Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana tłoków w Audi A4 B8 2.0 TFSI CDNB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, w aucie miałem problem z braniem oleju, paliło na potęgę, zrobiłem kilka płukanek od góry silnika co bardzoooo pomogło, mam oryginalne tłoki i korbowody, zastanawiam się czy tylko z honować cylindry i założyć nowe pierścienie na stare tłoki, czy jednak wymienić tłoki. I tu pojawia się moje pytanie z tego co znalazłem na zagranicznych forach to mam średnice pod sworzeń 21mm i wymiana korbowodów nie wchodzi w grę, chciałbym tylko wymienić tłoki na te poprawione pod średnice 21mm wraz z pierścieniami. Czy ktoś wie jakie są numery części? Dodam że w katalogu kolbenschmita nie ma już chyba tłoków pod 21mm dla tego silnika jak i wielu innych jest tylko wariant 23mm i nie wiem o co to chodzi.image.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

jakich używałes płukanek i w jaki sposob,mam silnik cdnc po wymianie tłokow w 2013r,bierze olej ok0,5 na 1000km i przymierzam sie do płukanki z gory silnika

Opublikowano
  • Autor

A wiesz co ci zakładali? Bo jak taki zestaw pożal się boże z takiej strony z rozrządami gdzie jest terotetycznie cały zestaw gotowy na tłokach wogole nie od tego silnika, razem z uszczelkami itp. one są tam na srednice 21mm czyli robota na marne bo nowe tłoki są pod sworzeń 23 wiec w przypadku przynajmniej cdnb trzeba też korobowody wymienić. Płukanek używam to co w ameryce leją u nich kosztuje grosze a u nas nikt tego nie sprzedaje, więc trzeba szukac czy ktos to importuje, nie pamietam jak się to nazywa ale coś injector cleaner w czerwono białek butelce aluminiowej. Tego specyfiku 2l kupić czyli 2 butelki, zakrecić silnikiem(wałem) raz na jakiś czas i 20kkm i 2 razy tylko dolewałem od zera czyli bierze 100ml na 1kkm wiec ujdzie. I to faktycznie działa, ale dużo zależy od stanu silnika bo ja tą płukankr zrobilem na przestrzeni 3miesiecy z 4 razy po 2l i dopiero wtedy przeczysciło.

Opublikowano
  • Autor

A zapomniałem, płukanke lejesz normalnie od góry przez świece, tylko ustaw tłoki mniej wiecej płasko względem siebie.

Opublikowano
W dniu 26.02.2026 o 18:41, Miczu napisał(a):

zastanawiam się czy tylko z honować cylindry i założyć nowe pierścienie na stare tłoki, czy jednak wymienić tłoki.

jeśli cylinder nie jest uszkodzony (porysowany) i "trzyma wymiar" to honowanie jest dobrą opcją... jeśli Twoje tłoki nie posiadają uszkodzeń jak i wymiarowo są ok, to można je "dostosować" pod nowy/zmodyfikowany typ pierścieni... poszukaj w internecie firmy "Redo Żory" i podpytaj panów co i jak... swego czasu wiem, że trochę tego robili i to z pozytywnym rezultatem... czy dalej z tym działają tego nie wiem, ale zapytać zapewne nie zaszkodzi, z tego co pamiętam to tłoki wraz z pierścieniami ogarniali wysyłkowo, jeśli dalej tak jest, to demontaż/montaż oraz honowanie musiałbyś Sobie ogarnąć na miejscu... jeśli oczywiście będziesz tym zainteresowany...

Opublikowano

zastosowano zestaw 06H-107-065-DD ,z tego co czytalem pierścienie tłokowe stosowane w zestawie 06H-107-065-DD zostały zmodernizowane w nowszych wersjach (np. DF, DL, DM), aby ograniczyć nadmierne zużycie oleju w silnikach EA888,także pierscienie nie poprawione prawdopodobnie,spróbuje znalezc ten specyfik i zastosowac,lub Forte, w serwisie znalazlem jeszcze Reklamacja z dnia 2012-04-12, przy przebiegu 25557 km.

W ramach naprawy wymieniono tłoki i korbowody oraz przeprowadzono demontaż i montaż silnika.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 8.04.2026 o 15:14, janusz75 napisał(a):

jeśli cylinder nie jest uszkodzony (porysowany) i "trzyma wymiar" to honowanie jest dobrą opcją... jeśli Twoje tłoki nie posiadają uszkodzeń jak i wymiarowo są ok, to można je "dostosować" pod nowy/zmodyfikowany typ pierścieni... poszukaj w internecie firmy "Redo Żory" i podpytaj panów co i jak... swego czasu wiem, że trochę tego robili i to z pozytywnym rezultatem... czy dalej z tym działają tego nie wiem, ale zapytać zapewne nie zaszkodzi, z tego co pamiętam to tłoki wraz z pierścieniami ogarniali wysyłkowo, jeśli dalej tak jest, to demontaż/montaż oraz honowanie musiałbyś Sobie ogarnąć na miejscu... jeśli oczywiście będziesz tym zainteresowany...

Nie wiem, endoskopem nie widziałem podłużynych rys ale to wdzystko by sie okazało i tak po rozbiórce, wiem że robią przeróbki tłoków ale wątpie że tłoki są w dobrym stanie, teflonu napewno na nich już nie ma i wogóle to bał bym się takiej przeróbki szczerze mówiąc.

W dniu 9.04.2026 o 09:23, p1101 napisał(a):

zastosowano zestaw 06H-107-065-DD ,z tego co czytalem pierścienie tłokowe stosowane w zestawie 06H-107-065-DD zostały zmodernizowane w nowszych wersjach (np. DF, DL, DM), aby ograniczyć nadmierne zużycie oleju w silnikach EA888,także pierscienie nie poprawione prawdopodobnie,spróbuje znalezc ten specyfik i zastosowac,lub Forte, w serwisie znalazlem jeszcze Reklamacja z dnia 2012-04-12, przy przebiegu 25557 km.

W ramach naprawy wymieniono tłoki i korbowody oraz przeprowadzono demontaż i montaż silnika.

Sprawdziłem i rzeczywiście mega słabo ktoś to zrobił bo tłoki poprawione te same co na moim screenie w 1 poscie tylko inny numer ale pierścienie "poprawione" ale starego typu więc wogóle nie poprawione, ja na twoim miejscu jak masz czas i umiejętnosci wymienił pierścienie na nowe i po sprawie, żadnego forte nie lej nigdzie bo to nic ale to nic nie działa, tak samo jak wszystkie te ceramizery, antykoks czy coś innego. Za pierwszym razem jakąś pianke antykoks użyłem i nic to nie dało a po tym z ameryki gdy zakręciłem rozrusznikiem wypadła masa węgla.

Zastanawianie czy przy aucie 240kkm jest sens wymieniać wogóle te rzeczy, robocizny bym nie płacił bo sam bym zrobił ale 1300zl za kpl tłoków, 1300zl za korbowody, 200zl panewki, 100 uszczelka, śrubki i inne graty z 500 pewnie, regeneracja głowicy z 300 to się robi z 3k, a jak będe sprzedawał auto to i tak powiedzą że nic nie było robione i że bierze olej, a mi jakoś bardzo to nie przeszkadza, doleje sobie litr za 50zl raz na 10kkm zrobie płukane przy wymianie i nie wiem kiedy by mi się miało to zwrócić.