Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z Audi Q3 2.0 TFSI S-tronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Nie wiem czy ma tak być ale do rzeczy

Jadę na autobanie i od startu mam włożony bieg sport,pedał gazu do oporu wraz z kickdown i jade 5 bieg 5tyś obrotów 220km/h i rośnie i w tym momęcie powinno auto włożyc ostatni bieg 6 ale nie dalej prędkość rośnie 255km/h i 6tyś obr i 5 bieg powtazam ze daje ile fabryka dała do oporu i teraz do was pytanie bo dalej bałem się pedzić a audiczka miała jeszcze zapas bo coraz szybciej jechała wiec powinna włożyć 6bieg czy dopiero by włożyła przy 7tyś obrotów ostatni 6 bieg.czy to jest normalne że ciągneła na 5biegu a nie włożyła 6 biegu?

PS:Dodam ze wcześniej miała kaganiec na 210km/h i jak doszłem do tej prędkości  to tak trzymała 5 bieg cały czas nie wkładała 6 biegu dopiero jak puściłem gaz to włożyła ostatni bieg 6 i dobijałem do 210km/h i dopiero było cicho i ekonomicznie.Czy to normalne? tak jakgby chciała na tej 5 zwiększac prędkość ale kaganiec nie pozwalał i zostawała na tym 5 biegu.

Edytowane przez WOLFENSTEIN

Rozwiązane przez janusz75

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

w trybie S oraz aktywnym kickdown, jak najbardziej normalne... program pracy w tym przełaczanie poszczególnych przełożeń w trybie S został zdetrminowany celem uzyskania maksymalnej wydajności układu... w Twoim przypadku moc uzyskiwana w zakresie 6tyś. na piątym biegu jest wyższa aniżeli byłaby na szóstym i dajmy na to 4.5tyś/obrotów... dlatego też, sterowniki (silnik/skrzynia) widząc, że oczekujesz maksymalnych osiągów,

"nie pozwalają na wbicie szóstki" oczywiście w granicach zaprogramowanych "limiterów" 

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem

ale teraz pytanie jesli bym osiagnoł 270km/h i 7 tyś obr/min to czy skrzynia wbiła by tą 6 ??

oto jest pytanie czy tez by piłowała na 5 ciekawe,tego nie doswiadcze bo przy tej predkości czułem niestabilnosć auta,ale ciekaw jestem czy skrzynia by włączyła ostatni bieg,czy aby nie mam czegos uszkodzonego.

Opublikowano
  • Rozwiązanie

"ale teraz pytanie jesli bym osiagnoł 270km/h i 7 tyś obr/min to czy skrzynia wbiła by tą 6 ??"

z pewnością tak... a powiedz, przy jakich obrotach (oczywiście jadzda na full, kickdown aktywny) 

skrzynia przechodzi z 4 na 5

Opublikowano
  • Autor

Brawo dobrze teraz zadałeś pytanie

zauważyłem ze przy 7tys obrotów 4 na 5 i zapewne wbiła by z 5 na 6 przy 7tys obr

Tylko przyjacielu dopiero się dowiem jak znów wpadne na autoban i osiągne 270km/h

Ale to ryzyko

Nie polecam nie próbujcie auto wtedy jest niestabilne już przy 240km/h więcej nie prubowałem chociaz 200km moje audi q3 by pykło 270 bo czułem że miało jeszcze zapas,ale strach.

dziekuję koledze za wypowiedz i pomoc.