Koalakm Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Czesc Wczoraj przestala chlodzic klima. Dziwne bo normalnie mozna ja wlaczyc (czyli AC ON i AC MAX sa aktywne) ale z nawiewow cieple powietrze... 2 bledy jak na zrzutach. Po skasowaniu nie wracaja. Sprawdzilem w pomiarach (jak na zrzutach) i na wylaczonej klimie cisnienie czynnika jest 4 bar a na wlaczonej 7,4. Czy to wartosci poprawne czy sa za niskie?
Lovely Man Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca A kiedy serwisowałes klime ostatnio? jak jest mało czynnika to się załacza i nie chłodzi
Koalakm Opublikowano 3 Lipca Autor Opublikowano 3 Lipca no dosc dawno... Dzis podjade zeby sprawdzili, natomiast chcialem sie upewnic czy te wartosci cisnienia juz moze mowia ze jest za malo...?
Lovely Man Opublikowano 3 Lipca Opublikowano 3 Lipca Warto robić to co 2 lata, uzupełniasz czynnik i olej zapobiegając uszkodzeniu kompresora klimy brakiem smarowania 1
Rozwiązanie Koalakm Opublikowano 4 Lipca Autor Rozwiązanie Opublikowano 4 Lipca ok okazalo sie ze prawie nie bylo odczynnika... (niestety nie wiem ile dokladnie... bo jednak sama klimatyzacja dala sie wlaczyc, no ale nie chlodzila) Nabita klima (niestety koszt 700 zl...) no i teraz cisnienia sa inne (zalaczam zrzuty): klima off = 8 bar klima on = 10 - 11 bar
Lovely Man Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca A widzisz 🤭 Nawet kompa nie musiałem podpinać, telepatia nowej generacji 😄 Przynajmniej wiemy o co chodzi z tzw. ekologicznymi czynnikami klimatyzacji, o 3x większą cenę 🤭 1
Koalakm Opublikowano 4 Lipca Autor Opublikowano 4 Lipca no ta cena i tak przesadzona uwazam. Na przyszlosc taniej wyjdzie na znanym portalu aukcyjnym zakup zestawu do napelnienia ...
Lovely Man Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Stary czynnik R134A jest dużo tańszy niż nowy, inna maszyna jest potrzebna do serwisu klimy itd. Obawiam się że napełnianie z jednorazowej butli bez odmierzenia czynnika może doprowadzić do przepełnienia układu, wzrostu ciśnienia i wywalenia uszczelnień. Już wolę zapłacić i mieć spokój.
Langista Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Nie jesteś w stanie dobić tyle czynnika. Jeżeli ciśnienie będzie za duże, czujnik nie pozwoli otworzyć zaworu sprężarki.
Lovely Man Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Chyba że tak. Ale jak patrzę na te jednorazówki z aledrogo to dostaje ataku śmiechu: "puszka 170 g stanowi odpowiednik 453 g gazu R1234yf" 😃 Cudowne rozmnożenie czy Kana Galilejska? 😂
Koalakm Opublikowano 4 Lipca Autor Opublikowano 4 Lipca 19 minut temu, Lovely Man napisał(a): Chyba że tak. Ale jak patrzę na te jednorazówki z aledrogo to dostaje ataku śmiechu: "puszka 170 g stanowi odpowiednik 453 g gazu R1234yf" 😃 Cudowne rozmnożenie czy Kana Galilejska? eee nie ma w tym chyba nic dziwnego... sprezone to jest. W tych maszynach w warsztatach jest tak samo, tylko wieksze butle maja...
Lovely Man Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca (edytowane) Masy nie da się sprężyć. Nie da się z 1g zrobić 3g 🤭 Edytowane 4 Lipca przez Lovely Man
Langista Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Da się. Czynnik jest w stanie ciekłym w ilości 170 ml, po rozprężeniu ma około 400g. Ktoś zamiast napisać ml, dał gramy.
Lovely Man Opublikowano 4 Lipca Opublikowano 4 Lipca Radek Ty chyba na szkołę kamieniami rzucałeś 🤭 Czynnik w stanie ciekłym ma gęstość 1,1 g/cm3, więc jak w tej sytuacji ze 170 ml jak twierdzisz, (w przeliczeniu będzie 187 g) ma nagle powstać 400g? Wytłumacz nam tą hydrozagadkę cudownego rozmnożenia masy gazu? 😎
Langista Opublikowano Sobota o 12:10 Opublikowano Sobota o 12:10 Według Google, R1234yf po rozprężeniu zmienia swoją wagę ponad dwukrotnie, teraz jakoś tych obliczeń mi nie pokazuje, a chatgpt jednak wskazuje bliżej 195g. W tym ogłoszeniu pewnie jest porównanie, z r1234yf i tym co on sprzedaje, czyli propan, bo o tyle jest on wydajny, że 170 ml propanu jest tak wydajne, jak 456g r1234yf. Taka mała korekta wprowadzenia mnie w błąd wcześniej przez Google wyszukiwarkę.
Lovely Man Opublikowano Sobota o 13:50 Opublikowano Sobota o 13:50 Chyba nie myślisz że sztuczna inteligencja jest lepsza własnej?
Langista Opublikowano Sobota o 21:48 Opublikowano Sobota o 21:48 W obliczeniach akurat się nie myli 😂
Lovely Man Opublikowano Niedziela o 07:26 Opublikowano Niedziela o 07:26 Uważaj bo organ nie używany zanika 😆
Langista Opublikowano Niedziela o 08:52 Opublikowano Niedziela o 08:52 Nie martw się, nie używam go zamiast mózgu a w sprawach, do których ostatnio nie mam zwyczajnie głowy ani czasu między innymi właśnie jest to szukanie informacji jaki gaz ma jaką gęstość po rozprężeniu, do tego porównanie go z innymi gazami. Przydatne urządzenie choć to prawda, że w wielu sprawach jeszcze się myli. Nie mniej, bo schodzimy z wątku tego tematu, te magiczne butelki do uzupełniania klimy, to nic innego jak gaz do zapalniczek. Nie widziałem tych ogłoszeń i czy jest tam napisane w opisie, że to nie czynnik R134a czy R1234yf, czy też właśnie propan butan. Jednak po tej proporcji na to by wychodziło.
Lovely Man Opublikowano Niedziela o 10:31 Opublikowano Niedziela o 10:31 (edytowane) Czyli najdroższy gaz do zapalniczek na świecie 😂 Uwierz fizyce ze szkoły średniej, żaden gaz nie nabiera masy przy rozprężaniu 🤭 Edytowane Niedziela o 10:36 przez Lovely Man
Rekomendowane odpowiedzi