Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Usterka oświetlenia w Audi Q5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mam problem i brakuje mi już pomysłów 

Mam błąd oświetlenia samochodu ale tylko na wyświetlaczu w sterownikach czysto.

Po włączeniu zapłonu mając światła na dziennych albo na auto a czujnik zmierzchu nie uruchomił mijania błędu nie mam.

Po włączeniu świateł mijania albo samych postojowych od razu wywala błąd, wskazywało by to na uszkodzenie oświetlenia QQ2 które sprawdzałem i wszystko świeci, jest regulacja natężenia i zmiana kolorów, światła zewnętrzne też sprawdzałem i też jest ok chociaż przy zewnętrznych to jest informacją o dokładnej żarówce.

Autko z USA dlatego nie znam historii, może Muskel coś podpowie czy coś w kodowaniach nie jest namieszane? 

IMG_7245.jpg

autoscan_20251119_1226.txt

Opublikowano

Przede wszystkim należałoby znać nieco więcej informacji aby zakreślić problem:

1. Czy zawsze tak było czy nagle się tak stało? Czyli czy kupiłeś auto już z tym błędem czy może nagle się pojawił.

2. Kto przeprowadził i przede wszystkim jak konwersję? Czyli czy przednie i tylne lampy zostały przerobione na EU, czy może podmienione na EU?

3. Kodowania same się nie zmieniają, więc należałoby podać informację, czy było coś zmieniane w kodowaniach i jeżeli tak, to co?

Opublikowano
  • Autor

Auto sprowadzone z Kanady i jak to w większości bywa uszkodzone, po naprawie taki błąd mam.

Parametryzację robiłem osobiście ( przez 7 lat zrobiłem już tego trochę i tu raczej powinno być ok, lampy tylne EU przednie tak samo i też były zrobiony flasher, oprócz tego nic nie było robione.

Zapomniałem dopisać były wykodowane obrysówki z przednich lamp.

Edytowane przez Góral65

Opublikowano
11 godzin temu, Góral65 napisał(a):

Auto sprowadzone z Kanady i jak to w większości bywa uszkodzone, po naprawie taki błąd mam.

Czyli przed konwersją tego błędu nie było i pojawił się dopiero po konwersji i od tamtego czasu pojawia się zawsze po przełączeniu przełącznika świateł w pozycję świateł, lub gdy czujnik zmierzchu aktywuje automatycznie światła?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 22.11.2025 o 10:20, Muskel1 napisał(a):

Czyli przed konwersją tego błędu nie było ?

Trudno mi stwierdzić czy był czy nie, auto miało odkręcony przedni i tylny zderzak oraz prawą przednia lampę, błędów w takiej sytuacji jest mnóstwo tylko ja się nimi nie sugeruję dopiero jak wszystko poskładałem i skasowałem błędy wszystko było ok do momentu włączenia świateł postojowych lub mijania.

Wygląda na to że wspólnym mianownikiem jest oświetlenie wewnętrzne QQ2 tylko że wszystko świeci i nie mam pomysłu gdzie szukać problemu. 

Sugerujesz że konwersja mogła tak namieszać?

Mogę spróbować innym kontenerem danych puścić jeszcze raz. 

Edytowane przez Góral65

Opublikowano
47 minut temu, Góral65 napisał(a):

Wygląda na to że wspólnym mianownikiem jest oświetlenie wewnętrzne QQ2

Nie sądzę.

Aby zakreślić uruchomiłbym na Twoim miejscu najpierw w kodowaniu aby tylne lampy zaświecały się z DRL. Pozwoli to wykluczyć przednie lampy jako przyczynę. Pisałeś wyżej, że komunikat pojawia się po aktywacji postojowek lub mijania poprzez przekręcenie przełącznika świateł. Zmieniając kodowanie tak jak napisałem, przednie lampy pozostaną wyłączone, a tylne zaświecą z DRL. Jeżeli pojawi się błąd, będzie to oznaczało, że przyczyna leży w tylnych lampach.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 23.11.2025 o 15:17, Muskel1 napisał(a):

Nie sądzę.

Aby zakreślić uruchomiłbym na Twoim miejscu najpierw w kodowaniu aby tylne lampy zaświecały się z DRL. Pozwoli to wykluczyć przednie lampy jako przyczynę. Pisałeś wyżej, że komunikat pojawia się po aktywacji postojowek lub mijania poprzez przekręcenie przełącznika świateł. Zmieniając kodowanie tak jak napisałem, przednie lampy pozostaną wyłączone, a tylne zaświecą z DRL. Jeżeli pojawi się błąd, będzie to oznaczało, że przyczyna leży w tylnych lampach.

Dzięki, a mógłbyś podpowiedzieć który bit / bajt, padł mi VCDS a VCP nie ma podpowiedzi i troszkę mam utrudnione szukanie.

Opublikowano

Sterownik 09, bajt 2 bit 3