Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Olej w rurze od intercoolera w Audi A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Powiedzcie mi co może być przyczyną tego że po regeneracji min turbiny w rurze od intercoolera pojawiło się sporo oleju. Zobaczyłem sporo oleju na kostce więc otwieram maskę i silnik zarzygany olejem. Ściągam osłony od dołu wszędzie olej nawet na wahaczu. Po wyczyszczeniu sprawdzam skąd się to bierze i znalazłem przyczynę. Od turbiny idzie ten króciec na zdjęciu, tam prawdopodobnie pękł plastikowy kołnierz co dociska uszczelkę i tamtedy lało się sporo oleju. I pytanie czy olej tam wogole powinien być? Powtórzę że turbo regenerowane filtr DPF czyszczony.

IMG_20250407_165728354.jpg

Opublikowano (edytowane)

Olej tam zawsze jakiś jest, w idealnych przypadkach jest tylko tłusto od oleju, ale widać ktoś źle poskładał skoro tyle nasyfiło.

Edytowane przez Langista
Opublikowano

No myślę że oleju poszło z 200ml przez trasę 200km. Pytanie skąd ten olej tam się wzial i w naprawdę sporej ilości, czy po uszczelnieniu tego miejsca olej już się tam nie będzie dostawał?

Opublikowano

Jakość regeneracji turbin jest niestety różna i często puszczają sporo oleju. Kolega reklamował regenerowaną turbinę 2x i dopiero za trzecim razem było dobrze

Opublikowano

Ale jedno jest pewne tam oleju w dużych ilościach nie powinno być. Jak zdjalem ten wąż co idzie z turbiny do intercoolera to wylałem z 50ml oleju jeszcze dodatkowo. Czy to może być źle zregenerowana turbina?

Opublikowano

Jak najbardziej, jeśli jest na gwarancji to możesz ją reklamować.

Opublikowano

A czy np przez nieszczelna rurę w dolocie może zassać jakoś olej przez odmę czy gdzieś indziej i będzie wyrzucał właśnie przez tą nieszczelność w rurze?