Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Elektronika w Audi A4 B8 wariuje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z a4 b8 3.2fsi cala manual. Od dłuższego czasu elektronika wariuje. Samochód raz działa bdb ma moc hamulce itp a w trakcie jazdy gubi moc gubi hamulce i kierownica też działa gorzej. Układ servotronic. Po zamontowaniu bang olufsen w concert słychać zakłócenia. Na zgaszonym szum ale to coś concert ma problem natomiast po odpaleniu silnika słychać alternator w głośnikach. Tak samo słychać zaciągnięcie elektrycznego ręcznego. I elektronika tak jakby gubiła masę albo coś z napięciem. Wymieniłem przewody od rozrusznika i alternatora na nowy z aso nie pomogło. Fakt że mocowanie masy miałem przy belce skrzywione. Ale gdyby w ogóle masa nie łączyła to wywalałoby błędy. Brak błędów w vcds. Czyściłem punkty masy wszędzie poza schowanymi miejscami pod tapicerką i dywanami. Czy przewód masy od akumulatora co ma sterownik gdyby był zły to by to tak się objawiało? Czy może jednak alternator? Samochód odpala ładuje akumulator. I dlaczego w trakcie jazdy tak wariuje elektronika. Często muzyka gra ładnie z basem a gdy wszystko zacznie wariować słabe wspomaganie hamulce i moc to i muzyka gra jakby charczy bas i słabo. Proszę o porady dużo już wymieniłem rzeczy

Opublikowano

Wrzuć proszę pełny auto-scan.

Czy w momencie gdy auto traci moc pojawiają się na zegarach jakieś kontrolki, komunikaty czy zapisuje błędy w sterownikach?

Kto i jak dokładał B&O? Zgodnie ze sztuką jak w oryginale, czy była jakaś improwizacja?

Opublikowano
  • Autor

Brak błędów i kontrolek na zegarach. Bang dokładałem z vaginstal wiązka. Przed montażem też wszystko wariowało.

Gdy dochodzi do tego wariowania to silnik jest mocno obciążony tzn każdy ruch kierownicy wywołuje widoczne wahanie obrotów na silniku i czuć wtedy nawet bujniecie karoseria. Gdy chce opuszczać szyby też obroty się wahają i czuć zduszenie silnika. Przy odpalaniu przygasają lekko oświetlenie podsufitki. Kurde czy może to być alternator? Nie mam innego modułu stabilizacji napięcia w bagażniku poza tym w alternatorze

W trakcie jazdy często jest tak że słychać gorzej grającą muzykę i cięższe wspomaganie a jadąc równomiernie bez manewrowania czy przyspieszania trochę się to stabilizuje i powraca wspomaganie hamulce muzyka też jakby lepiej. Boli że mam brak błędów i jak tu dojść co to. Masa słaba ale gdzie ?

Opublikowano

Wrzuć jeszcze proszę pełny auto-scan jako załącznik.

Czy da się to w jakiś sposób wywołać, czy jest to losowe?

Można określić czy istnieją jakieś wzorce, które mogłyby pomóc w zawężeniu czasu i sytuacji wystąpienia problemu?

Na przykład, zawsze po trzech dniach postoju samochodu, a może zawsze, gdy pada deszcz albo gdy na zewnątrz jest zimno lub gorąco?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Skan dopiero w przyszłym tygodniu zrobię.

Wszystko jest przypadkowe ale raczej wilgoć zwiększa częstotliwość. Temperatura też. Zauważyłem też że na postoju gdy mam załączone lampy przednie na biegu jałowym gdy dodam gazu lampy świecą wyżej. Podnosi się poziom świecenia. Powyżej 1500obr. Spadną obroty to i niżej o kilka cm świecą lampy. Mam bixenon z poziomowaniem ale przecież stojąc nie zmieniam wysokości. Trochę wygląda to na alternator.

Gdy słucham muzykę na zgaszonym silniku gra ładnie basem czysto. Radio też mniej szumi. Gdy odpalam samochód radio gubi fale i raz ok jak fatalnie gra.

Opublikowano

Jaki jest stan i napięcie akumulatora w stanie spoczynku na wyłączonym zapłonie, na włączonym zapłonie i na pracującym silniku?

23 minuty temu, Patrykjagoda napisał(a):

Temperatura też

Tzn? Niska czy w wysoka?

Opublikowano
  • Autor

Im wyższa temperatura tym szybciej objawy.

Akumulator na zgaszonym 12.6v

Po odpaleniu idzie na akumulator 14.4-6vIMG_2693.png

Opublikowano

Jaki jest stan aku?

Mierzyłeś miernikiem do akumulatorów?

Ile ma lat aku?

Opublikowano
  • Autor

Tak sprawdzałem i podładowałem go. Zmieniony dwa lata temu na nowy i mimo poprzedniego 7 letniego to zmiana na nowy nic nie dała bo takie same objawy zostały.

Opublikowano

Pozostaje tylko porobić pomiary lub logi gdy problem ponownie wystąpi.

Opublikowano
  • Autor

Jakie parametry powinienem sprawdzić? Bo kurcze nie rozumiem robienia logów w vcds jak się to robi

Opublikowano

W każdym razie na początek sprawdziłbym napięcia jak się zachowują. W sterowniku Gateway, w sterowniku silnika, w sterowniku wspomagania. Jak zrobić logi wyczytasz na forum, było kilkakrotnie opisywane w najróżniejszych tematach😉

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję. W sumie oglądam filmiki i nie wydaje się to trudne:) tylko przedlift servotronic chyba nie ma sterownika osobnego i korzysta z modułu komfortu albo centralnej elektryki. Nic sprawdzę w którym module to się koduje i tam zrobię logi napięcia:) dzięki wielkie

Opublikowano

Wrzuć też najpierw pełny auto-scan.