zbyszek.borczyk Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia /Witam Panowie, wrzucam skan , może ktoś dopomoże: głównie chodzi mi o błędy : P13E2 00 - czujnik ciśnienia wewnętrznego na 3 cylindrze 4709 - Brak komunikacji z układem regulacji odstępu od poprzednika ( czy umarł ACC czy tylko kalibracja?) 01319 - Sterownik układu regulacji odstępu od poprzednika (J428) Oprócz tego mam problem z AdBlue - i pytanko: jeżeli z rurki przy wtryskiwaczu AdBlue leci AdBlue to możliwe że padł właśnie wtryskiwacz (znany komunikat usterka AdBlue:1000 km) Nie sugerujcie się błędami od zasilania w różnych miejscach - sprawdzane byłe różne przewody, przekaźniki i kostki od systemu AdBlue i trochę tego powchodziło. Scan-WAUZZZ8K0FA149676-20250130-1638-215330km.txt
Muskel1 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Wykasus wszystkie błędy, pojeździj i dopiero wykonaj auto-scan i go tu wrzuć, aby sprawdzić które błędy powracają. To tutaj nie ma sensu podejmować się diagnostyki.
zbyszek.borczyk Opublikowano 30 Stycznia Autor Opublikowano 30 Stycznia Tu mam świeższy scan ale bez błędu na 3 cylindrze bo on pojawia się po 20-30 km od wykasowania.Scan-WAUZZZ8K0FA149676-20250130-1708-215330km.txt
Muskel1 Opublikowano 30 Stycznia Opublikowano 30 Stycznia Najprawdopodobniej radar padł, lub wiązka/wtyczka/bezpiecznik uszkodzone.
zbyszek.borczyk Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia Jeszcze takie pytanko odnośnie AdBlue płyn do wtryskiwacza dochodzi, teraz sprawdziłem wtryskiwacz i VCDS go uruchamiam i wtryskuje AdBlue a jak chodzi bez wymuszenia to cały czas w wartościach jest 0% tak jakby nie podawał
Muskel1 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia 5 godzin temu, zbyszek.borczyk napisał(a): o cały czas w wartościach jest 0% tak jakby nie podawał Bo on tylko cyklicznie wtryskuje, raz na jakiś czas. Zrób logi i loguj tę wartość, na logach będzie to widać.
zbyszek.borczyk Opublikowano 31 Stycznia Autor Opublikowano 31 Stycznia Spoko, okazuje się że wszystko działa. Wtrysk chyba był przyblokowany może jakimś kryształkiem. Na tą chwilę adblue według VCDS działa, wtrysk podaje adblue, sprawdzone również wzrokowo a komunikat już mam tylko 350 km i brak pomysłów co sprawdzać dalej. Ktoś ma jakieś pomysły?
Muskel1 Opublikowano 31 Stycznia Opublikowano 31 Stycznia Ze względu na to, że na scanie brak błędów powiązanych z AdBlue, ciężko stwierdzić w czym problem.
zbyszek.borczyk Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego Tu mam scan z błędem na 3 cylindrze i check engine też już wyskoczył a AdBlue ciągle odlicza (jeszcze 300 km). Scan-WAUZZZ8K0FA149676-20250201-0850-215350km.txt
Muskel1 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Wymień świece z czujnikiem ciśnienia i sprawdź czy odliczanie zniknie.
zbyszek.borczyk Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego No i właśnie to jest ciekawe że ta świeca była wymieniona jakieś 500 km i błąd ciągle jest. Czy w VCDS znajdę gdzieś wartości ciśnienia które odczytuje ta świeca? No chyba że z moim szczęściem trafiła się wadliwa świeca
zbyszek.borczyk Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Zamiennik raczej na Allegro kupowana Edytowane 2 Lutego przez zbyszek.borczyk
Muskel1 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Czujniki kupuje się tylko i wyłącznie ori z ASO, doświadczenie mnie tego nauczyło.
zbyszek.borczyk Opublikowano 2 Lutego Autor Opublikowano 2 Lutego Człowiek uczy się na błędach, tylko już sam nie wiem czy to będzie przyczyną problemów z AdBlue. Ale w sumie już jakby innej opcji nie widzę.
Rekomendowane odpowiedzi