Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wartości z filtra DPF w Audi A4 B8 2.0 TDI CGLC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czy podane wartości z dpf mierzone na biegu jałowym są poprawne ?

20260601_130301.jpg

20260601_130319.jpg

Opublikowano

Dlaczego wartość popiołu jest taka niska? DPF po czyszczeniu?

Opublikowano
  • Autor

Auto posiadam pół roku i nie wiem nic na ten temat by był czyszczony.Może był wymieniany

Opublikowano

To nie pytałeś przy kupnie?

Opublikowano
  • Autor

Nie,samochód kupiony za granicą. Tam nie przyszło mi pytać o to

Opublikowano

To szkoda, bo to dość ważne. Jaki masz przebieg?

Opublikowano
  • Autor

264 tys km

Opublikowano

Ktoś wyzerował wartość popiołu i to nie dawno temu. Przy tym przebiegu powinno być gdzieś w okolicach 170-190 ml, czyli wartość kwalifikująca dpf do wymiany/czyszczenia. Pytanie jakie się nasuwa, czy została tylko wyzerowana, czy może wyzerowano ją po czyczczeniu dpf.

Wartości różnicy ciśnień nie wskazują na wyczyszczony, ani na zapełniony dpf. Są to po prostu wartości używanego dpf. Być może został wyczyszczony, ale nie do końca lub po prostu był już dobrze zapchany.

Opublikowano
  • Autor

Czyli jeździć,obserwować. Auto miało też za granicą robiony program na podniesienie mocy,to może wtedy coś z dpf zrobiono

Opublikowano

Wartości podobne jak przy moim DPF po czyszczeniu. Aczkolwiek 113km od ostatniego wypalania i prawie 21g sadzy obliczonej, to trochę mało. Co ile masz interwały wypalania? Czy jeszcze nie testowałeś?

Opublikowano
  • Autor

Na krótkich odcinkach to 150-200 km, trasy autostradowe to 400km

Opublikowano

Coraz bliżej stwierdzam się w przekonaniu, że przy tym roczniku i przebiegu ten typ po prostu tak ma. Jeśli dpf nie był na czas wyczyszczony, to samo pranie mu najpewniej nic nie da, ale z tego co wyczytałem to popiołu fizycznie do samego końca z DPF nie da się wyczyścić. Nie wiem, jakby się to miało w przypadku, gdyby wykonać pranie DPF po praniu. Ale raczej pełnej sprawności filtra nie da się odzyskać.

Sam mam DPF po wyczyszczeniu, przy czym turbo po regeneracji i z wypalania co 60km przeszło to na wypalanie co 250-300km w cyklu mieszanym, ale nadal nie jest to zadowalający wynik i nie wiadomo, czy da się do niego dojść bez wymiany DPF, oraz całkowitej diagnostyki układu spalania i całej ekologii.
Przy czym w ASO, przy niedostępnym dla tych modeli DPFie na rynku Polskim, oraz Niemieckim po wysłaniu zapytania ofertowego do producenta przez pracownika ASO, usłyszałem, że chęć wyprodukowania takiego na zamówienie to koszt rzędu 19 tyś zł.

Edytowane przez ykb