Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłączenie wideorejestratora 70mai A510 w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.  Kupilem rejestrator wideo 70 mai a510 + tyl rc11 zasilany zasilaczem up03 który wpina się w kable. Dzięki temu nie ma zajętego gniazda zapalniczki. 

No i dziś podłączyłem stały + do bezpiecznika z klaksonem, sygnał po zapłonie do światła czujnika hamowania, a masa do czarnej masy. Z tym że z masa było tak że najpierw czarny kabel okazał się podawać napiecie. Dlatego mi kamera nie działała. Potem przepiąłem na inny czarny kabel I działała. 

Jednak wywaliło pełno błędów. Udało się je skasować. Kable rozpiąłem oczywiście. 

Jak to dobrze podlaczyc? 

20250522_184021.jpg

Opublikowano

Uzupełnij poprawnie profil. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Kup sobie 2 takie bypassy 

https://allegro.pl/oferta/adapter-gniazdo-bezpiecznika-samochodowego-bypass-do-auta-samochodu-10781737632?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ZjI4MzAwZGMtNGQ4Yy00MjZhLTg5MzAtMjVjYmE4OTNiZDI4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b70018ba-0cec-4cf6-acd5-b1ac0798ffbf

do bezpieczników oraz 2 bezpieczniki 5A.

Zamontuj je na końcówki przewodów zasilacza kamery oraz wepnij się w bezpieczniki jak na dolnym rysunku. 

Punkt masy masz na dole słupka A w przestrzeni nóg kierowcy.

Screenshot(526).png.0f03bcf235a5e7d1201975573ccac2cf.png

Screenshot(527).png.90f8c0f6a561d82b1ec3a0d329d9ea7d.png
Musisz tylko pamiętać o tym, że kamerka w trybie parkingowym będzie czerpała akumulator, co będzie prowadziło do zapisania błędów w sterowniku Gateway, o zbyt wysokim poborze prądu spoczynkowego, gdyż system zarządzania energią monitoruje pobór prądu. W skrajnych przypadkach może uaktywnić się system zarządzania energia i odciąć pewne funkcje komfortowe, gdy napięcie aku spadnie poniżej wartości progowej.

Opublikowano
3 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Kup sobie 2 takie bypassy 

https://allegro.pl/oferta/adapter-gniazdo-bezpiecznika-samochodowego-bypass-do-auta-samochodu-10781737632?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ZjI4MzAwZGMtNGQ4Yy00MjZhLTg5MzAtMjVjYmE4OTNiZDI4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=b70018ba-0cec-4cf6-acd5-b1ac0798ffbf

do bezpieczników oraz 2 bezpieczniki 5A.

Zamontuj je na końcówki przewodów zasilacza kamery oraz wepnij się w bezpieczniki jak na dolnym rysunku. 

Punkt masy masz na dole słupka A w przestrzeni nóg kierowcy.

Screenshot(526).png.0f03bcf235a5e7d1201975573ccac2cf.png

Screenshot(527).png.90f8c0f6a561d82b1ec3a0d329d9ea7d.png
Musisz tylko pamiętać o tym, że kamerka w trybie parkingowym będzie czerpała akumulator, co będzie prowadziło do zapisania błędów w sterowniku Gateway, o zbyt wysokim poborze prądu spoczynkowego, gdyż system zarządzania energią monitoruje pobór prądu. W skrajnych przypadkach może uaktywnić się system zarządzania energia i odciąć pewne funkcje komfortowe, gdy napięcie aku spadnie poniżej wartości progowej.

Te bajpasy wpiąć przed bezpiecznikiem czy za bezpiecznikiem? Bo rowniedobrze mogę sobie nowe piny zarobić do tej skrzynki. 

A8 na nim jest stały plus z tego co wczoraj widziałem. Na b2 i 3 był plus po zapłonie. 

A nie da się tego inaczej podpiąć żeby błędów nie było? 

Opublikowano

Już widzę jak ten bajpas dziala. Ale jak bym chciał zarobić piny to trzeba się wpiac przed czy za bezpiecznik

Opublikowano
52 minuty temu, dawidkor napisał(a):

Już widzę jak ten bajpas dziala. Ale jak bym chciał zarobić piny to trzeba się wpiac przed czy za bezpiecznik

Masz tam wolne miejsca w skrzynce?

55 minut temu, dawidkor napisał(a):

A nie da się tego inaczej podpiąć żeby błędów nie było? 

Tzn?

Opublikowano
Teraz, Muskel1 napisał(a):

Masz tam wolne miejsca w skrzynce?

Tzn?

Tak mam. Na niektórych z jednej strony są piny nie wiem czy to zasilające czy do sterownika jakiegoś. A po drugiej stronie nie ma. Ale są też puste miejsca. 

No czy jest możliwość tak podpięcia tego zasilania żeby nie wywalało błędów w sterowników bo piszesz ze monitoruje zasilanie. I przy trybie parkingowym może być różnie. Może skrzynka po drugiej stronie? Albo całkiem z innego miejsca pociągnąć plusy?

Opublikowano
Godzinę temu, dawidkor napisał(a):

No czy jest możliwość tak podpięcia tego zasilania żeby nie wywalało błędów w sterowników bo piszesz ze monitoruje zasilanie.

Nie ma. Auto posiada system zarządzania energią (BEM) i tego nie obejdziesz.

Opublikowano
2 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Nie ma. Auto posiada system zarządzania energią (BEM) i tego nie obejdziesz.

Hm to nie dobrze. Dobra podepnę to tak jak piszesz zobaczyny. Odezwę się w przyszłym tygodniu. 

Daj jeszcze znać czy jak będę chciał sobie swoje piny zarobić w gnieździe to pod te bezpieczniki co pisałeś to wpiąć się przed czy za bezpiecznik?

Opublikowano
56 minut temu, dawidkor napisał(a):

Daj jeszcze znać czy jak będę chciał sobie swoje piny zarobić w gnieździe to pod te bezpieczniki co pisałeś to wpiąć się przed czy za bezpiecznik?

Nie wiem co masz na myśli. Chcąc dołożyć konektory do skrzynki bezpieczników jest tylko jena możliwość osadzenia terminala. Jeden terminal jest już w skrzynce, drugi dokładasz. Tam nie ma czegoś takiego jak przed czy po bezpieczniku.

Opublikowano
13 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Nie wiem co masz na myśli. Chcąc dołożyć konektory do skrzynki bezpieczników jest tylko jena możliwość osadzenia terminala. Jeden terminal jest już w skrzynce, drugi dokładasz. Tam nie ma czegoś takiego jak przed czy po bezpieczniku.

No jeden kabelek jest włożony. Więc to jest zasilający? 

Opublikowano

Bezpiecznik ma 2 nóżki. W skrzynce bezpieczników jeden terminal pod jedną nóżkę jest doprowadzony. Chcąc dołożyć nowy bezpiecznik, dokładasz drugi terminal pod drugą nóżkę bezpiecznika. Obejrzyj sobie kilka filmików na YT jak to się robi.

Opublikowano
26 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Bezpiecznik ma 2 nóżki. W skrzynce bezpieczników jeden terminal pod jedną nóżkę jest doprowadzony. Chcąc dołożyć nowy bezpiecznik, dokładasz drugi terminal pod drugą nóżkę bezpiecznika. Obejrzyj sobie kilka filmików na YT jak to się robi.

Tak bezpiecznik ma 2 nóżki. 1 nóżka jest z wyprowadzonym kablem. Drugiej nóżki nie ma. Pytanie czy ten kabel to zasilanie? I co to ten terminal

Opublikowano

Obejrzyj sobie filmiki na YT.