Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z silniczkiem sterującym klapami nawiewu w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam problem odnośnie silniczka sterującego klapami nawiewu ciepłe/zimne od strony lewej . Kod błędu to 01809 - silnik nastawczy klapy temperatury ; lewy (V158)

41-00 Zablokowany lub bez napięcia. I faktycznie się zablokował i cały czas leciało gorące powietrze niezależnie  od ustawienia na climatronic .Wymieniłem ten silniczek na jakiś zamiennik  no i niby działa tylko że na odwrót jak jest na LOW to grzeje na HI leci powietrze z klimy 😅 Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując zamiennik ale oryginału nówki juz nie kupię bo nie ma i też nie wiem czy warto ryzykować w używane z stronek . Stary mój oryginalny   silniczek już się nie nadaje też dodam . I nie wiem co zrobiłem nie tak ,robiłem adaptację tego zamiennika i nastawy podstawowe,  wszystko hulało  ale weekend jest taki że działa odwrotnie . Może przy montażu źle założyłem ramie czy coś. Dajcie znać 🥲

Opublikowano

Pewnie chińczyk ma odwrócone działanie.

Ewentualnie kupiłeś silniczek na prawą stronę a nie na lewą, ma on odwrócone działanie w stosunku do tego po lewej.

Z tego co kojarzę to ten z prawej ma krótszą dźwigienkę, ale pewnie założyć się da tylko nie będzie pracował w pełnym zakresie.

Dla potwierdzenia podeślij zdjęcie.

Silniczek lewy: 8E1 820 511

Silniczek prawy: 8E1 820 511A