCM1 (09). 5F to MMI, którego też nie masz, gdyż masz radio Concert. Nie działa nadal,po skanowaniu i usunięciu blędow wyrzuca błedy(podsyłam logi),ale nie działają rownież czujniki parkowania od czasu kupna auta więc coś musi w tym być Scan-WAUZZZ8K2DA246441-20250224-1241-259420km-161196mi.txt
Muskel1 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) 5 godzin temu, BartiC98 napisał(a): Nie działa nadal,po skanowaniu i usunięciu blędow wyrzuca błedy(podsyłam logi) Bo to co do tej pory wyrzuciłeś z listy urządzeń nie ma nic wspólnego z błędami night vision i head up. Napisałem Ci wyżej z jakiego powodu musisz je odznaczyć. Wrzuć VIN do tego działu i zobaczymy z jakim wyposażeniem auto wyjechało z fabryki. Edytowane 24 Lutego przez Muskel1
BartiC98 Opublikowano 25 Lutego Autor Opublikowano 25 Lutego @Muskel1 VIN zdekodowany WAUZZZ8K2DA246441.pdf
Muskel1 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Tak, widziałem. Więc masz fabrycznie zamontowane czujniki z przodu, z tyłu oraz przycisk do aktywowania PDC. Co znaczy, że PDC nie działa? Co dzieje się gdy wrzucisz wsteczny lub gdy aktywujesz przycisk PDC? Odnośnie błędów night vision i head up, moim zdaniem przyczyną jest niewłaściwy wyłącznik świateł. Masz aktualnie zamontowany 8K0 941 531 AL, a z tego co wiem powinien tam byc 8K0 941 531 AS. Myślę, że ktoś wymienił przełącznik na niewłaściwy.
BartiC98 Opublikowano 25 Lutego Autor Opublikowano 25 Lutego 29 minut temu, Muskel1 napisał(a): Tak, widziałem. Więc masz fabrycznie zamontowane czujniki z przodu, z tyłu oraz przycisk do aktywowania PDC. Co znaczy, że PDC nie działa? Co dzieje się gdy wrzucisz wsteczny lub gdy aktywujesz przycisk PDC? Odnośnie błędów night vision i head up, moim zdaniem przyczyną jest niewłaściwy wyłącznik świateł. Masz aktualnie zamontowany 8K0 941 531 AL, a z tego co wiem powinien tam byc 8K0 941 531 AS. Myślę, że ktoś wymienił przełącznik na niewłaściwy. Okej w takim razie kupię włącznik ,wymienię i zobaczymy wtedy czy zadziała jeśli chodzi o PDC przy włączaniu wstecznego nie ma żadnej reakcji ,guzik jest nieaktywny tzn nie świeci ,wciśnięcie go nie daje żadnej reakcji,a ponadto w menu radia wybór systemu parkowania jest niedostępny,nie ma możliwości włączyć tej opcji
Muskel1 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Jeżeli się nie mylę, ktoś wykodowal PDC. Być może była jakaś usterka i poszli na łatwiznę. Sprawdzę to dopiero wieczorem jak rzucę okiem na etykietę BCM1.
Muskel1 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego (edytowane) Ok, sprawdziłem kodowanie w etykietach i tak jak przypuszczałem, ktoś wykodował PDC w sterowniku BCM1. W radiu masz PDC dobrze zakodowane. Musisz w sterowniku BCM1 (09) w kodowaniach, w bajcie 35, wpisać wartość HEX 24 (aktualnie masz 04). Edytowane 25 Lutego przez Muskel1
BartiC98 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego 18 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Ok, sprawdziłem kodowanie w etykietach i tak jak przypuszczałem, ktoś wykodował PDC w sterowniku BCM1. W radiu masz PDC dobrze zakodowane. Musisz w sterowniku BCM1 (09) w kodowaniach, w bajcie 35, wpisać wartość HEX 24 (aktualnie masz 04). Działa! Dzięki wielkie ,jednak co fachowiec to fachowiec 😁
BartiC98 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego 2 minuty temu, Muskel1 napisał(a): PDC działa? Tak jest wszystko śmiga,czujniki działają bez problemu
Muskel1 Opublikowano 26 Lutego Opublikowano 26 Lutego Ok, to super. Nie wiem dlaczego wykodowano. Musisz jeszcze tylko z tym wyłącznikiem świateł spróbować.
BartiC98 Opublikowano 26 Lutego Autor Opublikowano 26 Lutego 1 godzinę temu, Muskel1 napisał(a): Ok, to super. Nie wiem dlaczego wykodowano. Musisz jeszcze tylko z tym wyłącznikiem świateł spróbować. Ktoś może się bawił i nakombinował ,ale najważniejsze że działa 😊 tak ,wyłącznik zamówień,podmienie i dam znać czy działa ,jeszcze raz wielkie dzięki 👌
Rekomendowane odpowiedzi