Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z oświetleniem deski rozdzielczej w Audi A4 B5

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez pyziobyzio,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z oświetleniem deski a mianowicie po włączaniu świateł zegary ładnie jasno się podświetlają a reszta przycisków na desce jedynie ledwo zauważalnie, pokrętło w licznikach działa ale tylko na liczniki przyciski nie reagują w ogóle na jego położenie. Stało się to po wymianie akumulatora na nowy przy czym spalił się też bezpiecznik od liczników po wymianie bezpiecznika wszystko wróciło do normy poza tym podświetleniem. 

Opublikowano

W jaki sposób można spalić bezpiecznik od zegarów zmieniając aku? Zrobiłeś zwarcie?

Opublikowano

No właśnie nie, podpiąłem nowy aku tak jak zawsze ten stary praktycznie nie miał napięcia, po wymianie próbuje odpalić auto a tam nic zegary nie działają  sprawdziłem bezpieczniki i ten od zegarów był spalony więc tak naprawdę to nie było tam jak zrobić zwarcia.

Opublikowano

Bezpiecznik nie przepala się od tak sobie.

Opublikowano (edytowane)

To w taki razie za co odpowiada bezpiecznik nr. 15 oprócz licznika? bo właśnie ten był przepalony a i jeszcze uprzedzając zamieniłem liczniki i z innym licznikiem ten sam problem czyli nie jest to wina liczników na pewno.

Edytowane przez pyziobyzio
Opublikowano

Opis masz w instrukcji obsługi. 

Opublikowano (edytowane)

no to według instrukcji to zestaw przyrządów / system nawigacji. U mnie nie ma tej nawigacji w fisie więc tylko zegary a one są sprawne wiązka też wygląda ok wtyczki też też więc zagwozdka dlaczego się przepalił no i po wymianie też się nie przepala.

Edytowane przez pyziobyzio
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Udało się znaleźć rozwiązanie a mianowicie problemem faktycznie było zwarcie. Zwarte były przewody prowadzące do diody oświetlającej pokrętło od nawiewu przy kierowcy wystarczyło przylutować na nowo przewód i oświetlenie wróciło. Przy sprawdzaniu wiązki okazało się ,że przewody były ciepłe do tego można było usłyszeć lekki bzyk z tego miejsca.

Opublikowano

Ktoś tam musiał w zakim razie już grzebać.