Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Błędy ACC, silnika i AdBlue w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

/Witam Panowie, wrzucam skan , może ktoś dopomoże:

głównie chodzi mi o błędy :

P13E2 00 - czujnik ciśnienia wewnętrznego na 3 cylindrze

4709 - Brak komunikacji z układem regulacji odstępu od poprzednika ( czy umarł ACC czy tylko kalibracja?)

01319 - Sterownik układu regulacji odstępu od poprzednika (J428)

Oprócz tego mam problem z AdBlue - i pytanko: jeżeli z rurki przy wtryskiwaczu AdBlue leci AdBlue to możliwe że padł właśnie wtryskiwacz (znany komunikat usterka AdBlue:1000 km)

Nie sugerujcie się błędami od zasilania w różnych miejscach - sprawdzane byłe różne przewody, przekaźniki i kostki od systemu AdBlue i trochę tego powchodziło.

Scan-WAUZZZ8K0FA149676-20250130-1638-215330km.txt

Opublikowano

Wykasus wszystkie błędy, pojeździj i dopiero wykonaj auto-scan i go tu wrzuć, aby sprawdzić które błędy powracają. To tutaj nie ma sensu podejmować się diagnostyki.

Opublikowano

Najprawdopodobniej radar padł, lub wiązka/wtyczka/bezpiecznik uszkodzone.

Opublikowano

Jeszcze takie pytanko odnośnie AdBlue płyn do wtryskiwacza dochodzi, teraz sprawdziłem wtryskiwacz i VCDS go uruchamiam i wtryskuje AdBlue a jak chodzi bez wymuszenia to cały czas w wartościach jest 0% tak jakby nie podawał 

Opublikowano
5 godzin temu, zbyszek.borczyk napisał(a):

o cały czas w wartościach jest 0% tak jakby nie podawał 

Bo on tylko cyklicznie wtryskuje, raz na jakiś czas. Zrób logi i loguj tę wartość, na logach będzie to widać.

Opublikowano

Spoko, okazuje się że wszystko działa. Wtrysk chyba był przyblokowany może jakimś kryształkiem. Na tą chwilę adblue według VCDS działa, wtrysk podaje adblue, sprawdzone również wzrokowo a komunikat już mam tylko 350 km i brak pomysłów co sprawdzać dalej. Ktoś ma jakieś pomysły?

Opublikowano

Uzupełnij poziom AdBlue.

Opublikowano

Zalane pod korek

Opublikowano

Ze względu na to,  że na scanie brak błędów powiązanych z AdBlue, ciężko stwierdzić w czym problem. 

Opublikowano

Wymień świece z czujnikiem ciśnienia i sprawdź czy odliczanie zniknie.

Opublikowano

No i właśnie to jest ciekawe że ta świeca była wymieniona jakieś 500 km i błąd ciągle jest. Czy w VCDS znajdę gdzieś wartości ciśnienia które odczytuje ta świeca? No chyba że z moim szczęściem trafiła się wadliwa świeca 

Opublikowano

Świeca zamiennik czy oryginalna z ASO?

Opublikowano (edytowane)

Zamiennik raczej na Allegro kupowana

Screenshot_2025-02-02-19-39-48-54_a038fdda0361bc57fee075193df50ddc.thumb.jpg.ece6e0e2dd9443ed23cea5b3e345e4c2.jpg

Edytowane przez zbyszek.borczyk
Opublikowano

Czujniki kupuje się tylko i wyłącznie ori z ASO, doświadczenie mnie tego nauczyło.

Opublikowano

Człowiek uczy się na błędach, tylko już sam nie wiem czy to będzie przyczyną problemów z AdBlue. Ale w sumie już jakby innej opcji nie widzę.