Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Duże spalanie gazu 16l/100 i dziwne korekty w Audi A4 B7 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, może ktoś miał podobny problem i wie gdzie szukać przyczyny, posiadam 1.8t bfb z gazem, auto nie muli, wszystko ok chodzi, ale pali 16 l gazu na 100km. Byłem sprawdzać auto u dwóch gazowników , każdy mówi że wszystko jest ok... zacząłem sprawdzać po swojemu i zauważyłem jedna rzecz, gdy auto chodzi na benzynie korekty długoterminowe i krótkoterminowe są ok, czyli schodzą do zera, gdy tylko przełączę na gaz krótkoterminowo wskakuje na +19/25% i automatycznie po czasie długoterminowe wzrastają do +17/20% a krotkoterminowe schodzą do zera... i skacząc-+ 5%. Już nie wiem gdzie mam szukać problemu, od czego zacząć...Screenshot_20250525_154844.thumb.jpg.1d9ef4a8a3e3575264d1b5bc4892a80a.jpg

20250524_201727.jpg

20250524_201743.jpg

Screenshot_20250525_132626.jpg

Opublikowano

Gaz do regulacji i tyle.

Opublikowano
1 godzinę temu, przem8 napisał(a):

Gaz do regulacji i tyle.

Zaczynam głupiec,  bo dwóch gazowników mówiło że jest wszystko ok, może muszę cały dzień pojeździć na benzynie i oddać go na regulacje.

Opublikowano

Jaka masz instalkę od gazu? Złącze diagnostyczne, odpowiedni program i samemu ustawiaj. Jest masa poradników czym się wzorować i od czego zacząć. Do dzieła ;) 

Opublikowano
32 minuty temu, MlodyGdynia napisał(a):

Zaczynam głupiec,  bo dwóch gazowników mówiło że jest wszystko ok, może muszę cały dzień pojeździć na benzynie i oddać go na regulacje.

Zmień gazowników i poza tym nie ma potrzeby jazdy na benzynie żeby potem gaz ustawiać . Kasowanie błędów kasuje korekty. 

Zobacz sobie przez tą aplikacje jakie masz korekty jeżdżąc na gazie a jakie na pb i sprawa prosta. Jak się gaz reguluje na mapki jak 20 lat temu to nigdy nie będzie dobrze.

Opublikowano
20 minut temu, przem8 napisał(a):

Zmień gazowników i poza tym nie ma potrzeby jazdy na benzynie żeby potem gaz ustawiać . Kasowanie błędów kasuje korekty. 

Zobacz sobie przez tą aplikacje jakie masz korekty jeżdżąc na gazie a jakie na pb i sprawa prosta. Jak się gaz reguluje na mapki jak 20 lat temu to nigdy nie będzie dobrze.

Jak mam na benzynie, dlugoterminowa schodzi prawie do zera, a krótkoterminowa skacze +-5 %, jak tylko przełączę na gaz, krótkoterminowa wskakuje na + 20% i długoterminowa zaczyna isc w górę żeby korygować,  zastanawiałem się też czy to nie problem gdzieś indziej że tyle pali, myślałem żeby zatankować full bak paliwa , walnąć 100km i znowu zatankować żeby zobaczyć ile spali benzyny. Sprawdzałem też przeplywomierz, na jaławym ma 2,5-3,5 , przy 6000 tys ma 135 g/ms.

Opublikowano
2 godziny temu, MlodyGdynia napisał(a):

Sprawdzałem też przeplywomierz, na jaławym ma 2,5-3,5 , przy 6000 tys ma 135 g/ms.

Prawidłowo. Z reszta jakby coś niedomagało to nie byloby korekt koło zera na pb. Lpg do regulacji jak to w 99% takich przypadków.