Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Czyszczenie turbinki - jakie części potrzebne (1.9 AHF) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakich części będę potrzebował chcąc wyczyścić turbinkę w w/w silniku? Pozdrawiam. :hi:

Opublikowano

przede wszystkim dobrych kluczy i uszczelek, czytaj posty kolegi stopi odnośnie samego demontażu i kolego daniel.wro (na dole strony - linki z czyszczenia):

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1091794-60.html

za A3 się bierzesz ?

Opublikowano
  • Autor

przede wszystkim dobrych kluczy i uszczelek, czytaj posty kolegi stopi odnośnie samego demontażu i kolego daniel.wro (na dole strony - linki z czyszczenia):

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1091794-60.html

za A3 się bierzesz ?

Nie wiem czy powinienem to głośno mówić, ale za Golfa IV

Dzięki piękne za link

Opublikowano
Nie wiem czy powinienem to głośno mówić, ale za Golfa IV

na jedno wychodzi - to samo dojście - ja też śmigam Golfem 4 - ale się nie obrażam :>

Opublikowano
  • Autor

Kurcze, myślałem, że tutaj będzie mniej roboty niż w 2.5. Ups, myliłem się ;)

Nie chcę głośno mówić bo to forum Audi a nie dlatego, że Golf to obciach czy coś w tym stylu ;)

Opublikowano
Kurcze, myślałem, że tutaj będzie mniej roboty niż w 2.5. Ups, myliłem się wink

ha ha ! gorsze dojście co ? ale życzę powodzenia i uwaga na króciec przewodu doprowadzenia oleju.

Opublikowano
  • Autor

Taaa:) Jest mała masakra, aleeee myślę, że poradzę... No ten przewód jakiś pechowy, będę uważać... A tak wogóle to może powiem dlaczego czyszczę..., auto wpada w notlauf, turbina przeładowuje zamiast żądanego 1900 z kawałkiem, tłoczy 2300.Poza tym ruch sztangi to jakieś 0,5cm a powinno być ok 1,5-2,0cm. Zastanawiałem się nad przyczyną zafajdania się kierownic i myślę, że znalazłem. Otóż czujnik temp płynu chłodzącego zdechł i pokazywał cały czas 60stopni - VAG gr.007 (na liczniku 90), ECU sądził, że przez cały czas auto jest niedogrzane i pewnie auto chodziło na mapie na zimny silnik, pewnie dostawał więcej paliwa i naodkładało się w turbince sporo badziewia. Tak to sobie wyobrażam, jeżeli jestem w błędzie to proszę mnie poprawić ;):hi:

Opublikowano

Witam. Podpinam sie do pytania o powód zasyfiania kierownic. Czyściłem swoje jakieś pół roku temu i wczoraj musiałem powtórzyć zabieg. Może to mieć związek ze zwiekszoną mocą?? A może paliwo albo olej??

Pozdroo..

Opublikowano

Też jestem bardzo ciekawy jaka jest przyczyna gromadzenia się syfu na kierownicach turbo?

Opublikowano
  • Autor

Sprawdźcie termostaty oraz czujnik temperatury płynu chłodzącego - jaką temp pokazuje na Vagu (gr 007). W tym AHF termostat był zdechły i silnik cały czas chodził na otwartym obiegu, a druga sprawa to czujnik pokazywał dyrdymały.

Opublikowano

łopatki zmiennej geometrii w końcu w każdym TDI wyposażonym w turbinę VNT się zapieką - to tylko kwestia czasu pomimo, że będziemy regularnie silnik przeganiali na wysokich obrotach, spalaniu ropy towarzyszy wydzielanie się sadzy a im tej sadzy więcej się wydziela (z powodu np. lejących wtrysków, braku odpowiedniej ilości powietrza i niecałkowitego dopalenia mieszanki) tym większe ryzyko zapieczenia kierownic. Sygnałem, że coś jest nie tak z prawidłowym spalaniem mieszkanki paliwowo-powietrznej jest to, że po czyszczeniu łopatek i pierścienia zmiennej geometrii turbiny jest ponowne zapiekanie się VNT po bardzo krótkim czasie np. po miesiącu lub paru miesiącach od poprzedniego czyszczenia (pod warunkiem, że jej czyszczenie było przeprowadzone prawidłowo z odpowiednią polerką gładzi pierścienia i krawędzi łopatek).

Opublikowano
  • Autor

Turbinka wyczyszczona i pięknie śmiga. Chciałbym napisać słówko o odkręceniu przewodu smarowania turbiny - tego co go autor w/w opracowania ukręcił. Tam potrzeba 2 kluczy 17... i autor w/w opracowania nie wiedział jak złapać kluczem nakrętkę kontrującą. Odpowiadam - normalnym kluczem napewno się nie dojdzie, trzeba kombinować... ja wziąłem kątówkę, starą siedemnastkę i przyciąłem jej "uszy" i pasowała idealnie ;) Pozdrawiam :hi: