Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Opinie o silniku 3.0 TDI Audi S4 b9 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. W oko mi wpadła godnie wyposażona sztuka s4 b9 rok produkcji 2019. JEdnakże ma ona najechane 195 tys km. Czy ten motor mierzy się z wadą niskiego ciśnienia oleju na biegu jałowym? Czy napęd turbospreżarki(elektryczny) to także wadliwa i kosztowna sprawa? Jakie są różnice w porównaniu od wersji 272km? Jakie są inne bolączki tego napędu? Jakich weryfikacji byście dokonali przy zakupie?
@Muskel1

Opublikowano
53 minuty temu, MTBXC napisał(a):

Czy ten motor mierzy się z wadą niskiego ciśnienia oleju na biegu jałowym?

Tak.

54 minuty temu, MTBXC napisał(a):

Czy napęd turbospreżarki(elektryczny) to także wadliwa i kosztowna sprawa?

W jest tam turbosprężarka VTG oraz kompressor elektryczny. Nie należą one do wad tego pojazdu. Jedynie rozrusznik/generator lubi padać. W A6 C8 jest nawet na to TPI.

56 minut temu, MTBXC napisał(a):

Jakie są różnice w porównaniu od wersji 272km?

272 KM to silnik VW EA 897. W S4 są dalsze rozwinięcia tej generacji czyli VW EA 897evo2 oraz później VW EA 897evo3. Bazują one na tym samym silniku podstawowym EA 897, więc mają tak jak on podobne bolączki. Czyli jak we wszystkich V6 3.0 TDI od lat już, rozciągający się łańcuch, nieszczelność w "V" (zawór płynu chłodniczego), wydmuchane podkładki pod wtryskami, za niskie ciśnienie oleju, mogące w najgorczym przypadku doprowadzić do zatarcia elementów silnika.

Przy takim przebiegu i interwałach zmiany oleju po 30 kkm, ryzyko kupienia właśnie takiego auta jest wysokie.

Opublikowano
  • Autor

rozciągający się łańcuch, nieszczelność w "V" (zawór płynu chłodniczego), wydmuchane podkładki pod wtryskami. Czy mógłbyś rozwinąć powyższe tematy?

@Muskel1

Auto rok jeździło w Niemczech, po tym po zakupie w salonie PL ciśnienie oleju zostało podniesione przez EKG. Dwukrotnie też tam był czyszczony dolot. Olej wymieniany co 15 kkm Czy w tym motorze można sprawdzić wydłużenie łańcuchów komputerem? Ile zazwyczaj wytrzymują te łańcuchy rozrządu?

Edytowane przez MTBXC

Opublikowano

Rozciąganie łańcucha jest zależne od wielu czynników. Jednym znaczącym jest wymiana oleju, a raczej jego niewymiana, czyli te interwały 30 kkm.

Sprzyja to przedwczesnemu zużyciu/rozciągnięciu.

U jednych łańcuch słychać już po 80 kkm, u innch przy 150-160 kkm. Nie ma stałej granicy.

Sprawdzić można w rozszerzonych blokach pomiarowych.

Lub po prostu "na ucho". Gdy auto stało przez noc, pierwsze sekundy po rozuchu silnika. Jeżeli przez 1-2 sek. go słychać, to do wymiany.

Ja mam aktualnie 100 kkm i łańcucha nie słychać, a wartości adaptacyjne pokazują 0,0°, czyli wszystko jest jak należy.

WhatsApp Image 2026-05-14 at 18.36.31.jpeg

Auto kupiłem w 2020r. z przebiegiem 50 kkm i olej wymieniałem najpóźniej raz w roku (najczęściej było to ok. 12-13 kkm).

W B8 łańcuch wymieniałem już przy 145 kkm.

Co do podkładek pod wtryskami, to chodzi tu o te miedziane podkładki pod wtryskami na głowicach. Z biegiem czasu wypalają się one i spaliny przedostają się między głowicę a wtrysk i ulatniają się na zewnątrz specjalnym kanałem odprowadzającym w głowicy (zaznaczonym na czerwono).

WhatsApp Image 2026-05-14 at 19.01.124.jpeg

WhatsApp Image 2026-05-14 at 19.01.141.jpeg

Wydobywając się nad kolektorem wydechowym. Słychać wtedy charakterystyczne syczenie jakby kompresja uciekała i czuć spalinami w komorze silnika. Często jest to błędnie diagnozowane przez niedoświadczonych mechaników jako uszczelka pod kolektorem wydechowym.

WhatsApp Image 2026-05-14 at 19.01.14.jpeg

Miałem to też u siebie.

Odnośnie nieszczelności w "V", czyli na bloku silnika między głowicami (dlatego w V), chodzi tu o plastikowy zawór regulujący płynu chłodniczego (numer części 059121737AR),

WhatsApp Image 2026-05-14 at 19.01.143.jpeg

który jest tam właśnie umieszczony i z czasem staje się nieszczely.

Prowadzi to do znacznego ubytku płynu chłodniczego i gromaczenia się go na bloku silnika między głowicami. Robi się tam bajorko.

Jest na to nawet TPI 2047044/8

Też to miałem.

Wszystko to, to wady silnika V6 3.0 TDI i pytanie nie jest czy, tylko kiedy się pojawią.

Miałem to we wszystkich V6 TDI i to w różnych generacjach.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 Świetnie to wyjaśniłeś. Dziękuję za dzielenie się wiedzą i zaangażowanie.

Opublikowano
11 minut temu, MTBXC napisał(a):

@Muskel1 Świetnie to wyjaśniłeś. Dziękuję za dzielenie się wiedzą i zaangażowanie.

hiWolałbym nie mieć własnych doświadczeń z tymi usterkami, bo naprawy tanie nie były, ale przynajmniej poznałem tym wady tych silników😅