Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Klimatyzacja w Audi A4 B8 nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wypinasz wtyczkę czujnika, wpinasz między pin 1 i 3 szeregowo żaróweczkę i voltomierz jak na rysunku, uruchamiasz zapłon i mierzysz.

Screenshot_20260428_205204_Samsung Notes.jpg

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

ok jutro to zrobię

Opublikowano
  • Autor

image.jpeg

image.png

Zmierzone według twojego schematu około 12 udało mi się gdzieś tam na jakiś zagranicznych stronach uzyskać taki schemat nie wiem czy on jest odpowiedni do mojego auta ale powiem tak szczerze kompletnie nic z niego nie rozumiem ale będę się starał to jakoś usystematyzować

Wstawiam schemat może się komuś innemu przyda bo może ktoś może mieć podobny problem Ja dalej walczę

image.png

Edytowane przez Michał Kowalski

Opublikowano

Ten schemat jest do klimy trójstrefowej, bo jest tam też czujnik jakości powietrza G238, którego w Twojej klimatyzacji nie ma. Pinonogia czujnika G395 jest natomiast taka sama. Skoro pod obciążeniem mierzysz 12V, to w takim razie zarówno masa jak i zasilanie są ok. Pozostaje LIN-BUS, na pinie 2, czyli komunikacja ze sterownikiem. Aby go poprawnie zdiagnozować należy użyć oscyloskopu. Jak widzisz na schemacie przewód LIN-BUS wychodzi ze sterownika BCM1 z brązowej 16 pinowej wtyczki (T16b) z pinu 4 zaznaczonej na dolnym rysunku jako wtyczka A6. Następnie wchodzi do wnętrza pojazdu i łączy się gdzieś wewnątrz pojazdu w wiązce z innymi przewodami LIN-BUS. Dość często takie połączenia korodują i być może to jest właśnie Twój problem. Możesz na próbę jednym długim przewodem wykonać bypass między pinem 2 czujnika G395, a pinem 4 wtyczki T16b przy BCM1. Musisz tylko wypiąć najpierw ten przewód z wtyczki czujnika z pinu 2 aby nie zakłócał.

20260429_123508.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czyli moduł ten J znajduje się pod kierownicą u mnie i tam właśnie tak też zrobię jak mówiłeś zrobię bajpasa i co się będzie działo wtedy no niestety oscyloskopu nie mam więc muszę sobie poradzić w taki sposób że poprowadzę ten przewód wyciągając ten jeden pin i Podłącze to na krótko

Fajnie że zauważyłeś że to jest schemat od innej klimatyzacji na tej stronie skąd ściągałem schemat faktycznie jest jeszcze taki schemat wrzucam go żeby ewentualnie ktoś kto będzie potrzebował żeby był generalnie nie ma dużych różnic ale w sumie jest na kostkach chyba tak jak na szybko zobaczyłem to

image.jpeg

Opublikowano

Tak, pod kierownicą po lewej stronie jak na rysunku.

Opublikowano
  • Autor

Siedzę właśnie i próbuję to rozszyfrować i coś takiego zrobiłem nie wiem czy dobrze to rozumiem ten schemat

image.jpeg

Opublikowano

Tak

Opublikowano
  • Autor

Dobrałem się w końcu do tego sterownika znalazłem tą kostkę ta Kostka u mnie była przykryta żółtą otuliną w sensie taka Zasłonka na złącze a w środku było to czarne złącze 16 pinów po zmierzeniu pinu czwartego przy sterowniku i przy kostce nadajnika ciśnienia i temperatury nie mam przejścia na mierniku więc gdzieś jest uszkodzony przewód zasilania jest ale nie mogę podstawić przewodu bo nie mam jak się tam połączyć nie mam takiego pinu bo ta Kostka bardzo głęboko tam wchodzi chyba trzeba jechać gdzieś na kanał i grzebać tam od dołu może gdzieś znajdę uszkodzony ten przewód zobaczyć jak ona tam idzie

Opublikowano

Najprawdopodobniej przewód uszkodzony, pewnie w miejscu łączenia z innymi przewodami LIN-BUS. Tak jest najczęściej. Z tego co pamiętam miejsce to jest gdzieś w okolicy progu kierowcy, ale nie na 100%

