Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja w Audi A5 8T nie chłodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, dzisiaj zauważyłem że klima mi nie chłodzi, klikam przycisk AC (świeci się cały czas nie wyłącza się) ale z nawiewów nie leci zimne powietrze tylko takie jak jest na zewnątrz.

Sprawdzałem VCDSem i błędów nie ma w klimatyzacji, w blokach pomiarowych jest coś takiego (AC włączone).

Znajomy podpowiedział żeby wymienić czujnik ciśnienia klimatyzacji i to może być to (chodzi o ten zaworek 4H0959126B, tylko ja mam z końcówką E u siebie w aucie)

Co o tym myślicie ?

klima.jpg

Opublikowano

Kiedy ostatnio przeprowadzany był serwis klimatyzacji?

Pewnie nigdy. Jak tak to masz za mało czynnika.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem kiedy robiony był serwis klimy bo mam auto od zimy tamtego roku i mało jezdziłem z racji pracy. 

Dzisiaj podłączyłem taki sprzęt od znajomego jakiś tani z butelką metalową co można samemu klimę nabić i pokazywał że jest duże ciśnienie w układzie bo strzałka była na czerwonym, czy to ten sprzęt jest lipny czy serio tam się zrobiło jakieś ciśnienie ? 

Opublikowano

:facepalm: Nie dziaduj tylko jedź na serwis klimy, bo takie ucieranie d...y szkłem skończy się w końcu  wymianą kompresora klimatyzacji.

Chcesz auto, to licz się z kosztami koniecznych prac serwisowych.

Opublikowano

Te butelki do samodzielnego nabijania to lipa 🤭 jedynie dedykowane urządzenie do napełniania klimy jest w stanie sprawdzić szczelność robiąc próżnię, odpompować pozostały czynnik oraz ponownie napełnić czynnikiem z olejem, koniecznym do bezawaryjnej pracy kompresora. Koszt tej usługi przy czynniku 134a to ok 200 zł, gdzie tu oszczędność w zalaniu instalacji propanem bez oleju z butelki za 100zł? 😆 

Opublikowano
  • Autor

bardziej mi chodziło o diagnozę, sprawdzenie co tam się dzieje że ona nie chłodzi niż żeby to tym nabić, ale finalnie pojadę na serwis 

Opublikowano

Poprawną diagnozę przeprowadza się z urządzeniem do serwisowania klimatyzacji a nie butelką z propanem-butanem z allegro:facepalm:

Opublikowano
  • Autor

Byłem u majstra od klimy, spuscił czynnik było go z 450 gram, a powinno być jak dobrze pamiętam 530, ale sprężarka cytuję " chce ruszyć ale coś ją blokuje" mówił też coś o zaworku w sprężarce że jak auto stało ponad rok to ten zaworek mógł się tam zastać i może trzeba pojeździć z włączoną klimą, co o tym myślicie ?