Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny dźwięk na wolnych obrotach w Audi A4 B8 2.0 TFSI CDNC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od pewnego czasu słyszę na wolnych obrotach dziwny dźwięk, trochę jakby jakaś rolka skrzypiała, obcierała. Nie umiem dokładnie opisać, ale na filmiku powinno być słychać. Mniej więcej 2 razy na sekundę. Przy zwiększaniu obrotów przyspiesza też ten dźwięk. Najbardziej jest to słyszalne po rozgrzaniu silnika lub po kilku minutach od rozruchu.

Spotkał się ktoś kiedyś z czymś takim?

Opublikowano

z tego nagrania niestety niewiele wynika... jeśli chcesz żeby Ktoś Ci pomógł to musisz się nieco bardziej postarać, otwórz maskę i spróbuj zlokalizować miejsce w którym słychać dźwięk o którym wspominasz i nagraj go... bo tak to trudno będzie coś doradzić...

Opublikowano
  • Autor

Po otwarciu maski słychać to samo ale ciut wyrażniej. Dźwięk raz słychać bez przerwy, a czasem co chwilę. Tutaj powinno być bardziej słyszalne.

Opublikowano

najwyraźniej słychać wtryskiwacze, ale to jest normalny odgłos... słychać także jakiegoś "świerszcza"

i to zapewne o niego chodzi Ci chodzi... poszukaj go przy napędzie paska wielorowkowego... pasek, łożysko, rolka, itp...

Opublikowano
  • Autor

Wtryski to wiem, że słychać w tfsi dość głośno. Cykanie EVAP też jest mi znane, ale ten świerszcz czasem wydaje taki inny dźwięk. Obawiałem się, że to może być coś od głowicy, ale nie ma żadnych złych oznak poza tym dźwiękiem no i głowica raczej byłaby słyszalna non stop. Jak myślisz?

Opublikowano

zapewne inaczej to słychać na przesłanym filmie a inaczej na żywo... niemniej jednak na 90% "popiskiwanie" o którym mówimy będzie pochodzić od napędu pasowego... niemniej jednak sprawdź proszę czy jak odkręcisz korek wlewu oleju będzie wyczuwalna woń benzyny... w tych silnikach zdarza się także że popiskiwanie w głowicy także występuje, a przyczyną jest uszkodzenie popmy HPFP

Edytowane przez janusz75

Opublikowano
  • Autor

Nie czuć benzyny. Sprawdzałem korek oleju ostatnio i w normie.

Opublikowano

no to bardzo dobrze... paliwo przedostające się do oleju to nic dobrego... zacząłbym poszukiwania "świerszcza" przy napędzie paska... możesz na próbę ściągnąć pasek wielorowkowy, uruchomić silnik i zobaczyć czy odgłos ustanie... ten silnik ma pompę wody napędzaną z drugiej strony, tak więc możesz na spokojnie odpalić silnik bez paska i osłuchać czy dźwięk nadal występuje... zaznacz Sobie tylko kierunek obrotów paska, tak aby założyć go ponownie tak aby "kręcił" się w tą samą stronę...

Opublikowano
  • Autor

Zlokalizuję w wolnej chwili. Dzięki za pomoc i liczę że to tylko osprzęt. )

Opublikowano
  • Autor

Odświeżam temat. Nagrałem jeszcze raz pokrywę silnika, tak jakby to było gdzieś od strony katalizatora. Co to może byc?