Opublikowano 3 Listopada 20253 Lis Witam, mam problem z częstym wypalaniem dpf. Wypala sie średnio co 100-150km gdzie mój tryb jazdy to 20-30% to miasto reszta to trasa. Przebieg auta to 210kkm dodam ze w aucie uciekał plyn chlodniczy gdzie winowajcon okazała sie pęknięta glowica. Głowice wymieniono wyczyszczono chłodnice egr, cooler wodny i dpf ,zregenerowano turbo i zmieniony zostal rozrzad. I wymieniony był wężyk od czujnika roznicy cisnien. Po tym zabiegu auto przez 400-500 km nie wypaliło dpf lecz pozniej coraz częściej. Auto potrafi zacząć wypalanie Po 1km od uruchomienia auta niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny. Auto jak dłużej postoi np całą noc to ciezko odpala na zimnym silniku kręci kilka sekund i dopiero załapie. A na 3 i 4 wtrysku widać do okola zapocenie na pokrywie. Edytowane 3 Listopada 20253 Lis przez Konrad1999
Opublikowano 3 Listopada 20253 Lis Autor 2 minuty temu, przem8 napisał(a): Piszesz, że był prany dpf, a nie zmieniono masy popiołu. Czy jest możliwość poprzez vcds?
Opublikowano 3 Listopada 20253 Lis No jest i powinno to być zrobione od razu i najlepiej nowy czujnik różnicy ciśnien. Ciekawe czy w ogóle był prany ten dpf, a nawet jesli wyprany to może i tak nie spełniać swojej funkcji i będzie się wypalać co chwilę. Taki urok tych cudnych diesli...
Opublikowano 3 Listopada 20253 Lis Autor 1 minutę temu, przem8 napisał(a): No jest i powinno to być zrobione od razu i najlepiej nowy czujnik różnicy ciśnien. Ciekawe czy w ogóle był prany ten dpf, a nawet jesli wyprany to może i tak nie spełniać swojej funkcji i będzie się wypalać co chwilę. Taki urok tych cudnych diesli... Tam są dwa czujniki roznicy cisnien ?
Opublikowano 3 Listopada 20253 Lis Autor Teraz, przem8 napisał(a): Jeśli masz adblue to tak. Mam ad blue ale jest wyprogramowane, a czy te wartości czujnika na minusie to normalność?
Opublikowano 3 Listopada 20253 Lis Przy zmierzonej masy sadzy tak, a co do reszty to juz nie pamietam, bo na szczęście problemy kopciuchów od jakiegos czasu mnie nie dotyczą.