stenek121 Opublikowano Poniedziałek o 17:31 Opublikowano Poniedziałek o 17:31 Cześć, Od jakiegoś czasu mam problem grzechotki łańcucha podczas porannego odpalania. Napinacz mam oryginalny z fazatorem. Intryguje mnie jedna rzecz. Na forum wyczytałem że problemem może być jest nie tyle napinacz, a zaworek zwrotny oleju znajdujący się w podstawie obudowy filtra oleju: Cena zaworka to 150zł. Napinacza 2500zł. Rzecz jasne wolałbym wpakować się w mniejsze koszty... Stąd pytanie: Czy jest szansa że to ten zaworek zawinił? Zdarzyło się to komuś?
przem8 Opublikowano Poniedziałek o 18:04 Opublikowano Poniedziałek o 18:04 31 minut temu, stenek121 napisał(a): problem grzechotki łańcucha podczas porannego odpalania. Norma, nawet nowy ori potrafi zahałasować.
stenek121 Opublikowano Poniedziałek o 18:20 Autor Opublikowano Poniedziałek o 18:20 Tyle że ten hałas jest dość głośny. Nawet bardzo. Na chwilę obecną mam zdjętą miskę olejową i wymieniam smok. Okazało się, że był strasznie zapchany. Korzystając z okazji pomyślałem o tym zaworku skoro oleju nie ma. Nawet byłbym skłonny wymienić go powiedzmy profilaktycznie, ale głupio to zabrzmi.. nie wiem jeszcze ile zabawy jest przy demontażu obudowy podstawy filtra oleju. Trzeba raczej wywalać kolektor i wszystko co go zasłania, spuszczać wodę..
przem8 Opublikowano Poniedziałek o 19:12 Opublikowano Poniedziałek o 19:12 Jak był zawalony smok to napinacz miał prawo hałasować. Poza tym jeśli było tak dlugo jezdzone to napinaczowi to nie służyło, a ja jeszcze nie słyszałem żeby komus ten zaworek się uszkodził. Do zdjecia podstawy filtra oleju nie trzeba ściągać kolektora.
stenek121 Opublikowano Wtorek o 04:13 Autor Opublikowano Wtorek o 04:13 Smok był w takim stanie.. W takim razie jeszcze nie będę nic wymieniał. Szczególnie, że nic spod obudowy filtra się nie poci.
przem8 Opublikowano Wtorek o 08:32 Opublikowano Wtorek o 08:32 Zmierz po wszystkim ciśnienie oleju na mocno rozgrzanym silniku - obroty jałowe i następnie przy 2 i 3 tys.
Rekomendowane odpowiedzi