Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne "strzelanie" przy skręcie kierownicą w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

mam nadzieję że post piszę w dobrym dziale. Od jakiegoś czasu słyszę dziwne "strzelanie" jakby z zawieszenia. Pytanie dotyczy Audi A4 B9 2.0 TDI z 2016 rok.

To strzelanie słychać tylko przy skręcie kierownicą w lewo, kąt skrętu ok 60-90 stopni, przy prędkości mniej więcej od 30-50 km/h. Dźwięk dochodzi z przodu, z lewej strony. Nie słychać jakoś mocno, trzeba mocno ściszyć radio żeby go słyszeć. Wydaje mi się, że słychać go tylko przy wciśniętym gazie, ale nie jestem w 100% pewny. Dźwięk jest głośniejszy przy obciążeniu, np. skręcaniu podczas jazdy pod górę.

Mechanik obstawiał przegub ale mówi że z doświadczenia wymieniał już przeguby w dwóch takich przypadkach i za każdym razem problem nie ustawał (ale wymieniał na zamienniki i mówił że możliwe że zamienniki nie dają rady), dlatego dopóki nie znajdzie rozwiązania to nie chce mnie naciągać na koszty - przeguby do Audi kosztują sporo kasy..

Udało mi się nagrać ten dźwięk, poniżej przesyłam filmik.

Opublikowano

sprawdz drążek kierowniczy, ten który idzie do magla

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki, poproszę mechanika o sprawdzenie przy najbliższej okazji.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 17.11.2025 o 21:05, jacob4187 napisał(a):

Cześć,

mam nadzieję że post piszę w dobrym dziale. Od jakiegoś czasu słyszę dziwne "strzelanie" jakby z zawieszenia. Pytanie dotyczy Audi A4 B9 2.0 TDI z 2016 rok.

To strzelanie słychać tylko przy skręcie kierownicą w lewo, kąt skrętu ok 60-90 stopni, przy prędkości mniej więcej od 30-50 km/h. Dźwięk dochodzi z przodu, z lewej strony. Nie słychać jakoś mocno, trzeba mocno ściszyć radio żeby go słyszeć. Wydaje mi się, że słychać go tylko przy wciśniętym gazie, ale nie jestem w 100% pewny. Dźwięk jest głośniejszy przy obciążeniu, np. skręcaniu podczas jazdy pod górę.

Mechanik obstawiał przegub ale mówi że z doświadczenia wymieniał już przeguby w dwóch takich przypadkach i za każdym razem problem nie ustawał (ale wymieniał na zamienniki i mówił że możliwe że zamienniki nie dają rady), dlatego dopóki nie znajdzie rozwiązania to nie chce mnie naciągać na koszty - przeguby do Audi kosztują sporo kasy..

Udało mi się nagrać ten dźwięk, poniżej przesyłam filmik.

Udało się rozwiązać problem? Co było powodem hałasu? Pytam ponieważ mam taki sam objaw i od dłuższego czasu nie mogę go namierzyć.

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, ttx napisał(a):

Udało się rozwiązać problem? Co było powodem hałasu? Pytam ponieważ mam taki sam objaw i od dłuższego czasu nie mogę go namierzyć.

Cześć,

na 99% jednak przegub, na 7 stycznia jestem umówiony na jego wymianę, jeżeli po wymianie będzie ok to potwierdzę czy to na pewno on był przyczyną.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacob4187 napisał(a):

Cześć,

na 99% jednak przegub, na 7 stycznia jestem umówiony na jego wymianę, jeżeli po wymianie będzie ok to potwierdzę czy to na pewno on był przyczyną.

Cześć,

Dzięki i proszę o info jak uda się ogarnąć👍.

Pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 30.12.2025 o 14:08, ttx napisał(a):

Cześć,

Dzięki i proszę o info jak uda się ogarnąć👍.

Pozdrawiam 

Cześć, jestem po wymianie lewego przegubu - on okazał się problemem, był bardzo mocno wybity. Wymiana rozwiązała problem.

Opublikowano
W dniu 8.01.2026 o 12:48, jacob4187 napisał(a):

Cześć, jestem po wymianie lewego przegubu - on okazał się problemem, był bardzo mocno wybity. Wymiana rozwiązała problem.

Cześć, dziękuję za informację. Dobrze, że to tylko przegub był problemem, mam nadzieję, że u mnie też pomoże wymiana przegubu. Pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam luzy na przegubach wewnętrznych pierw zacząłem odczuwać przy przyspieszaniu lecz narazie tylko na 6 tym biegu dźwięk przypomina pranie pralki , moje półosie są o nr 8W0407271 D i kosztują używki z małego przebiegu trochę monet czy orientuje się ktoś jakie literki się zamieniają czy np z końcówką 271 F albo E będzie to samo? Moja B9 to 2.0 TDI DETA skrzynia QFJ Quattro

pozdrawiam