Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ANB spadł pasek, po wymianie piszczy na zimnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Kilka dni temu spadł mi pasek klinowy i dosłownie został zmielony.

(Alternator, wspomaganie i pompa wody).

Uznałem, że przyczyną mógł być napinacz, ponieważ już wcześniej zdarzało mu się mocno drgać, jakby sprężyna nie trzymała odpowiedniego napięcia. Był to oryginalny napinacz Audi – łożysko było już wyraźnie zużyte, natomiast samej sprężyny nie miałem jak sprawdzić.

Wymieniłem napinacz na zamiennik oraz założyłem nowy pasek Boscha. Niestety już dzień po wymianie pojawił się problem – pasek zaczął piszczeć.

Piszczy tylko na zimnym silniku i wyłącznie po włączeniu klimatyzacji. Trwa to około 5 minut, najbardziej słychać przy dodawaniu gazu, a później dźwięk całkowicie ustaje. Jeśli zgaszę auto na około 30 minut i ponownie uruchomię, sytuacja się powtarza – piszczy do momentu, aż wszystko złapie temperaturę.

Sprawdzałem pozostałe paski, polewając je wodą, i wygląda na to, że hałas dochodzi właśnie z paska napędzającego alternator.

Sprawdziłem również akumulator oraz ładowanie pod obciążeniem. Wszystko wydaje się być w normie – napięcie ładowania wynosi od 13,5 do 13,8 V.

Po skręcaniu kół na maxa i kręceniu lewo prawo nie piszczy pasek. Wszystko przez klime, ale pasek od klimy nie piszczy…

Dodam jeszcze, że około 3 miesiące temu wymieniałem pompę wody. Przy okazji został zrobiony cały rozrząd oraz wymienione wszystkie paski. Przejrzałem wtedy wszystkie kółka i alternator i nic nie wskazywało na jakiekolwiek zużycie łożysk. Patrząc na odpalonym również nie widzę by jakieś koło było krzywe.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Co jeszcze warto sprawdzić?

Opublikowano

Wymienić pasek na Gates lub Contitech, możliwe że ten jest o złej długości, czyli za długi. Swoją drogą, to ładowanie masz trochę za nisko, powinno być powyżej 14V.