Opublikowano
  • Autor

A czy idzie to gdzieś zlokalizować gdzie to jest połączenie może jakiś schemat bym jeszcze poszukał tylko nie wiem od czego to poszukać bo tak szczerze to tak za bardzo nie kminie tych schematów jak to dalej gdzie to dalej podejrzewam że ludzie co pracują w serwisach są do tego przeszkoleni i wiedzą jak to czytać a może gdzieś w jakiejś instrukcji możesz mi coś podpowiedzieć czy nie bardzo A jakie jest prawdopodobienstwo że mógł się zepsuć ten moduł J co jest zamontowany pod kierownicą ja mam taki zamontowany to pewnie trzeba szukać takiego z takim samym numerem

image.jpeg

Opublikowano

Niestety nigdzie nie ma informacji, gdzie dokładnie jest ten węzeł/łączenie w wiązce. Ten sterownik to BCM1 (J519) i prawdobodobieństwo, że jest zepsuty, uważam raczej za niewielkie, gdyż ta magistrala LIN-BUS na pinie 4, obsługuje jeszcze kilka innych urządzeń. Jeżeli byłby uszkodzony, to musiałyby wszystkie te urządzenia "wiszące" na LIN-BUS zapisywać błędy.

Opublikowano
  • Autor

Prawie wszystko opanowane po zrobieniu obejścia bezpośrednio od czujnika do modułu klimatyzacja ożyła co nie zmienia faktu że trzeba szukać gdzie jest ten przewód uszkodzony A czy możliwe jest że jest uszkodzona sama Kostka połączeniowe ta co wchodzi do czujnika no bo dwa przewody w kostce są dobre + i-bo zasilanie czujnika tak jak na zdjęciu wyprowadziłem z oryginalnej instalacji położyłem tylko jeden przewód sygnałowy w sensie że ten jeden pin w kostce jest uszkodzony tylko

image.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpegimage.jpeg

Opublikowano

Zawsze jest taka możliwośç, dlatego w pierwszej kolejności należy zweryfikować wtyczkę i wiązkę aby wykluczyć te elementy jako możliwe przyczyny. Tam czarów nie ma, to są konektory i przewody. Albo przewodzą, albo nie przewodzą. Nie ma się tam co zepsuć. Zweryfikuj i tyle.

Opublikowano
  • Autor

A czy jest taka szansa że np. wiesz jak idzie wiązka czy np. jak będę na kanale to jak zdejmę ten plastik pod silnikiem to będę w stanie gdzieś tam jeszcze ją zobaczyć gdzie ona idzie czy nie bardzo bo ona mi się Chowa przy podłużnicy ale tak patrząc dalej wydaje mi się że chodzi gdzieś tu pod reflektor ale czy to jest dobry trop to nie wiem dam znać jak mi się uda to ogarnąć i co tam było bo zastanawiam się czy nie szybciej i prościej by było przeciągnąć jeden dodatkowy przewód bezpośrednio tam do tego pinu czy lepiej jest szukać uszkodzenia gdzieś pod silnikiem kostka zweryfikowałem Kostka jest w 100% sprawna

Opublikowano

Przeciągnij przewód. Tak jak pisałem wyżej, nie ma nigdzie schematów jak biegnie. Z tego co pamiętam węzeł jest gdzieś w okolicy progu kierowcy. Trzeba po prostu mozolnie po nitce do kłębka szukać, albo szybciej i bez rozbierania połowy auta, dołożenie własnego.

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Witam udało się jest znalezione uszkodzony przewód sygnałowy na wysokości podłużnicy w okolicy halogenu tu gdzie jest montowany Klakson był uszkodzony Peszel jak wyciągnąłem przewody okazało się że też był lekko podłamany przewód i tam po prostu nie stykało była już zielona nalot co więcej okazało się że również tutaj przy kostce gdzie wpina się do klaksonu jest przełamany przewód więc jeszcze muszę wymienić tutaj całą kostkę bo niestety ale nic już z tym nie zrobię Kostka zamówiona klimatyzacja działa uważam temat za zamknięty image.jpeg

image.jpeg