Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Drżenie w kokpicie w Audi A6 C7 3.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Nie mogę namierzyć źródła dźwięku we wnętrzu auta. Pochodzi jakby z okolic licznika (ale ciężko stwierdzić gdzie dokładnie, możliwe że to ślepy strzał). Przypomina drżenie małej monety/śrubki położonej na plastikowej płaskiej powierzchni. Jest on delikatny i nie słychać go przy np włączonej muzyce. Występuje tylko podczas przyśpieszania/obciążenia silnika w okolicach 50-70km/h. Jeśli podczas przyśpieszania skręcam kierownicą łatwiej usłyszeć to drżenie. Mam dobrze wyciszone auto i takie delikatne brzęczenie doprowadza do szału. Przy niższych i wyższych prędkościach nie występuje. Bez różnicy czy klima/nawiew działa czy nie, na wybojach nic nie podskakuje, bez różnicy czy ekran jest zamknięty czy otwarty, bez różnicy jaki tryb jazdy wybieram. 

Co dotąd sprawdziłem: rozebrałem do zera tunel środkowy, wyjąłem panel klimy, popielniczkę, cały mechanizm ekranu, plastiki listew w poprzek deski rozdzielczej, wszystkie nawiewy, licznik wraz z ramkami, wyjąłem obie ramki wyświetlacza head-up, wyjąłem schowek pasażera i pokrywę nad kolanami kierowcy, zajrzałem pod maskownicę głośnika na szczycie deski rozdzielczej. 

Macie pomysł jeszcze gdzie szukać? Chciałem wyjąć cały head-up bo czasami jakby stamtąd dobiegał dźwięk, ale nie wiem czy do tego nie trzeba wyjąć całej deski rozdzielczej.  Jeszcze tylko napęd płyt mi został do wyjęcia i kończą mi się pomysły.

Wyposażenie auta pełne, deska wcześniej nie demontowana. Jedyne co robiłem to zmieniłem kolumnę z ręcznej na elektryczną zaraz po zakupie (nie pamiętam czy przed zmianą było to drżenie). Auto w pełni sprawne. Była kiedyś zmieniana szyba przednia. Możliwe, że coś mogło wpaść do kanału nawiewu? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ciąg dalszy sprawy: rozebrałem jeszcze raz doloty, wyjąłem radio, osłony słupków. Wyjąłem listwę deski rozdzielczej tą spod szyby przedniej i nic. Generalnie wybebeszyłem całą deskę rozdzielczą do zera i nic to nie dało. Pozostało mi chyba tylko wyjęcie samej skorupy deski rozdzielczej. 

Ktoś zasugerował mi, żebym spojrzał czy jakaś nakrętka nie leży w podszybiu/mechanizmie wycieraczek.  Brzęczenie wydaje się być zdecydowanie we wnętrzu ale i tak sprawdzę. 

Czy myślicie, że mogło coś wpaść do kanałów nawiewu na przednią szybę? (tych szczelin niewidocznych przy końcu deski rozdzielczej).

Generalnie po wyjęciu całego osprzętu z deski jest tam dostęp do wszystkiego, widać całą deskę od spodu i nie widzę za bardzo miejsca, gdzie coś by mogło tam utknąć. 

Brzęczenie jakbym miał strzelać jest z okolic środka deski/podszybia.  Ma ktoś jakieś podpowiedzi?

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam podobnie i w rezonans brzęczenie wpada tunel powietrza między nagrzewnicą a deską. Wyjmij osłonę głośnika centralnego i w czasie brzęczenia włóż tam rękę i dociśnij ten tunel i dźwięk powinien ustąpić. Chyba że u siebie już rozwiązałeś problem inaczej?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odzew, sprawdzę to! Co prawda demontowałem tam wszystko, zaglądałem wszędzie endoskopem. Ale nie testowałem dociśnięcia tego elementu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 19.06.2026 o 14:29, golfagn napisał(a):

Dzięki za odzew, sprawdzę to! Co prawda demontowałem tam wszystko, zaglądałem wszędzie endoskopem. Ale nie testowałem dociśnięcia tego elementu.

Hej, czy uporałeś się z tym problemem?
czy to jest taki dźwięk?