Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowanie pilota od Webasto w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy mógłby ktoś dokładnie opisać co od czego i gdzie odpiąć? Mam taki problem ze webasto mogę włączyć tylko przez aplikację lub z auta. Z pilota niestety nie mam takiej możliwości. Proszę o pomoc 

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Musisz mieć do przyuczenia program diagnostyczny (np. VCDS), którym w nastawach podstawowych sterownika webasto uruchamiasz tryb przyuczenia.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czy wiesz jakie wartości trzeba wpisać? 

Opublikowano

Nie wisujesz wartości tylko klikasz w odpowiednio wybrane pozycje.

Opublikowano
  • Autor

Jeśli to nie problem to odezwę się do Ciebie jak wrócę do kraju i wezmę się za to. 

Opublikowano

Nie problem. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Napisz proszę w wolnej chwili jak i gdzie mam tam wejść w Vcds i czego szukać. Bo jak ostatnio coś tam klikałem i było przyuczenie pilota to wyświetlało się ze pilot jest już przyuczony. 

Opublikowano

Uruchamiasz zapłon, wchodzisz w sterownik webasto (18), następnie w nastawy podstawowe, wybierasz "Przyuczanie pilota" następnie w prawym górnym rogu klikasz na przycisk "Wł/Wył./Dalej", następnie przyciskasz przez 1 sek. jakiś przycisk na pilocie webasto. Po wykonaniu tej procedury pilot powinien zostać przyuczony.

Opublikowano
  • Autor

Robię wszystko jak opisałeś ale wyskakuje mi komunikat " przerwano na skutek usterki". Docelowo proces zostaje zatrzymany Dodam tylko ze z aplikacji my audi normalnie wszystko działa. Masz pomysł co z tym zrobić? 

17580366691651406523474139802727.jpg

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan jako dokument tekstowy.

VCDS klon z tego co widzę?

Opublikowano
  • Autor

Ok. Udało się i pilot zadziałał. Dziękuję Ci bardzo za pomoc. 

Jeszcze jedna sprawa. Działa ale na chwilę obecną moge włączyć tylko wentylację. Czy zima włączy się webasto w związku ze spadkiem temperatury na zewnątrz? Czy trzeba gdzieś znowu coś ustawić żeby włączało się webasto a nie wentylowane? 

Opublikowano
  • Rozwiązanie

Uruchamianie się webasto czy wentylacji zależne jest między innymi od temperatury otoczenia, temperatury płynu chłodniczego oraz usawionej wcześniej żądanej temperatury na panelu klimatyzacji.

Ogólnie moża powiedzieć, że jeżeli silnik jest zimny i auto stoi przez pewien okres czasu w temperaturze otoczenia niższej niż 5°C, to sterownik pozwala uruchomić webasto (od 4,5°C, gdyż czujnik ma zakres tolerancji 0,5 stopnia)

Widać to na tym screenie.

Temp. otoczenia (IDE00310) wynosi 4,5 °C i warunek załączenia (IDE01348-IDE00310) zależny od temp. otoczenia jest spełniony.

Screenshot(220).png.8434c0ed0138ba5fa31a9180e3367265.png

Natomiast gdy powiedzmy silnik pracuje i dogrzewa się i webasto nadal pracuje wspomagając dogrzewanie (bo tak działa webasto), a temperatura otoczenia nagle wzrasta, to sterownik zezwoli pracę webasto nawet do temp. otoczenia 12°C. Dopiero po osiągnięciu temp. otoczenia 12,5°C sterownik blokuje webasto.

Widać to na ponższych screenach.

Screenshot(233).png.81d273deda564f0c1e344ca5b9f7b0c8.png

Screenshot(234).png.3bfb7bb344435f04aad777c6dc4a319a.png

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam