Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy są różne wersje silnika 1.6 ALZ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam a4 z tym silnikiem, 1 rejestracja początek 2002 więc pewnie rok modelowy 2001 i u mnie jest pojedynczy wentylator elektryczny za chłodnicą i termostat w obudowie (nierozbieralny chyba) o temp otwarcia 105 stopni i z tego co wiem jest on sterowany elektronicznie, że ecu może go wcześniej otworzyć. Znajomy ma passata z tym samym silnikiem i zmienialiśmy ostatnio termostat. Jakie było moje zdziwienie, że tam jest normalna wkładka, bez tej całej obudowy (podobnie jak w 1.9 awx) i wentylator na wiskozie (chyba był też drugi mniejszy obok, elektryczny). Na bloku wybite tak samo jak u mnie oznaczenie ALZ. Czemu osprzęt się różni? Widziałem kilka b6 z tym silnikiem i w każdej było jak u mnie, w b7 nie mam pojęcia. Po prostu w passacie montowali tak a audi inaczej? Zacząłem drążyć bo do passata dało się kupić termostat chyba 87 stopni, a u mnie jest 105 i podczas jazdy trzyma mi tak od 91 do 101 stopni a najczęściej jest w okolicach 97. Wskazówka pion na 90, no i zacząłem się zastanawiać czy to w porządku, już miałem przygode z przegrzaniem innego auta przez termostat no i wolałbym tego za wszelką cene uniknąć. Nie chce na pałę wymieniać termostatu, bo się ładnie dogrzewa a dzisiaj to loteria (w tym passacie dopiero 3 działał), a u mnie jest Mahle 2016r produkcji.

Temat bardziej z ciekawości

Rozwiązane przez janusz75

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

osprzęt może się różnić pomiędzy różnymi modelami, i jest to jak najbardziej normalne... natomiast w tym samym modelu mogą występować różnice ze względu na posiadane wyposażenie... na naszym rynku samochody z dwoma wentylatorami najczęściej wychodzily z tzw. przystosowaniem do ciągnięcia przyczep... choć i tu są odstępstwa... zestaw dwóch wentylatorów, był także montowany fabrycznie dla tzw. ciepłego klimatu...

a co się tyczy temperatury o której wspominasz, to zakres pomiędzy: 91-101 st.C jest jak najbardziej Ok...

wskaźnik temp. który posiadasz w samochodzie, został tak "skonfigurowany" aby w przedziale temp.

75-105 st.C pokazywał równe 90... 

ps. jeśli nie masz żdnych innych symptomów które mogłyby świadczyć o usterce w układzie chodzenia...

to nic, tylko cieszyć się jazdą...