Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam już trzecią z kolei nową A4 B9 Allroad w dieslu, dwoma przejechałem w sumie ok 200 tyś km i poza spalonym wkładem grzewczym zewnętrznego lusterka nic mi nigdy nie padło, ani nie wymagało wymiany poza klockami hamulcowymi, filtrami i olejem :) Teraz mam trzecią ale ma dopiero 2.500 km. Dla mnie w aucie liczy się dobra trakcja, zawias, heble, silnik i bezawaryjność, a te wszystkie elektroniczne bajery znudzą Ci się po tygodniu, one mnie wręcz drażnią w nowym aucie. Moim zdaniem Allroad na polskie drogi to ideał samochodu ze względu na powiększony prześwit i komfortowe ale jednak dość twarde zawieszenie. W A4 nie ma pneumatyki więc nie ma się czego bać, a wzmocnione w stosunku do zwykłej A4 jest bardzo trwałe i wręcz pancerne. Auto jest prawie takie same jak zwykła A4, trochę inne plastiki i mocniejszy zawias, koszty serwisu te same. Mogę udostępnić do testu jak kotś chętny :)

I jeszcze jedno, jak kupować to tylko 4x4, żadnych FWD jak ta jedna Audi z linku. Generalnie wszystkie auta z silnikiem w poprzek to haldex albo jego klony, fajny ( miałem 3 takie auta) ale nie to samo co silnik wzdłuż osi auta i quattro, gdzie większość momentu idzie na tył, auto jest minimalnie nadsterowne, daje za to wielki fun, ale też jest bardzo łatwe do opanowania i bardzo stabilne przy dużych prędkościach. 

Opublikowano
  • Autor

Tylko Quattro!!! nie miskem! nie jeździłem!chyba że jakąś taxi hehehe,Ja mam kolejnego x drive,  a to nie to samo co Quattro tak mówią znawcy 

Opublikowano

Zapraszam do Tychów, możemy potestować x-drive vs quattro, na pewno Ci się spodoba   :)

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje dziękuje bez przesady Ja  jestem z Częstochowy to nie daleko ?Tak jak pisałem musi być Quattro,S line łącznie z środkiem(kubełki) i chociaż podgrzewane fotele z przodu,a reszta fajnie gdyby była przy okazji jeszcze podoba mi się panorama dach,obecnie mam w 535xd i fajna sprawa.obecnie szukam na otomoto i na autoscout24.kolega który ma komis poleca holenderskie strony ogłoszeniowe.Dziękuje wszystkim, i jak coś znajdę to będę podsyłał linki

Opublikowano
12 godzin temu, Lovely Man napisał(a):

Mam już trzecią z kolei nową A4 B9 Allroad w dieslu, dwoma przejechałem w sumie ok 200 tyś km i poza spalonym wkładem grzewczym zewnętrznego lusterka nic mi nigdy nie padło, ani nie wymagało wymiany poza klockami hamulcowymi, filtrami i olejem :) Teraz mam trzecią ale ma dopiero 2.500 km. Dla mnie w aucie liczy się dobra trakcja, zawias, heble, silnik i bezawaryjność, a te wszystkie elektroniczne bajery znudzą Ci się po tygodniu, one mnie wręcz drażnią w nowym aucie. Moim zdaniem Allroad na polskie drogi to ideał samochodu ze względu na powiększony prześwit i komfortowe ale jednak dość twarde zawieszenie. W A4 nie ma pneumatyki więc nie ma się czego bać, a wzmocnione w stosunku do zwykłej A4 jest bardzo trwałe i wręcz pancerne. Auto jest prawie takie same jak zwykła A4, trochę inne plastiki i mocniejszy zawias, koszty serwisu te same. Mogę udostępnić do testu jak kotś chętny :)

zgadzam sie z wypowiedzial kolegi. Tez mam Allroada (ale przed liftem) i takze uwazam ze to swietne auto. 

Mowisz ze Allroad ma "lepsze" plastkiki? hmm tego nie zauwazylem (a mialem zwykle A4 B9 i teraz Allroad B9).

@Lovely Man Miales tez przed lifta ? Jezeli tak czy sa jakies wyczuwalne roznice?

18 minut temu, Drobiu napisał(a):

ak jak pisałem musi być Quattro,S line łącznie z środkiem(kubełki) i chociaż podgrzewane fotele z przodu,a reszta fajnie gdyby była przy okazji jeszcze podoba mi się panorama dach,obecnie mam w 535xd i fajna sprawa.obecnie szukam na otomoto i na autoscout24.kolega który ma komis poleca holenderskie strony ogłoszeniowe.Dziękuje wszystkim, i jak coś znajdę to będę podsyłał linki

Przy zakupie Allroad moim zdaniem masz juz zestaw jakby s-line. Zobacz sobie z zewnatrz jak wyglada, progi zderzaki, emplemat ALLROAD w miejscu s-line itp no i ten grill - tylko Allroad ma taki grill z pionowymi chromowanymi pasami. Allroad to wlasciwie najwyzsza wersja A4 - choc tez rozne wyposazenia mozna miec, jednak w standardzie masz quattro - wiec sie nie musisz zastanawiac czy jest quattro bo ALLROAD to QUATTRO ;) 

Tak jak pisal kolega zawieszenie mozesz miec w opcji "regulowane" - to nie jest pneumatyka a mozliwosc ustawiania twardosci - ladnie to dziala.

Co do wyposazenia to ja bym jednak nie rezygnowal za duzo - wyposazenie jest uwazam bardzo wazne, oczywiscie trzeba okreslic minimum, jednak jezeli teraz jestes do czegos juz przyzwyczajony to radze nie rezygnowac. Niestety nawet w ALLROAD mozesz na przyklad trafic 1-strefowa klimatyzacje gdzie sam panel jest duzo mniej aktrakcyjny (bo w A4 masz albo 1 strefe albo 3 - wtedy sa inne panele klimy). Head up jest swietny - ale oczywiscie da sie zyc. Polecam zatem zrobic sobie liste rzeczy ktore chcialbys miec i takich szukac. Sam Allroad jest uwazam zdecydowanie fajniejszy nie "zwykle" A4 - przeswit robi swoje.

Opublikowano

Tak, miałem przed lifta z 2017 roku, którego skonfigurowałem sam i zamówiłem w AUDI. Co do różnic to niewiele, mechanicznie to samo, tyle że to było TDI 190 KM, a dwie następne TDI mHEV już 204 KM czego praktycznie nie czuć a spalanie jest ok 0,5 l większe w tych pseudo hybrydach,  miała świetnie ksenony, które w mojej opinii są lepsze od zwykłych LED, ale już matrixy są już bezkonkurencyjne, no i miała touchpad zamiast ekranu dotykowego, moim zdaniem wygodniejsze bo działało w trakcie jazdy. A tak to wszystko to samo. Sprzedałem sąsiadowi w 2021, jeździ do dziś, zadowolony jak pies :) Do każdego auta wykupuję przedłużoną gwarancję 5 lat i 150.000 km w razie W, ale nic się nie psuje :)

1 godzinę temu, Drobiu napisał(a):

Dziękuje dziękuje bez przesady Ja  jestem z Częstochowy to nie daleko ?Tak jak pisałem musi być Quattro,S line łącznie z środkiem(kubełki) i chociaż podgrzewane fotele z przodu,a reszta fajnie gdyby była przy okazji jeszcze podoba mi się panorama dach,obecnie mam w 535xd i fajna sprawa.obecnie szukam na otomoto i na autoscout24.kolega który ma komis poleca holenderskie strony ogłoszeniowe.Dziękuje wszystkim, i jak coś znajdę to będę podsyłał linki

Drobiu, ta moja do sprzedania z 2021 ma sportowe, podgrzewane fotele i 3 strefową klimę, panoramy brak, ale dam Ci otwieracz do konserw albo kątówkę i się zrobi ;)  Za to gwarancja audi 5 lat, hak automat, bez wypadek, 60.000 km przebiegu i jest pod nosem, nie trzeba do Holandii zapierdzielać :) Masz pewne auto.

