Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana xenon na led a parametryzacja BCM1 w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Wymieniłem lampy xenon na full led, kupiłem adaptery wiązek które założyłem . Orginalny BCM 8W0907063BB został wymieniony na 8W0907063DE

który posiada piny 42/43. Ochrona komponentu została zdjęta i stanąłem  w miejscu. Brak full dataset w vcp filemanagment. Odisem online nie można zakodować ponieważ nie jest to standardowe wyposażenie pod ten VIN. Autoscan w załączniku .

W tej chwili moduł 09 ma następujące błędy a w reflektorach działają jedynie światła mijania.

010476 (U112300) Magistrala danych, odebrana wartość usterki (Left LCM, implausible data record)
010477 (U112300) Magistrala danych, odebrana wartość usterki (Right LCM, implausible data record)
010541 (U112300) Magistrala danych, odebrana wartość usterki (Left LED headlamp power output module, incorrect data record)
010542 (U112300) Magistrala danych, odebrana wartość usterki (Right LED headlamp power output module, incorrect data record)
010593 (U112300) Magistrala danych, odebrana wartość usterki (Left LCM, turn signal faulty)
010594 (U112300) Magistrala danych, odebrana wartość usterki (Right LCM, turn signal faulty)
020370 (B169556) Zespół czujników wysokości zawieszenia z tyłu z lewej strony Nieważna konfiguracja systemu (Left rear vehicle level sensor system, invalid system configuration)

autoscan_20250323_1439.txt

Opublikowano

Na auto-scanie brakuje sterowników lamp 29,39,D6 oraz D7. Dlaczego?

Opublikowano

Trudno mi powiedzieć zrobiłem odczyt gateway a poźniej autoscan wrzucam tutaj błędy z każego z modułówimage.png.bf094013bd4f0d13de48beede05b798b.png

image.png.7b47db91e061987c491a84769dc38049.png

image.png.6a3f9b0ee72ad77731e4d6a0e78d422b.png

image.png.c6c29ac1d56dab83da33b30522b810d0.png

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan, na którym widoczne są wszystkie sterowniki.

Opublikowano

Sterowniki lamp nowe czy używane?

Opublikowano

kompletne lampy wraz z modułami z rynku wtórnego znaczki na modułach wyglądały na ori audi

Opublikowano

Jesteś pewny, że to lampy full LED a nie Matrix? Wrzuć fotkę przodu auta.

Opublikowano

image.png.45b18a630285929a0e4864ec647aa2cc.png

Opublikowano

Mogłeś jeszcze dodać, że to reimport z USA. Takie rzeczy należy podać jako informację

Opublikowano

Tak dokładnie pochodzenie USA, autem jeżdżę już niecały rok wszystko z xenonami działało.

Zastanawia mnie fakt czy dobór przeze mnie sterownika BCM1 jest wlaściwy. Chociaż widziałem że są montowane w q5 a5 a4 s4. S4 na wyposażeniu podstawowym miało full led więc to skłoniło mnie do zakupu tego sterownika. Pytanie gdzie teraz leży problem czy trzeba kupić, zdobyć zestaw danych. Czy wystarczy kodowanie.

Opublikowano (edytowane)

Kodowanie BCM1 do weryfikacji i poprawy, bo masz tam namieszane.

Edytowane przez Muskel1
Opublikowano

Przepisać kodowanie z fabrycznego BCM zmieniając tylko ustawienia świateł czy szukać kodowania od kogoś dla BCM który włożyłem ?

Opublikowano

Musisz zakodować pod Twój pojazd. Cudze kodowanie Ci nic nie da.

Opublikowano

Moduł D6 D7 29 39 poszły flasche z VCP dla upewnienia się że parametry są pod full led bez zmian.

Znalazłem pliki dataset w vcp opisane jako LED MXB które wrzuciłem do BMC1 jednak to także nic nie pomogło bo musiały być takie same. To co wiem na dzień dzisiejszy to brak czujnika poziomowania zawieszenia na tylnym lewym kole do dołożenia. Moim zdaniem światła powinny zadziałać z błędem bez tego czujnika. Zrobiłem sobie tabelę, przepisałem kodowanie z bcm1 kolegi i zmieniałem poszczególne parametry zaznaczając co zrobiłem zebym mógł wrócić do tych parametrów jednak bez efektu.

Opublikowano
3 minuty temu, arek1134 napisał(a):

Znalazłem pliki dataset w vcp opisane jako LED MXB

To są pliki do Matrix.

4 minuty temu, arek1134 napisał(a):

przepisałem kodowanie z bcm1 kolegi i zmieniałem poszczególne parametry zaznaczając co zrobiłem zebym mógł wrócić do tych parametrów jednak bez efektu.

Masz źle zakodowany BCM1, z tego co zauważyłem, miałeś tam w kilku bajtach nieprawidłowe kodowanie.

Opublikowano

image.png.6c81c5859b3b073eeca27d880885ce69.png

Z wiadomości na forach zagranicznych to dane do matrix oraz full led 

W chwili obecnej moje kodowanie wygląda tak

autoscan_20250324_1811.txt

Opublikowano

Skoro kupiłeś BCM1 z auta z LED, to nie musisz wrzucać zestawu danych do BCM1, bo już go ma.

Opublikowano

Problem w tym że takiej pewności nie miałem bcm pochodził najprawdopodobniej z audi a5 tyle było napisane.