Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwumasa Audi A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka, mam pytanko. Czy wymieniał ktoś dwumase w audi a4b8 z 2015 roku

190km 140kW. Pytałam kilku mechaników i powiedzieli mi, że koło kosztuje około 7-8 tys, bo podobno nie ma zamienników.  A znajomy sprawdzając po numerze VIN wycenił mi na 2700 z LUKa, a z SACHS za 2500. Czemu jest taka różnica? Z góry dzięki za pomoc!

Opublikowano

Chyba im się B8 z B9 pomyliła i to jeszcze po lifcie, ale nawet z dwumasą w B9 to troszeczkę przestrzelili z ceną, no ale nie mi to oceniać. Oryginał w B8 to LUK, Sachs pojawia się w katalogach ale zawsze jest brak dostępności więc nie mam pojęcia o co chodzi. Kładź LUKa i tyle w temacie.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, matekboss napisał(a):

Chyba im się B8 z B9 pomyliła i to jeszcze po lifcie,

Nic im się nie pomyliło. Dwumas do b9 jest o wiele tanszy właśnie :D

Ale ponoć z b9 i a6 c7 pasuje do b8 także jest o wiele tansza alternatywa LUK 415095410, spiesz się bo jeszcze jest w dobrej cenie na sprzęgła24.

Edytowane przez przem8
Opublikowano

Byłbym daleki od takich kombinacji i dobierał po numerze z ETKI i dalej już szukał co wychodzi z zamiennika bo często z zewnątrz wyglądają tak samo, pasują idealnie, ale mają inne sprężyny w środku i szybciej padną po jakimś tam czasie, albo od początku będą jakieś dziwne wibracje, a potem walka czemu dalej nie jedzie jak powinno, przecież nowy dwumas poszedł? A z tą B9 to aż z ciekawości sprawdzę bo gdzieś mi śmignęło przed oczami że w A5 F5 do jakiegoś roku bodajże 2017 kładli standardowego torsena a potem była zmiana na Ultra tylko czy to Pb czy ON już nie pamiętam. Potem jak się szuka części po roku produkcji to wychodzą jakieś dziwne różnice typu 2 tys. i 5 tys. zł.

Opublikowano

Nie ma dedykowanego zamiennika do b8 tdi z serii ultra (te spełniające normę euro 6) i zostaje koszt samego dwumasu od 5tys w górę w zależności gdzie kupisz.

Temat prześledziłem i na forum z resztą też to było poruszane nie raz.