Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ukręcony przegub w Audi A4 B5 1.9 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko, mam problem z napędem w A4B5 Quattro. Jeżdżąc po lesie ukręciłem wewnętrzny przegub tylnej osi i autem nie dało się już jechać. po wymianie oczywiście przemieszczało się ponownie. Moje pytanie dotyczy jednak tego czy pomimo niesprawnego jednego tylnego przegubu, auto nie powinno i tak ciągnąć na przód? reszta przegubów jest w porządku. 

Rozwiązane przez Hugo

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Nie, auto nie powinno jechać. To, co Cię spotkało, jest całkowicie normalnym zjawiskiem w napędzie Quattro opartym na mechanizmie Torsen, który siedzi w Twoim Audi A4 B5.

Mimo że to stały napęd na cztery koła, fizyka działania tego konkretnego układu sprawia, że urwanie jednej półosi (lub przegubu) unieruchamia całe auto. 

Dlaczego quattro "klęka" przy urwanym przegubie?

Wszystko rozbija się o zasadę działania centralnego mechanizmu różnicowego Torsen (Torque Sensing) oraz otwartego dyferencjału z tyłu.

Otwarty dyferencjał z tyłu: Kiedy urwałeś przegub, jedna flansza w tylnym moście straciła połączenie z kołem. Stała się "wolna". Klasyczny, otwarty mechanizm różnicowy (jaki masz w tylnej osi) zawsze przekazuje moment obrotowy tam, gdzie jest najlżej.

Ponieważ urwany przegub nie stawia żadnego oporu, 100% mocy trafiającej na tył poszło w kręcenie "w powietrzu" urwanym kikutem półosi. Drugie tylne koło (to sprawne) nie dostało nic.

Centralny Torsen (i tu jest pies pogrzebany): Torsen to świetny mechanizm, ale ma jedną wadę: mnoży moment obrotowy. Działa na zasadzie przekazywania mocy w określonej proporcji (np. 4:1) na oś, która ma przyczepność.

Problem matematyczny: Torsen potrzebuje jakiegokolwiek oporu na obu osiach, żeby móc przenieść moment.

Skoro tył (przez urwany przegub) ma ZERO oporu (kręci się luźno), to matematyka Torsena wygląda tak: 0 oporu x 4 = 0 momentu na przód.

W skrócie: Silnik kręci skrzynią, skrzynia kręci wałem, wał kręci tylnym dyferencjałem, a ten kręci urwanym przegubem. Cała para idzie w gwizdek (w dziurę po przegubie), a Torsen myśli, że auto wisi w powietrzu i nie przekazuje ani niuta na przednią oś.

W starszych Audi (np. 80 B3/B4) była magiczna blokada tylnego mostu ("Diff Lock"). Gdybyś ją miał i włączył, spiąłbyś tylny most na sztywno. Wtedy drugie tylne koło zaczęłoby stawiać opór i Torsen "obudziłby się", przekazując napęd też na przód.

W A4 B5 niestety nie ma blokad. Jest system EDL (elektroniczna szpera realizowana przez pompę ABS), który przyhamowuje ślizgające się koło.

Dlaczego EDL nie pomógł? Bo EDL patrzy na czujniki ABS przy kołach. Skoro półoś się urwała, to koło stało w miejscu. Komputer widział prędkość koła "0 km/h", więc nie uruchomił hamulca na tym kole. Gdybyś urwał przegub zewnętrzny (przy kole) i półoś kręciłaby się razem z pierścieniem ABS (jeśli jest na przegubie), to system mógłby zwariować, ale przy wewnętrznym – auto jest martwe.

Opublikowano

A4 B5 i reszta bandy nie ma stałego napedu na cztery koła tylko na dwie osie

reszte załatwia EDL (EDS)