Mateusz 2115 Opublikowano wczoraj o 17:33 Opublikowano wczoraj o 17:33 Witam Mam problem odnośnie silniczka sterującego klapami nawiewu ciepłe/zimne od strony lewej . Kod błędu to 01809 - silnik nastawczy klapy temperatury ; lewy (V158) 41-00 Zablokowany lub bez napięcia. I faktycznie się zablokował i cały czas leciało gorące powietrze niezależnie od ustawienia na climatronic .Wymieniłem ten silniczek na jakiś zamiennik no i niby działa tylko że na odwrót jak jest na LOW to grzeje na HI leci powietrze z klimy 😅 Nie wiem czy dobrze zrobiłem kupując zamiennik ale oryginału nówki juz nie kupię bo nie ma i też nie wiem czy warto ryzykować w używane z stronek . Stary mój oryginalny silniczek już się nie nadaje też dodam . I nie wiem co zrobiłem nie tak ,robiłem adaptację tego zamiennika i nastawy podstawowe, wszystko hulało ale weekend jest taki że działa odwrotnie . Może przy montażu źle założyłem ramie czy coś. Dajcie znać 🥲
P.Wiśnia Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu Pewnie chińczyk ma odwrócone działanie. Ewentualnie kupiłeś silniczek na prawą stronę a nie na lewą, ma on odwrócone działanie w stosunku do tego po lewej. Z tego co kojarzę to ten z prawej ma krótszą dźwigienkę, ale pewnie założyć się da tylko nie będzie pracował w pełnym zakresie. Dla potwierdzenia podeślij zdjęcie. Silniczek lewy: 8E1 820 511 Silniczek prawy: 8E1 820 511A
jmk Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Na allegro można kupić same silniczki do tym nastawników. Kiedyś kupiłem i wymieniłem, do tego czyszczenie potencjometra i działa.
Mateusz 2115 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu 20 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a): Pewnie chińczyk ma odwrócone działanie. Ewentualnie kupiłeś silniczek na prawą stronę a nie na lewą, ma on odwrócone działanie w stosunku do tego po lewej. Z tego co kojarzę to ten z prawej ma krótszą dźwigienkę, ale pewnie założyć się da tylko nie będzie pracował w pełnym zakresie. Dla potwierdzenia podeślij zdjęcie. Silniczek lewy: 8E1 820 511 Silniczek prawy: 8E1 820 511A Jestem pewien że zamówiłem silniczek na dobrą stronę .Ewentualnie producent zamiennika wprowadza ludzi w błąd .Szukałem silniczka po tym numerze 8E1 820 511 . Nie jestem w stanie narazie podesłać zdjęcia tego zamiennika bo jest zamontowany w aucie . Na chwilę obecną będę tak jeździł bo niby działa tylko że jak chce dać grzanie na stronę kierowcy tu ustawiam na 18 stopni i grzeje jak na HI . Czekam teraz aż przyjdzie mi używany silniczek ,jeśli będzie z nim ok to montuję go jak nie to wymienię potencjometr i go wyczyszczę i się okaże . Podsyłam fotkę zamówionej części . Napisz mi czy przy montażu ważne jest ustawienie odpowiednio klapy nawiewu czy to jest bez znaczenia i silnik sam ustawi klapy w odpowiedniej pozycji podczas adaptacji
Mateusz 2115 Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu 56 minut temu, jmk napisał(a): Na allegro można kupić same silniczki do tym nastawników. Kiedyś kupiłem i wymieniłem, do tego czyszczenie potencjometra i działa. Czym czyściłeś ? Rozbierałeś cały silniczek na części pierwsze ? Nie rozregulujesz w ten sposób silniczka ?
jmk Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Sam silniczek wymieniłem, a czyściłem potencjometr kontaktem w spreju. Rozebrać i poskładać go tak samo nie jest trudne. Gdzieś na forum jest instrukcja i zdjęcia wnętrza. Edytowane 1 godzinę temu przez jmk
Rekomendowane odpowiedzi