Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki katalizator sportowy do Audi A4 B6 1.8T BFB?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki katalizator obecnie najlepiej byłoby wstawić przy 200-250KM? Homologowany

Opublikowano

Do wkładów katalizatora spawa się fragment rury oraz flanszę. 1,8 T jest leciwą konstrukcją i trudno znaleźć coś jako gotowca od większych firm.

W ubiegłym roku kupowałem od Custom Hoffman sportowy kat do 1,8 T, ale z pod normę emisji spalin euro 5. Wyszedłem założenia, że jest luźniejszy (mniejsza ilość komórek), stąd niech norma będzie lepsza. Do tego po czasie dołożyłem izolację termiczną. Pod maską jest znacznie chłodniej, w przypadku wycieku gorącego płynu (płyn chłodniczy lub olej) nie dojdzie do pożaru a także sam wkład ze względu na mniejsze straty ciepła szybciej osiągnie swoją sprawność i zachowa ją w trakcie pracy.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 24.10.2025 o 09:54, george napisał(a):

Do wkładów katalizatora spawa się fragment rury oraz flanszę. 1,8 T jest leciwą konstrukcją i trudno znaleźć coś jako gotowca od większych firm.

W ubiegłym roku kupowałem od Custom Hoffman sportowy kat do 1,8 T, ale z pod normę emisji spalin euro 5. Wyszedłem założenia, że jest luźniejszy (mniejsza ilość komórek), stąd niech norma będzie lepsza. Do tego po czasie dołożyłem izolację termiczną. Pod maską jest znacznie chłodniej, w przypadku wycieku gorącego płynu (płyn chłodniczy lub olej) nie dojdzie do pożaru a także sam wkład ze względu na mniejsze straty ciepła szybciej osiągnie swoją sprawność i zachowa ją w trakcie pracy.

Czyli należy uciąć ze starego katalizatora początek i koniec i dospawać do zamiennika? Widze takie coś jak QCAT 200PCSI euro4 około 800zł i zdecydowanie te 220KM powinien ogarnąć. Ja mam w papierach euro4 więc powinno zagrać. 

Opublikowano

Można tak zrobić, ale jeżeli masz to zlecać komuś to koszt robocizny może przekroczyć różnicę pomiędzy czymś gotowym a wkładem.