Skocz do zawartości
IGNOROWANY

P0191 Fuel pressure sensor Implausible signal w Audi A4 B8 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. 😁

Potrzebuję pomocy. Od jakiegoś czasu na desce widzę check engine a w VCDS błąd P0191 Fuel pressure sensor - Implausible signal.

Auto jeździ normalnie, bez problemów. Może czasem lekko faluje na jałowym a w zimę ciężko odpala, jednak nie wiem czy jest to powiązane z tym błędem. Podczas gwałtownego przyspieszania widać czarny dym w lusterku (wolę wspomnieć - czy ma znaczenie, nie wiem).

Wymienione/Sprawdzone zostało: Zawór na pompie HPFP; Zawór na listwie CR, Czujnik G247 (ten który rzuca błędem), wtryski.

Niestety błąd dalej występuje. Jakieś pomysły? Elektromechanikowi nie udało się naprawić. Wspomniał jedynie, że napięcia i masa na kostce są poprawne.

Dzięki !

tempomat i g247.png

Opublikowano

Wrzucamy zawsze pełny auto-scan a nie kody błędów,  zdjęcia czy wycinki.

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 20:19, Rafal_B8 napisał(a):

Czujnik G247 (ten który rzuca błędem

Czujnik wymieniony na oryginalny z ASO czy jakiś zamiennik?

Opublikowano
On 7/17/2025 at 10:29 PM, Muskel1 said:

Czujnik wymieniony na oryginalny z ASO czy jakiś zamiennik?

Przepraszam za tak późną odpowiedź. Czujnik kupiony z allegro - VW OE 

Screenshot_2025-07-25-08-07-10-806_pl.allegro.jpg

Opublikowano

Sprzedawca to ASO?

Opublikowano
13 hours ago, Muskel1 said:

Sprzedawca to ASO?

Nie było to ASO ale sklep motoryzacyjny z bardzo dobrymi opiniami.

Opublikowano

Na rynku jest sporo podróbek, dlatego takie rzeczy najlepiej zakupiś w ASO.

Opublikowano
20 hours ago, Muskel1 said:

Na rynku jest sporo podróbek, dlatego takie rzeczy najlepiej zakupiś w ASO.

Hmmm. Możliwe. Chociaż były właśnie jak na zdjęciu wybite na nim logo VW więc zakładem że oryginał. Mogę spróbować kupić prosto z ASO. Szkoda tylko że nie mogę zwrócić jak błąd znów się pojawi... No ale spróbuję. Dzięki! 

Opublikowano

Od tego zawsze zaczynam w takich przypadkach, gdy ktoś do mnie przyjedzie z takim błędem i twierdzi, że wymienił czujnik na nowy i dalej błąd. Szkoda mi czasu na szukanie w nieskończoność. Czujnik out, nowy z ASO  na miejsce wymienionego i jeżeli problem dalej występuje, wtedy szukanie.

Wymiana czujników tylko na ori i tylko zakupione w ASO. Już nawet nie wiem ile razy miałem przypadki u siebie z podmienionymi czujnikami na zamienniki lub niby ori. One po prostu nie trzymają tolerancji i póżniej masz właśnie błędy z niezrozumianym sygnałem. Najgorsze są czujniki ciśnienia czynnika klimatyzacji. Tam nie możesz wsadzić innego niż ori.