Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak podwyższonych obrotów na zimnym silniku i podczas wypalania DPF w Audi A4 B8 2.0 TDI CAGA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od dłuższego czasu borykam się z problemem takim jak brak podwyższonych obrotów na zimnym silniku i podczas wypalania DPF. Dodam że nie wywala błędów na desce i w VCDS, DPF się wypala i jest w dobrej kondycji. Wydech czysty nigdy nie myty czyli procedura wypalania raczej działa. Temperaturę wskazuje raczej prawidłową, nigdy z termometrem nie biegałem i nie mierzyłem, po około 10km z małymi przestojami przy temp. 5stopni na zewnątrz i obrotach w okolicy 2000 silnik grzeje się do około 80stopni (wszystkie termostaty i zawory zwrotne wymienione). Nie wyświetla mi się również kontrolka check engine na zapłonie co mnie niepokoi czy to normalne bo zegary mają różne wersje czy na każdym powinna się taka kontrolka zapalać.

Opublikowano

Skoro masz VCDS to sobie sprawdź w blokach pomiarowych, kiedy i jak przebiega regeneracja. Wszystko jest tam pokazane jak na dłoni.

Opublikowano
  • Autor

Bardziej mnie interesuje dlaczego nie ma tych dwóch rzeczy - "ssanie" na zimnym silniku i podwyższone obroty podczas wypalania dpf

Opublikowano

Dowiesz się jak spojrzysz na bloki pomiarowe, pod warunkiem, że wiesz czego szukać.

Inaczej możemy sobie wróżyć.

Opublikowano
  • Autor

Opiszesz jakie bloki sprawdzić i na co zwrócić uwagę?

Opublikowano

Chcesz abym zrobił wykład na temat budowy i zasady działania tego silnika i systemu układu oczyszczania spalin?

To nie jest jeden czy dwa bloki pomiarowe, na które spoglądasz i masz zero i jedynkową odpowiedź, jest ok, albo nie jest ok. To jest całokształt i współpraca wielu elementów i czujników oraz odczytanych z nich wartości, które należy w różnych odpowiednich warunkach pracy silnika logować i przeanalizować. Wymaga to oczywiście podstaw z wiedzy i  budowy oraz zasady działania tego silnika i systemu.