Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zapocenie skrzyni biegów S-tronic w Audi A4 B9 2.0 TDI quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem posiadaczem Audi A4 B9 w wersji 40 TDI Quattro z rocznika 2019/2020 (Numer VIN: WAUZZZF45LA01110). Ostatnio z ciekawości zszedłem pod auto i na końcu skrzyni biegów na wyjściu tylne wału napędowego zauważyłem zapocenie (według schematów dostępnych w internecie jest to sekcja sprzęgła napędu na cztery koła - zdjęcie w załączeniu). Zdjęcie zapocenia również - mokry był cały korpus więc jednoznacznie nie dało się określić skąd pochodzi ewentualna nieszczelność. Po przejechaniu około ~ 500 km zszedłem dziś ponownie pod samochód by sprawdzić. Zapocony jest jakby uszczelniacz na wyjściu z korpusu.
Czy ktoś z forumowiczów przerabiał ten temat? Jak to wygląda pod względem wymiany części oraz kosztów, jaki olej idzie do tego elementu (nie widziałem nigdzie ani wlewu ani nawet spustu oleju).

ASO za usługę naprawy tego elementu zażyczyło sobie ponad 10 tysięcy złotych brutto, gdyż nie prowadzą regeneracji a wymianę całego elementu.
Inne serwisy nie chcą nawet określić widełek naprawy tylko "jak rozbierzemy to wycenimy", bez żadnych szczegółów ale z tendencją, że tanio nie będzie.

Pozdrawiam

Układ skrzyni.jpg

Zdjęcie 1.jpg

Zdjęcie 2.jpg

Opublikowano

nr. Vin który podałeś jest niekompletny, ale po załączonych zdjęciach widzę że masz OCL - Quattro (torsen)

trudno mi uwierzyć, że niezależne serwisy mają problem z prostą czynnością... jeśli dobrze rozumiem, to oprócz wycieku oleju z tylnego simeringa

który Cię martwi nic więcej się z skrzynią Nie dzieje?.. bo jeśli zgłaszasz inne przypadłości to nie jest dziwnym, iż nikt rozsądny bez diagnozy nie poda Ci wyceny...

natomiast co do samego wycieku/opocenia to temat jest dość prosty... uszczelniacz - 0B2409400 , pierścień ochronny - 0B4409375 plus olej: G055549A2

cena pierścienia i uszczelniacza to koszt około 100pln w ASO, olej niestety nie należy do tanich, około 200pln/litr i też najlepiej ASO...

nie wiem jaki masz przebieg, ale może warto zastanowić się nad pełną wymianą oleju przekładniowego, wtedy potrzeba 4L oleju...

wymiana nie jest skomplikowana ale pracochłonna, częściowy demontaż osłon podwozia, osłon termicznych oraz wału napędowego...

nic skomplikowanego, ale tak jak wspomniałem trochę zabawy z tym jest...

ps.

w tej skrzyni w tylnej części nie znajdziesz korka spustu ani kontrolnego... olej w częsci mechanicznej w tym Quattro jest wspólny...

korek kontrolny przez który także uzupełnia się olej jest w głównym korpusie z prawej strony nad półosią...

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam, mój błąd. Załączam kompletny VIN: WAUZZZF45LA011101.

Co do przebiegu to 209 tysięcy km, co najlepszej olej w skrzyni zmieniam co te przysłowiowe 60-70 tysięcy i ostatnia wymiana miała miejsce na 207 tysięcy km czyli defacto 2 tysiące km temu - odbyła się w ASO.
ASO krzyknęło astronomiczną jak dla mnie za tą usługę cenę, bagatela 10 tysięcy. Kontaktowałem się z niezależnym serwisem i odnośnie tylko tego problemu (bo aktualnie innych nieprawidłowości w działaniu skrzyni nie widzę, wiadomo z racji na przebieg tam pewnie koło dwumasowe z czasem się odezwie czy inne rzeczy, ale na tą chwilę odpukać nie) i stwierdzono tylko, że można z tym jeździć ale kontrolować stan oleju - najbliższy termin w czerwcu jak rozbiorę to wycenię, bez podawania nawet widełek cenowych.

Czyli mam rozumieć, że olej w części sprzęgłowej napędu AWD jest olejem wspólnym z sekcją przekładniową?
Jak zabrać się za samą wymianę Simeringa i jak go wyjąć by wymianę przeprowadzić "bezpiecznie"?

Opublikowano

w tej skrzyni masz dwa rodzaje oleju... przekładniowy MTF o którym wcześniej pisałem i który wg. Audi i ASO nie podlega wymianie... co wg. mnie jest nieporozumieniem,

ale takie są wytyczne producenta... i olej który wg. Audi należy wymieniać co 60tyś. km i ten jest w części sprzęgłowej, tzw. ATF i to zapewne ten miałeś wymieniany...

a tego powiem szczerze nie rozumiem;

"Czyli mam rozumieć, że olej w części sprzęgłowej napędu AWD jest olejem wspólnym z sekcją przekładniową?"

olej przekładniowy MTF jest w części mechanicznej wspólny z napędem quattro... a olej hydrauliczny ATF w części sprzęgłowej (mechatronice) i nie są z sobą mieszalne ani też zamienne...

samemu jeśli nie masz narzędzi, doświadczenia to lepiej się tego nie łap... bo narobisz Sobie tylko kłopotu... znajdź "normalny" warsztat mechaniczny

(napewno w Twojej okolicy są takie) i oddaj Komuś kto się na tym zna... sama wymiana uszczelniacza to nic skomplikowanego, ale aby zdemontować wał

napędowy to trzeba mieć odpowiednie narzędzia i trochę doświadczenia... tak tylko grzecznie radzę...

Opublikowano
  • Autor

Dobrze rozumiem, czyli w wizycie ASO miałem zmieniony olej ATF, a olej MTF pozostaje do zmiany. Olej MTF jest wspólny dla sekcji przekładniowej oraz tej końcowej sekcji, który był zaznaczony kolorem żółtym na załączonym zdjęciu, zgadza się?
Do wymiany tego Simeringa trzeba wypiąć wał napędowy, a co dalej? Należy zdemontować ten pierścień ochronny i dopiero simering tak?
A czy wymianę samego Oleju MTF zwykły "mechanik" ogarnie, czy jest do tego potrzebny specjalny komputer - odblokowywanie ciśnienia itd?

Pozdrawiam

Opublikowano

dobrze kombinujesz... MTF jest wspólny dla sekcji przekładniowej oraz quattro - na rysunku który udostępniłeś; kolor zielony i żółty - wspólny olej MTF...

wału napędowego nie da się "tak wypiąć" tylko trzeba go w całości zdemontować... i uważac przy tym, aby nie uszkodzić konierza gumowego

oraz przegubów...

co do wymiany oleju w części (sekcji) mechanicznej, tak "zwykły mechanik" bez trudu ogarnie temat... olej należy spuścić poprzez demontaż pomki oleju MTF, a

uzupełnić przez korek który Ci wcześniej opisywałem... do wymiany oleju w części mechanicznej nie potrzeba żadnego komputera...

oddaj tylko auto w ręce dobrego mechanika i będzie Ok...

12 minut temu, Papryk112 napisał(a):

Należy zdemontować ten pierścień ochronny i dopiero simering tak?

mechanik będzie wiedział co ma zrobić...