Acha i jeszcze jedno: w każdym aucie zmieniam olej dużo częściej niż zalecenia serwisowe. W tej pierwsza zmiana był po ok. 8000 km, następna przy ok. 18.000 km itd. Nie dajcie się wkręcić w zmiany do 30 tyś. km, żaden olej tyle nie wytrzymuje, co 15.000 km zalecam zrobić, czyli jedną dodatkową w interwale serwisowym, a nie będzie problemu z silnikiem przynajmniej do pół mln. km :)

Opublikowano
50 minut temu, Lovely Man napisał(a):

no i miała touchpad zamiast ekranu dotykowego, moim zdaniem wygodniejsze bo działało w trakcie jazdy.

Dzieki za kilka slow. 

EEE to ten ekran dotykowy nie dziala w trakcie jazdy....?

Z danych wynika ze polift chyba ma jeszcze zwiekszony przeswit o 2cm.

26 minut temu, Lovely Man napisał(a):

Acha i jeszcze jedno: w każdym aucie zmieniam olej dużo częściej niż zalecenia serwisowe. W tej pierwsza zmiana był po ok. 8000 km, następna przy ok. 18.000 km itd. Nie dajcie się wkręcić w zmiany do 30 tyś. km, żaden olej tyle nie wytrzymuje, co 15.000 km zalecam zrobić, czyli jedną dodatkową w interwale serwisowym, a nie będzie problemu z silnikiem przynajmniej do pół mln. km

a to jasne, ja tez wymieniam co 10 - 12 tys km.

Opublikowano
20 minut temu, Koalakm napisał(a):

EEE to ten ekran dotykowy nie dziala w trakcie jazdy....?

Z danych wynika ze polift chyba ma jeszcze zwiekszony przeswit o 2cm.

a to jasne, ja tez wymieniam co 10 - 12 tys km.

Nie działa w sensie niemożności wpisania czegokolwiek w trakcie jazdy, samochód musi stać, więc jak czasem chcesz coś wpisać do navi bo komendy głosowe nie zawsze zrozumie to trzeba stanąć :) I cześć funkcji ekranu tez jest blokowana w trakcie jazdy, bezpieczeństwo niby ;) Ale wkurw...a :)

Co do prześwitu to wydaje mi się że to samo ale nie mierzyłem, zawsze mogę podjechać do sąsiada i sprawdzić :)

Opublikowano
2 godziny temu, Lovely Man napisał(a):

TDI mHEV już 204 KM

jak ze spalaniem oleju???

Opublikowano
9 minut temu, RALF76 napisał(a):

jak ze spalaniem oleju???

Od nowości zalany full, Po 8.000 km zrobiło się minimum czyli zżarła ok 1 l, więc zmieniłem olej, przy kolejnych zmianach ubywało trochę ale coraz mniej, aż się ustablilizowało, silnik się dotarł i teraz nie ma potrzeby dolewania.

Opublikowano
4 godziny temu, Lovely Man napisał(a):

Od nowości zalany full, Po 8.000 km zrobiło się minimum czyli zżarła ok 1 l, więc zmieniłem olej, przy kolejnych zmianach ubywało trochę ale coraz mniej, aż się ustablilizowało, silnik się dotarł i teraz nie ma potrzeby dolewania.

to masz szczęście bo różnie z tym bywa czy to audi vw skoda w tych 204 konnych TDI i większość silników EVO po około 2020 (polifty)

Edytowane przez RALF76

Opublikowano
1 godzinę temu, Lovely Man napisał(a):

jakiego dokladnie oleju uzywasz? Bardziej chodzi mi o oznaczenie 0w? 5w?

Opublikowano
6 godzin temu, Koalakm napisał(a):

jakiego dokladnie oleju uzywasz? Bardziej chodzi mi o oznaczenie 0w? 5w?

Używam Motula 0w30 bo serwis tylko taką lepkość zaleca, oczywiście z normą VW 507.

Zamiast kupować u nich po chyba 100 zł/l przywożę na wymianę swój, a oni to akceptują

7 godzin temu, RALF76 napisał(a):

to masz szczęście bo różnie z tym bywa czy to audi vw skoda w tych 204 konnych TDI i większość silników EVO po około 2020 (polifty)

Jak już pisałem mam trzeciego allroada 2.0 TDI i we wszystkich jest to samo jak opisałem powyżej z konsumpcją oleju, po ok 20-30 tyś km przestaje brać, jak silnik dotrze pierścienie tłokowe.