Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wżery w tłokach Audi A4 B7 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No okej, to może jednak wyjmę silnik :D
A co do szarej włókniny, moge to samo zrobić na panewkach korby i wale? szara włóknina i zmywacz? 

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Langista napisał(a):

Ale co ma się przesunąć? Tak panewek dobrze nie wymienisz, trzeba wał rwać. Po wyciągnięciu panewek trzeba dobrze wyczyścić podpory w miejscu kontaktu z panewką (szara włóknina + zmywacz do hamulców) i to samo od strony bloku. Mają wejść na sucho bez żadnego syfu.

Cóż... my tak zmienialiśmy panewki na aucie jeszcze w leciwym mocno 2.0 ABK, stary Ojcowski sposób z czasów 125p, roboty nie było za wiele, dotarłem książkowo, potem olej i filtr nowe, autko jeszcze zrobiło z 20-25 tys. km, potem kolizja i samochód sprzedałem. Osobiście spokojnie bym tak zrobił drugi raz, ale to każdego indywidualna decyzja.
Wałek pośredni jeszcze dostał nowe panewki, to akurat dość typowa przypadłość ogólnie fajnego typoszeregu EA827 - tutaj była w tym wypadku była główna przyczyna utraty ciśnienia oleju do wartości poniżej minimum.

Edytowane przez hk570i
Opublikowano
W dniu 21.08.2025 o 19:29, Drennei napisał(a):

No okej, to może jednak wyjmę silnik :D
A co do szarej włókniny, moge to samo zrobić na panewkach korby i wale? szara włóknina i zmywacz? 

Nie wiem co chcesz na wale robić ale pod panewkami korbowymi też tak powinno się robić. Zwracać uwagę żeby nie zatkać kanalików olejowych w korbach, o ile takowe są. Jak na wale są rysy to trzeba oddać do zakładu żeby ocenili czy to spolerują, jak tak to trzeba inne, grubsze panewki dobrać.

Opublikowano (edytowane)

Rysy - jak są to nie mają być wyczuwalne pod palcem. Nie napisałem tego wcześniej, a jak głębsze to obróbka, najlepiej w razie choćby cienia wątpliwości niech faktycznie silnikowcy ocenią.

Edytowane przez hk570i