Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaką mam skrzynię biegów w Audi A4 B8 2.0 TDI oraz jaki olej do niej kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Pacjent to A4 B8 2.0 TDI 177 KM quattro automat 7 biegów. Z tego co dałem radę się dokopać to kod silnika to CGLC, natomiast ze skrzynią biegów to dla mnie cięższy temat. Na jednym z dekoderów vin wyświetla mi się kod PWY (7A), ale nie jestem pewny czy to jest poprawne oznaczenie. Czy jest to S-Tronic czy Tiptronic? Jeśli S-Tronic to czy jest to skrzynia 0B5 DL501 czy jakaś inna? W ostatnim czasie zdarzył mi się wyciek ze skrzyni biegów, według wstępnej diagnozy na podnośniku zostało mi powiedziane, że nie będzie potrzebne zdejmowanie i rozbieranie skrzyni, potrzebną uszczelkę powinno dać radę wymienić na aucie. Do wymiany oleju zostało 5000 km więc od razu wymieniłbym całość skoro i tak go trochę ubyło. I tutaj wracam do meritum - jakie potrzebuję oleje i ich ilość oraz filtry, jakie zamienniki się nadają czy tylko oryginały? Wymiana musi być koniecznie dynamiczna czy wystarczy statyczna? Od razu zrobiłbym także olej z części mechanicznej i z tylnego mostu - prosiłbym także o ich oznaczenia i ilość jeśli jest taka możliwość. I ostatnie pytanie co ile powinno się je wymieniać? Co każdą wymianę oleju mechatronicznego czy rzadziej?
Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc,
Maciej

Edytowane przez sonmaciek

Opublikowano

Na wlepie we wnęce na koło zapasowe albo na okładce książki serwisowej masz podany kod skrzyni biegów 

Opublikowano
  • Autor

Faktycznie, zapomniałem o książce serwisowej. Według niej oznaczenie to MNA PWY. Reszta pytań pozostaje taka sama - to S-Tronic czy jednak Tiptronic? Jakie potrzebuję kupić oleje i ile? Niestety o tym oznaczeniu nie znalazłem zbyt dużo informacji.

Opublikowano
6 godzin temu, sonmaciek napisał(a):

Niestety o tym oznaczeniu nie znalazłem zbyt dużo informacji.

To coś słabo szukałeś 😁 pierwszy z brzegu link:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki, wcześniej natrafiłem na ten temat, ale chciałem może złapać oryginalne oznaczenia oleju i filtrów konkretnie do mojego modelu bo przeszukując forum w tematach raz jest taki numer, a raz inny. Ale udało mi się skompletować taką rozpiskę:

G 052 529 A2 - olej do mechatroniki 7L

G 055 532 A2 - olej przekładniowy 4,5L

G 055 190 A2 - olej do tylnego mostu 1L

0B5 325 330 A - filtr zewnętrzny do mechatroniki

WHT 005 499 A - o ring filtra mechatroniki

0B5 325 429 E - filtr wewnętrzny do przekładni

0B5 321 371 F - uszczelka miski olejowej

N 013 827 5 - pierścień uszczelniający korka spustowego oleju

Czy ta rozpiska jest poprawna? Prosiłbym o uzupełnienie lub korektę numerów/opisów jeśli coś się nie zgadza.

I teraz niestety pojawiają się u mnie kolejne pytania. Czy do oleju w tylnym moście nie ma filtra/nie wymienia się go? Czy któreś części kupuje się po kilka sztuk, np. pierścień uszczelniający korka spustowego oleju? Czy wszystkie uszczelki/o ringi wymienia się przy każdej wymianie oleju czy tylko w razie potrzeby/uszkodzenia? Czy dostęp do filtra "wewnętrznego" jest z podnośnika czy trzeba zdejmować skrzynię? I ostatnie, czy oleje podane przez forumowicza matekboss w przytoczonym przez Ciebie temacie to są polecane zamienniki do tej skrzyni? Słyszałem o ravenolu, meyle, ale o motulu do innych skrzyni słyszałem raczej niepochlebne opinie. Chcę zrobić to tak żeby niczego nie pominąć i żeby auto jeździło jak najdłużej.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Macieju czy nadal tego potrzebujesz? W razie czego mogę to zweryfikować. Pozdrawiam i szerokości!

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

@dzik Pewnie, chwilę mnie nie było na tym forum i nie spodziewałem się więcej odpowiedzi, ale chętnie przyjmę każdą poradę.

Opublikowano

Odezwij sie na PW z nr VIN i napisz co potrzebujesz.