Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ubywający płyn chłodniczy w Audi A3 8P 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie .

Mam problem a moim audi a3 . Od jakiegoś czasu ubywa mi płyn chłodniczy. Głównie braki widać po przejechaniu się autostrada prędkościami od 140km/k wzwyż ,gdzie po 80-100 km musze dolać około 1-1,5l . Auto było już u kilku mechaników ale żaden na razie nie znalazł przyczyny ubywania płynu . Robiliśmy test na UPG i test nic nie pokazał. Wymieniłem już zbiorniczek + nowy korek , chłodnice EGR , sprawdzaliśmy węże itd , wymieniałem olej który był czysty po spuszczeniu ,nigdzie nie widać śladów wycieku. Na razie działam metodą prób i zastanawiam się czy po prostu nie wymieniać wszystkich części po kolei zaczynając oczywiście od tych najtańszych. W lipcu będę wymieniał na pewno rozrząd bo zbliża się już jego czas wiec pompa wody będzie tez nowa . Kolega doradzał mi tez sprawdzenie nagrzewnicy i kolektora dolotowego bo gdzieś czytał o skodzie z tym silnikiem i tam był walnięty właśnie kolektor  . Tez na jednym z forów czytałem ze w tych silnikach niby występuje jeszcze jedna chłodniczka która może tez powodować ubytki płynu . Tez na moja logikę przy tak dużych ubytkach płynu raczej nie jest to UPG bo jeśli by było to na 100% powinno wyjść na teście. Podsumowując jestem w kropce i może ktoś z was miał do czynienia z czymś takim 

Jeśli chodzi o specyfikacje auta to tak:

2.0 TDI BMN 140km

2007 rok 

270tys nalotu 

Manual

Pozdrawiam

Opublikowano

Umyj dokładnie silnik, dodaj barwnika na sprawdzanie wycieków do układu chłodzenia, przejedź się i zobacz gdzie widać wyciek. Stawiam na króciec z tyłu bloku od strony grodzi.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 19:40, KapiQQu napisał(a):

Witam serdecznie .

Mam problem a moim audi a3 . Od jakiegoś czasu ubywa mi płyn chłodniczy. Głównie braki widać po przejechaniu się autostrada prędkościami od 140km/k wzwyż ,gdzie po 80-100 km musze dolać około 1-1,5l . Auto było już u kilku mechaników ale żaden na razie nie znalazł przyczyny ubywania płynu . Robiliśmy test na UPG i test nic nie pokazał. Wymieniłem już zbiorniczek + nowy korek , chłodnice EGR , sprawdzaliśmy węże itd , wymieniałem olej który był czysty po spuszczeniu ,nigdzie nie widać śladów wycieku. Na razie działam metodą prób i zastanawiam się czy po prostu nie wymieniać wszystkich części po kolei zaczynając oczywiście od tych najtańszych. W lipcu będę wymieniał na pewno rozrząd bo zbliża się już jego czas wiec pompa wody będzie tez nowa . Kolega doradzał mi tez sprawdzenie nagrzewnicy i kolektora dolotowego bo gdzieś czytał o skodzie z tym silnikiem i tam był walnięty właśnie kolektor  . Tez na jednym z forów czytałem ze w tych silnikach niby występuje jeszcze jedna chłodniczka która może tez powodować ubytki płynu . Tez na moja logikę przy tak dużych ubytkach płynu raczej nie jest to UPG bo jeśli by było to na 100% powinno wyjść na teście. Podsumowując jestem w kropce i może ktoś z was miał do czynienia z czymś takim 

Jeśli chodzi o specyfikacje auta to tak:

2.0 TDI BMN 140km

2007 rok 

270tys nalotu 

Manual

Pozdrawiam

Cześć, miałam A3 8P 2,0 tdi 170km i identyczne objawy, co opisujesz, czyli wyciek płyny chłodniczego przy wysokich obrotach i jazdą powyżej 140km/h. Testy na UPG z tym płynem mogą c**ja dać, także nie sugerowałabym się nimi, bo mi też nie wskazywało, że walnięta jest uszczelka pod głowicą. Finalnie dałam auto do mechanika, sprawdził szczelność chłodnicy, korka, przewodów i nigdzie wycieków nie zarejestrował, wymienił też korek, ale bez pożądanych efektów. Sprawdził szczelność na zaworach i niestety ale gdzieś były mikropęknięcia, gdzie pod wpływem jazdy na wysokich obrotach płyn dalej ulatywał. Przy spokojnej jeździe nic takiego się nie działo. Mechanik stwierdził, że jest gdzieś uszkodzenie w głowicy silnika. Zatem radzę sprawdzić szczelność na zaworach i wtedy wyjdzie, a nie płynem który przy mikro pęknięciach i tak nie wykryje uszkodzenia.